Świat Dysku

Snuff

O płaskim świecie dyskusje

Re: nowa ksiażka

Postprzez Iwar » 13 kwi 2011, o 21:39

Zastanawia mnie co myślicie o okładce nowej Snuff'a.
Mnie osobiście, przez ten niebieski kolor i klepsydrę, cały czas wydaje się, że Vimes trafi do świata Śmierci. Sam tak często ocierał się o Śmierć, że może w końcu i trafi do jego czarnego domku na skraju nieskończoności, która, jak sam Śmierć raczył nam powiedzieć w Muzyce Duszy, jest niebieska.
Ale wciąż zastanawia mnie, skąd te kury.
Martwi mnie to, że może to być ostatnia część przedstawiająca historię Samuela Vimesa, zwłasza przez tytuł. "Snuff" kojarzy mi się okropnie z tak zwanymi "Snuff movies" zwanymi też filmami ostatniego tchnienia.
Myślicie, że Terry ma zamiar wysłać Samuela na wieczną emeryturę?
Iwar
Student Magii

Reputacja: 21

Reklama

Postprzez grace » 30 paź 2011, o 14:15

Czytałam właśnie w SFX drobną wzmiankę, za małą, żeby z niej newsa robić. Pratchett mówił, że zaczynając Snuffa nie miał jeszcze zielonego pojęcia co z tego wyjdzie. Miał po prostu taki kaprys, żeby wstawić Vimesa w środowisko wiejskie i zobaczyć jak się zachowa, oraz znaleźć pretekst na kontynuowanie zabawy z jego dzieckiem, bo uznał, że może z tego fajna postać wyrosnąć ;)

Edit:
Info od Prószyńskiego: Snuff ma być wydany na przełomie kwietnia i maja (o ile Cholewa się nie spóźni).
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Marek_Sobczak » 11 lis 2011, o 20:02

I bardzo dobrze, że Niuch zostanie w wydany w dość szybkim terminie. Teraz pozostaje tylko trzymać kciuki, żeby jak najszybciej się Pan Cholewa uporał z tłumaczeniem. Bo książka warta wyczekiwania na nią i zagłębienia się w nią od początku do końca. Zauważyliście tendencję, że z wiekiem i coraz trudniejszymi warunkami (mówię o chorobie) tworzenia książek, Pratchett pisze coraz lepiej? Albo my coraz lepiej rozumiemy Świat Dysku? Czy może to moje subiektywne wrażenie? Po bardzo dobrych "Niewidocznych", mojej ukochanej, zyskującej po przemyśleniach miano najlepszej w cyklu "W północ się odzieję" teraz trzymający poziom "Niuch". Byle tak jak najdłużej.
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2904

Postprzez grace » 11 lis 2011, o 20:09

Pratchett sam przyznał w jednym z ostatnich wywiadów, że takich książek jak Snuff nie byłby w stanie napisać mając lat naście czy dwadzieścia kilka kiedy zaczynał tworzyć Świat Dysku. Dorósł jednak do pisania o rzeczach ważnych, zmienił ton z zabawy słownej, samej fantastyki, w kierunku mocnego przekazu czegoś ważniejszego. Te książki nadal są zabawne, ale jednak mają już znacznie inne znaczenie.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Minerwa » 11 lis 2011, o 22:47

Kurczę, czyli jednak nie o podatkach. Szkoda, ja akurat serię "biznesową" cenię ponad wszystkie a i o Moiście von Lipwigu chętnie bym poczytała. Ale dobry i Vimes - nooo, ja też mam nadzieję, że Pratchett nie zrobi Młodego Sama półsierotą. Młody Sam to teraz kawał chłopa, pewnie będzie miał ze trzy lata? Dla mnie dodatkowo interesująca, bo sama mam dziecko w tym wieku.
KOTY SĄ MIŁE.
Minerwa żeńska
Student Magii

Reputacja: 35

Postprzez grace » 11 lis 2011, o 23:17

o Moiście ma jeszcze być. Ciągle jeszcze czekamy na Raising Taxes, a Pratchett nie dawno nieoficjalnie przebąknął, że wraca do pracy nad tym.
grace żeńska
Kelda

