Świat Dysku

Ukryte zapowiedzi...

O płaskim świecie dyskusje

Ukryte zapowiedzi...

Postprzez Corvvin » 29 lip 2011, o 21:06

Czytałem każdą książkę ze Świata Dysku, już kilkakrotnie. W różnej już siłą rzeczy kolejności. Bawi mnie przy okazji odnajdowanie w starszych książkach napomknięć o wydarzeniach, czy sytuacjach, które dokładnie opisane zostaną dopiero w kolejnych, czasem znacznie późniejszych odsłonach.

Ostatnio czytałem znów Muzykę Duszy i znalazłem dla przykładu napomknięcie o mechanizmie wykorzystanym później jako główny wątek w Wiedźmikołaju, czyli 4 książki dalej....

Susan napisał(a):Słyszała, że Wróżki Zębuszki zbierają zęby. Jeśli logicznie pomyśleć... Jedyni poza nimi ludzie, którzy zbierali jakiekolwiek fragmenty ciał, czynili to w bardzo podejrzanych zamiarach, zwykle by szkodzić lub panować nad innymi ludźmi. Wróżki Zębuszki muszą mieć w swej władzy połowę dzieci na Dysku.

Takich zapowiedziajek jest dużo więcej, zakładam więc wątek do ich odnajdywania ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Reklama

Re: Ukryte zapowiedzi...

Postprzez Rachel » 29 lip 2011, o 21:15

W Blasku Fantastycznym pojawia się Mort oraz córka Śmierci - co jest niewątpliwie zapowiedzią do Morta.

Pod koniec Straż! Straż! można domyśleć się, że Marchewa okaże się prawdziwym królem Ankh - co później jest rozwijane w Zbrojnych

Na końcu Piekła Pocztowego Vetinari "proponuje" Giltowi pracę w Królewskiej Mennicy - która później przypada Moistowi, w Świecie Finansjery.

Jest tego jeszcze trochę, ale w tym momencie nie mam głowy do przypominania sobie.
*
Pisarzem może nazywać się każdy. Nie każdego pisarzem nazwą.
Rachel żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 79

Re: Ukryte zapowiedzi...

Postprzez Corvus26 » 29 lip 2011, o 22:21

W nocnej straży było o wybuchu wojny między Borogravią a Moludawią
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Powrót do Świat Dysku

Może jej spaść całe ubranie. Przykro mi, ale wydaje się, że to skutek uboczny całej tej sprawy z poezją.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace