Świat Dysku

Unseen Academicals

O płaskim świecie dyskusje

Unseen Academicals

Postprzez Corvvin » 24 wrz 2009, o 00:48

1 października 2009, brytyjska premiera najnowszej książki Terry'ego - Unseen Academicals. Na plan pierwszy piłka nożna ;)

Postanowiłem wywiedzieć się, jak to będzie z polską wersją - wiadomo na razie tyle, że na pewno nie jest w planach wydawniczych na 2009 rok...
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin
Niemyślak

Reputacja: 17

Reklama

Re: Unseen Academicals

Postprzez Eoren » 25 wrz 2009, o 13:27

Jak o piłce i z Discworldu to ja czekam z niecierpliwością :) A zanim wyjdzie tłumaczenie zawsze można zakupic w oryginale, z niektórymi książkami tak jest nawet łatwiej.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Są ludy co dojrzały do śmierci
z rąk ludów niedojrzałych do życia..."
Eoren
Mag IV stopnia

Reputacja: 39

Postprzez szkot » 26 wrz 2009, o 09:42

Na razie piłka nożna była wspomniana raz jak Marchewa młodocianych przestępców próbował uspokoić. A następnie był mecz między Ankh Morpork a Klatchem. Ciekawe co Terry wymyśli.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot
Lu-Tze

Reputacja: 0

Postprzez tter282 » 4 paź 2009, o 19:53

No właśnie - temat sportów dyskowych w zasadzie w książkach nie istnieje. A to tak wdzięczny obiekt dla Pratchettowego humoru. Czekam więc z niecierpliwością!
Miód jest dla mięczaków. Twardziele żują pszczoły.
tter282
Anghammarad

Postprzez szkot » 4 paź 2009, o 20:51

Niech Pratchett opisze polską piłkę nożną. Nikt nie uwierzy, że to prawda, bo to tak nieprawdopodobne, że aż śmieszne :)
szkot
Lu-Tze

Postprzez 4jola » 6 paź 2009, o 15:19

Angielska poczta mię zawiodła...
Ale nic to,jak mawiał pan Michał.Dam im drugą szansę.
Koszulki UU są ekstra.Bibliotekarz w akcji...marzenie.(http://www.paulkidby.com/)
"A gdy cię czas pogania,przodem puszczaj drania..."
4jola
Mag IV stopnia

Reputacja: 13

Postprzez Corvvin » 2 lis 2009, o 13:14

Po polsku książka będzie w kwietniu ;)
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin
Niemyślak

Reputacja: 17

Postprzez tter282 » 2 lis 2009, o 15:29

Dużo czasu :cry:

Z drugiej strony jednak jest tak, że wydano już w Polsce całość głównego nurtu. Zaczyna się robić bardzo smutno, tym bardziej że intformacji na temat tego, jak Mistrz się miewa brak (albo ja nie umiem ich odszukać)... Uj, fatalnie :cry:
tter282
Anghammarad

Postprzez mollu » 2 lis 2009, o 15:42

fajnie że pojawiają się coraz to nowe pozycje :D

do kwietnia jakoś się wytrzyma ;) szczególnie że zostało mi jeszcze trochę do czytania :D
mollu
Student Magii

Postprzez Arvika » 2 lis 2009, o 15:59

tter282 napisał(a):Dużo czasu :cry:

Z drugiej strony jednak jest tak, że wydano już w Polsce całość głównego nurtu. Zaczyna się robić bardzo smutno, tym bardziej że intformacji na temat tego, jak Mistrz się miewa brak (albo ja nie umiem ich odszukać)... Uj, fatalnie :cry:

Teoretycznie miały kiedyś być (When I Am Old) I Shall Wear Midnight i Raising Taxes (opisane jako rumoured, czyli informacja nieoficjalna),ale zamiast je kończyć najwyraźniej zajął się innymi rzeczami: http://www.medicalnewstoday.com/articles/164864.php W sumie patron of the Alzheimer’s Research Trust ma swoje obowiązki. Na przykład takie http://www.memories-matter.org/
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika
Mag II stopnia

Postprzez lady Margolotta » 6 sty 2010, o 21:35

Unseen Academicals - fantastyczni! Właśnie skończyłam czytać i bardzo polecam, pewnie tłumaczenie też będzie świetne ale nie wytrzymałabym do kwietnia:)

Teraz pozostaje czekanie na następną książkę i martwienie się o zdrowie autora:(
Znalazłam taki artykuł z 2008 roku:

http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... appen.html

ehh... smutne.
lady Margolotta
Gorzej niż Rincewind

Postprzez tter282 » 7 sty 2010, o 14:03

Teraz pozostaje czekanie na następną książkę i martwienie się o zdrowie autora

Jak nam wszystkim! Cóż, mogę tylko tłuc się w łeb, iż moja angielszczyzna jest zbyt kiepska, by dobrać się do UA.

PS. Zapraszam do działu powitalnego, my Lady :D
tter282
Anghammarad

Postprzez szkot » 21 lut 2010, o 12:09

8 kwietnia. Bardzo prawdopodobna data. Czyli niecałe 1,5 miesiąca i mamy nowego Pratchetta. Polska nazwa to "Niewidoczni Akademicy" :D Ja się nie mogę doczekać :D Aż żałuję, że nie pracuję w Empiku, bo dorwałbym się wcześniej. Tak pozostaje czekać.
szkot
Lu-Tze

Postprzez Eoren » 21 lut 2010, o 14:04

Tak pozostaje czekać.

Łatwo powiedziec trudniej zrobic ;) . Niektórzy są już na głodzie... Ale 8 to nareszcie jakiś konkret. Można zacząc wyrywac kartki z kalendarza :D .
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Są ludy co dojrzały do śmierci
z rąk ludów niedojrzałych do życia..."
Eoren
Mag IV stopnia

Reputacja: 39

Postprzez Utis » 21 lut 2010, o 15:44

Z mojej perspektywy to będzie całkiem przyjemny "spowalniacz czasu", który (w związku z nadchodzącą maturą) zaczął płynąć niepokojąco szybko. A w ten sposób im szybciej będzie mijał, tym szybciej doczekam się książki. A jeśli zwolni, to może zdążę się jeszcze przygotować do tych egzaminów.
Utis
Mag I stopnia

Reputacja: 3

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

Ktoś na rei rzucił uwagę, która wywołała falę rubasznego śmie­chu między bramslami... chyba że były to kubryki.

Czarodzicielstwo, dodał(a) Eoren