Re: Snuff

Postprzez Albi » 24 sty 2012, o 23:49

Już jakiś czas temu przeczytałam Snuffa w oryginale, więc czas odkopać temat :)

Moim zdaniem super książka - Vimes w roli głównej oraz gobliny. Trochę śmiechu związanego z młodym Samem, fajne momenty akcji i mroku, czyli to co w serii o straży lubimy najbardziej. Dużo Willikinsa, którego jestem wierną fanką. Pojawia się coś o nazwie Virgin Sam Vimes - kto zgadnie co to? :P
Albi
Student Magii

Reputacja: 69

Postprzez grace » 25 sty 2012, o 01:08

A co powiesz na skomplikowane kurczaki?

Przyznam, ze nie czytałam jeszcze Dumy i Uprzedzenia i pewne docinki do Jane Austen są mi nieco obce, choć nie trudno wyłapać pewne charakterystyczne aluzje.

Bardzo mnie ucieszyło rozwinięcie postaci Pessimala ;)
grace żeńska
Kelda

Postprzez Marw » 11 lut 2012, o 20:08

Brałem się ostatnio za Snuffa po angielsku, ale przerwałem bo nie miałem słownika pod ręką (mój angielski został wdeptany w ziemię), a miałem wątpliwości, czy dobrze zrozumiałem notkę encyklopedyczną na początku - gobliny mają kult wydzielin z ciała?? (hmmm, nie pamiętam dokładnie o co kaman)
"Jeżeli wszystko idzie dobrze - na pewno nie wiesz jeszcze wszystkiego."
Marw męska
Mag III stopnia

Reputacja: 214

Postprzez grace » 11 lut 2012, o 20:12

To nie o to chodzi. To taka forma religii, czy jak to nazwać. Gobliny wierzą, że żeby po śmierci się gdzieś tam przedostać, muszą być pochowane w całości, razem z pewnymi produktami ich ciała, jak woskowina z uszu, paznokcie czy łzy. To wszystko zbierają do takich pojemniczków i pojemników i przechowują przez całe życie.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Marw » 12 lut 2012, o 01:18

No, czyli zrozumiałem dobrze. W takim razie w najbliższym czasie chyba wezmę się spowrotem za Snuff'a. :mrgreen:
"Jeżeli wszystko idzie dobrze - na pewno nie wiesz jeszcze wszystkiego."
Marw męska
Mag III stopnia

Reputacja: 214

Postprzez Marek_Sobczak » 20 lut 2012, o 13:45

Snuf w polskim wydaniu w sklepach 10 Kwietnia!
10 kwietnia polskie wydanie Snuffa. A właściwie Niucha. Czyż to nie dobra wiadomość?:)
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2904

Postprzez Brethil » 20 lut 2012, o 15:08

Wspaniała wręcz :)

Chociaż... gdy mówiono, że będzie na przełomie kwietnia i maja to cieszyłam się, że akurat na imieniny dostanę, a tak będę musiała kupić sama.
Za to wcześniej.
Więc i tak fajnie :)
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]
Brethil żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 333

Postprzez Aiyanna » 20 lut 2012, o 18:03

Ja już strasznie nie mogę się tego doczekać :D I postanowiłam sobie, że po przeczytaniu polskiej wersji wykombinuję oryginał i przeczytam jednocześnie obydwa. Może to będzie jakiś przyjemniejszy sposób na naukę angielskiego :D
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jeżeli jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! made by Toroj
Aiyanna żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 381

Postprzez Albi » 21 lut 2012, o 17:12

Polecam, jest masa żartów które tylko po angielsku mają sens, nie wszystko da się przetłumaczyć :)
Albi
Student Magii

Reputacja: 69

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

Niania przygotowała sobie dżin z dżinem i kropelką dżinu, po czym z wyraźnym zainteresowaniem przestudiowała rząd butelek.

Maskarada, dodał(a) grace