Albi napisał(a):Wg mnie Vimes i Vetinari mają 45-50 lat, przy czym Vetinari jest jakieś 2-3 lata starszy. A wampirem na pewno nie jest, za dużo zdjęć mu robią

Ha! Swego czasu też myślałam, że jest wampirem (po przeczytaniu Piątego Elefanta), ale tak jak Albi, doszłam do wniosku że to niemożliwe, bo gdy azeciarze robią mu zdjęcia nie rozsypuje się w proch.
Zastanawia mnie co będzie kiedy Vetinari przestanie rządzić Ankh-morpork. Przecież jeśli to człowiek to w końcu i tak się zestarzeje i umrze zakładam, że choćby z przyczyn naturalnych? Kto wtedy będzie rządził miastem? Nastaną gorsze czasy, czy patrycjusze będą się zmieniać co 6 miesięcy? Vetinari mógłby sobie znaleźć "ucznia" aby ten mógł przejąc po nim pałeczkę, ale znając takie historie uczeń sam by go zabił żeby wcześniej objąć wladzę. A może liczy, że następca sam się znajdzie tak jak On jeśli będzie wystarczająco dobry utrzyma się u władzy dłużej, a jeśli nie to szkoda tracić czasu na jego poszukiwania.
Wracając jeszcze do Wielkiego Szyderstwa. Czyż nie mógł się na nie wybrać w czasie jakiejś przerwy, wakacji między zajęciami w gildii skrytobójców? Podejrzewam, że taka wyprawa nie należała do tanich więc Vimes mógł na przykład nigdy o czymś takim nie słyszeć, ale w kręgach młodych skrytobójców było to pewnie bardzo popularne, jeśli wielu z nich pochodziło z zamożnych rodzin.