Luźne dysputy

Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Dicey Reilly » 11 maja 2012, o 15:35

Zgodnie z prośbą Animy wrzucam przepis z którego mam syrop z czarnego bzu i cytryny. Żebym nie wyszła na mistrza kuchni to przyznaję że robiła go moja znajoma i dała słoik + recepturę ;)

SKŁADNIKI:
40 dużych kwiatów czarnego bzu
4 duże cytryny
1litr gorącej przegotowanej wody
2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE:

Kwiaty czarnego bzu zbieramy daleko od drogi.Nie płuczemy,aby nie stracić pyłku. Układamy je w garnku i lekko uciskamy.Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok, skrapiamy nim kwiaty, a skórkę kroimy na ćwiartki i układamy na kwiatach.Zalewamy je gorącą przegotowaną wodą.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 dni. Po 2 dniach wyciskamy kwiaty, a płyn cedzimy przez sitko. Do płynu wsypujemy cukier,dokładnie wymieszać. Zagotować (3 minuty), przecedzić przez gazę, wlewać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Obrazek
Czytaj "Dajsi" :P Bez "ś".
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Avatar użytkownika
Dicey Reilly żeńska
Kwestor
 
Posty: 2385
Lokalizacja: Kopalnia pomarańczy
Reputacja: 2326

Reklama

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Brethil » 22 maja 2012, o 13:00

Dzisiaj lodówkowa improwizacja z której wyszło takie oto cudo:

-wstawiamy wodę na makaron,
-szpinak w liściach dusimy na patelni z oliwą i czosnkiem,
-wrzucamy makaron do gotującej się wody,
-do szpinaku dodajemy śmietany (30%) wymieszanej z serem pleśniowym (gorgonzola, inny lazur...), solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dusimy,
-wyrzucamy makaron na talerz, dodajemy sosu i przyozdabiamy pokrojonym pomidorem,
-jemy, póki gorące,
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]

"Wszystkie Małe Mi na świecie są praktycznie niezniszczalne"
Avatar użytkownika
Brethil żeńska
Pandorka
 
Posty: 3188
Lokalizacja: Festung Breslau
Reputacja: 3122

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez agadu » 22 maja 2012, o 13:36

Taki szpinak świetnie sprawdza się także jako farsz do naleśników (ja robiłam pełnoziarniste). Plus pomidorek do towarzystwa, opcjonalnie sos czosnkowy.
agadu żeńska
Mag III stopnia
 
Posty: 418
Reputacja: 1136

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Brethil » 22 maja 2012, o 13:46

Do naleśników daję mniej śmietany, żeby całość się nie rozłaziła. Ewentualnie polecam wzbogacić masę ziarnami z dyni, pasują wyśmienicie.
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]

"Wszystkie Małe Mi na świecie są praktycznie niezniszczalne"
Avatar użytkownika
Brethil żeńska
Pandorka
 
Posty: 3188
Lokalizacja: Festung Breslau
Reputacja: 3122

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez emerencja » 22 maja 2012, o 14:01

Naleśniki z bananem i... barankiem wielkanocnym (z czekolady)

[nie wiem czy musi być wielkanocny, ale podejrzewam że ta cienka czekolada z mikołajków itepede.. daje ten zapaszek]

- jak naleśniki - wiadomo
- w środek banan (oczywiście jak najbardziej dojrzały) ja pocięłam w plasterki, ale może nie trzeba...?
- na niego pokruszona czekolada z baranka (mikołajek też może być)
- zawijamy i odgrzewamy (oczywiście tylko do zarumienienia skórki)

Inkwizycji chyba smakowało... bo zjadł.


Smacznego :)
emerencja
 

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Brethil » 22 maja 2012, o 14:10

Naleśniki z bananem i czekoladą to podstawa, dodaję do nich: wiórki kokosowe, migdały, bitą śmietanę, polewy/syropy...
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]

"Wszystkie Małe Mi na świecie są praktycznie niezniszczalne"
Avatar użytkownika
Brethil żeńska
Pandorka
 
Posty: 3188
Lokalizacja: Festung Breslau
Reputacja: 3122

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez emerencja » 22 maja 2012, o 14:33

;) to już jest rozpusta ;) ;) i to w biały dzień ;)
emerencja
 

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Arvika » 22 maja 2012, o 14:54

