Świat Dysku

Urbanistyka i Architektura Ankh-Morpork

O płaskim świecie dyskusje

Urbanistyka i Architektura Ankh-Morpork

Postprzez Iwar » 21 mar 2011, o 23:25

Witam. Chciałbym poprosić Was, o wstawianie wszelkich opisów dotyczących AM tzn, położenia i budowy poszczególnych budynków, ich cechy charakterystyczne, czy też innych szczegółów mogących pomóc w jego rekonstrukcji. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
PS: Zdaję sobie sprawę, że nie zdążyłem się jeszcze przedstawić, ale mam w tej chwili sporo zajęć i raczej nie będę mógł się aktywnie udzielać na forum w najbliższym czasie.
PPS: Mam nadzieję, że zdążę się porządnie przedstawić przed finałem Turnieju o tytuł najlepszej postaci ŚD. Wciąż nie mogę przeboleć, że Nobby nie dotarł do finału, myślałem, że tylko Vetinari da mu radę. :P
Iwar
Student Magii

Reputacja: 21

Reklama

Re: Urbanistyka i Architektura Ankh-Morpork

Postprzez Kinga » 22 mar 2011, o 10:00

A możesz przynajmniej powiedzieć do czego Ci ta rekonstrukcja?
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Igor » 22 mar 2011, o 10:38

Co do urbaniftyki Ankh-Morpork, to dużo informacji jeft zawartych w "Ftraży Nocnej" (tzn. mapa), jafnie panie.
Architekturę można przyrównać do Londynu za czafów Fekfpira (Nauka Świata Dysku II), jafnie panie.
Jefli nie pofiadaf tejże kfiążki, to pif na PW, zefkanuję Ci, jafnie panie.
Fłucham, jafnie panie?
Igor męska
Student Magii

Reputacja: 43

Postprzez grace » 22 mar 2011, o 10:55

Warto też zerknąć do "Ulice Ankh-Morpork, mappa" i Sztuki Świata Dysku. Są chyba też różne rekonstrukcje w formie rozmaitych gadżetów dla fanów.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez dagmarab » 23 mar 2011, o 13:53

w terminarzu gildii złodziei jest opisany budynek gildii (myślę, że za niedługo umieszczę opis w temacie Terminarze) a w terminarzu niewidocznego uniwersytetu jest umieszczony plan miasta oraz opisy różnych towarzystw klubów, barów, ważnych miejsc wartych zwiedzenia,oraz jadłodajni i rozrywek.
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Iwar » 30 mar 2011, o 21:21

Mam jeszcze jedno pytanie, gdzie leży niewidoczny uniwersytet? Tzn. jego części położone w mniej więcej tym samym układzie współrzędnych co reszta dysku. Wiem, że znajduje się między Ankh i Morpork, na wyspie bogów, ale czy w którejś książce zaznaczone jest jaką część tej wyspy zajmuje?
Iwar
Student Magii

Reputacja: 21

Postprzez Igor » 30 mar 2011, o 21:25

Leży on dofć blifko frodka Ankh-Morpork.
Chyba nie zrozumiałem pytania...
Fłucham, jafnie panie?
Igor męska
Student Magii

Reputacja: 43

Postprzez dagmarab » 30 mar 2011, o 22:11

próbowałam zrobić foto ale źle wychodzi;/
NU leży niedaleko Placu Sator(nad nim znajduje się Chrup oraz Plac pękniętych Księżyców)na którym znajduje się sklep z artykułami magicznymi, z północnej strony uniwersytetu mamy ul Wiktową (do której dojdziemy Aleją Ośmiu Grzechów Głównych bądź Aleją Ars), od południa sąsiaduje z rzeką Ankh (NIE BEZPOŚREDNIO), most Spory doprowadzi nas do Rozkoszy Magów natomiast most Wodny doprowadzi nas na/do Fronty/tów . Wejście uczonych znajduje się niedaleko Obserwatorium.W centrum Placu NU znajduje się wieża sztuk, po jego (NU) lewej stronie znajdziemy Bibliotekę a obok niej Budynek Magii Wysokich Energii Ulicą Zapiekanki Brzoskwiniowej dojdziemy do Pasażu Magów oraz na Tyły. NU posiada także własna przystań.

Chyba tyle przepraszam jak będzie coś nie zrozumiale bo z odczytywania map a tym bardziej tłumaczenia ich jestem tak dobra jak z koziej dupki trąbeczka :D mam nadzieję że sie przyda

Cytat ze sztuki ŚD:
Nazwa Niewidocznego Uniwersytetu pochodzi oczywiście od XVIII-wiecznego stowarzyszenia uczonych i innych światłych osób, znanego jako Niewidzialny College. Natomiast wygląd i atmosfera to czystej wody Oksford/Cambridge
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez grace » 30 mar 2011, o 22:35

Fakt, że w Kolorze Magii i jeszcze w Równoumagicznieniu było to zupełnie inaczej opisywane. Ale chyba ostatecznie Pratchett zdecydował się na trzymanie się tej łatwiejszej do wyobrażenia wersjii - w Ankh-Morpork. Choć właściwie jedno drugiego nie wyklucza, gdyż jak sam nie raz zwracał uwagę, że w środku w magiczny sposób znajduje się niemal dowolna ilość pomieszczeń (np. w Ostatnim Kontynencie) - co by wskazywało jednak, na wyjście poza zwykłe wymiary.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Powrót do Świat Dysku

Wiedźmy przypominają nieco koty. Nie przepadają specjalnie za swoim towarzystwem, ale lubią wiedzieć, gdzie znajdują się wszystkie inne, tak na wszelki wypadek.

Kapelusz pełen nieba, dodał(a) Kinga