Wiecie co, chyba mnie przekonałyście do jedzenia - naleśniki to na prawdę dobry pomysł. Tylko zamiast prawdziwych, cienkich jak papier ja sobie zrobię ze dwa takie placki w stylu "śmierć z przeżarcia" z rozciaptanym widelcem bananem i tartym jabłuszkiem w środku. I cukrem waniliowym. I ciutką gałki muszkatołowej. I anyżku. A na wierzch walnę łyżeczkę jogurtu greckiego. A co! Bo mogę.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Avatar użytkownika
Arvika żeńska
Królowa Ynci
Królowa Ynci
 
Posty: 1748
Reputacja: 1719

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Brethil » 22 maja 2012, o 14:57

Arvika - mniami mniam ta Twoja wersja. Jogurt grecki/turecki uwielbiam, chociaż zazwyczaj jem go w wersji wytrawnej (na przykład bakłażany zapiekane z oliwkami, pomidorami i mozzarellą z sosem jogurtowo-czosnkowym).
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]

"Wszystkie Małe Mi na świecie są praktycznie niezniszczalne"
Avatar użytkownika
Brethil żeńska
Pandorka
 
Posty: 3188
Lokalizacja: Festung Breslau
Reputacja: 3122

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Motopompa » 16 wrz 2012, o 19:53

Odkurzam temata, bo dostałem dziś questa z kategorii gotowania. (Chcesz obiad to sobie ugotuj, tu jest pierś z kurczaka). I powiem wam: ryż z garam masala! Tylko niech będzie to sypki ryż, ja dzisiaj, z braku innego, zrobiłem krótkoziarnisty iii... no w zasadzie to był dobry, ale to nie to. Garam masala dodaje się zazwyczaj na końcu, ale że ryż był kleisty, to bym później nie wymieszał - wsypałem do wody przed ryżem, żeby równomiernie wsiąkł w ryż razem z wodą. Wyszło świetne. A do tego surówka z kapusty pekińskiej (chociaż pewnie lepsza byłaby sałata, no ale jak się nie ma co się lubi to się wkraja cokolwiek), marchwi, kukurydzy i papryki czerwonej, podlane olejem (oliwa okazała się przeterminowana), doprawione nacią pietruszki.
No ale ja w ogóle lubię ryż.
A właśnie, jak gotujecie ryż? Podzielcie się swoimi magicznymi sztuczkami ;)
Brzydota leży w oku patrzącego.
What is 'first' is not necessarily more original or more important – it could be just preliminary.
Avatar użytkownika
Motopompa męska
Anima jest mądra i śliczna!!
 
Posty: 5442
Lokalizacja: Enschede NL
Reputacja: 5524

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez Elencza » 18 wrz 2012, o 17:34

Nie posiadam żadnych sztuczek na ryż, raz wychodzi, raz nie. Niby można zastosować proporcje: 4 woreczki ryżu, 1 łyżka stołowa oleju do wody do gotowania, 1,2l wody i 16min gotować, ale ja rzadko kupuję ryż w woreczkach. Wychodzi mi więc za każdym razem inny.

Ja ostatnio mam fazę na dyniopodobne. W zeszłym tygodniu były placuszki z tartej cukinii i ciasta naleśnikowego doprawione papryką ostrą, z sosem pomidorowym, do którego drobniutko wkroiłam ugotowanego kurczaka. Dziś była tarta dynia w wariacji na temat drożdżowego ciasta na racuszki, z imbirem i cynamonem. Racuszki posypałam tylko cukrem pudrem. Naprawdę dobre mi wyszły.
Zostało mi 1/2 dyni, na polu ze 2 jeszcze znajdę, jeśli wyślę siostrę na trudną misję zdobycia pomarańczy, to w tym tygodniu przygotuję konfiturę dyniowo-pomarańczową, z przyprawami korzennymi. Już ją widzę jako ozdobę piernika lub piernikowych babeczek.
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Avatar użytkownika
Elencza żeńska
Mag IV stopnia
 
Posty: 779
Lokalizacja: Kielce
Reputacja: 636

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez misi3k » 14 lip 2018, o 07:09

ja przeważnie do obiadów zamiast ziemniaków gotuje różne kasze - ostatnio do gustu przypadłą mi bulgur
misi3k
Gorzej niż Rincewind
 
Posty: 1
Reputacja: 0

Poprzednia strona

Powrót do Luźne dysputy

- Chyba sobie dziś sprzyjam - stwierdził Los. - Może ktoś zagra w coś innego?

Ciekawe czasy, dodał(a) grace

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników