Świat Dysku

Osobistości Świata Dysku

O płaskim świecie dyskusje

Osobistości Świata Dysku

Postprzez dagmarab » 31 gru 2010, o 11:36

Niech każdy z was napisze coś (imię, i krótki opis danej postaci, postać należy opisać cytatem z książki) o jakimś bohaterze Ś.D niekoniecznie musi to być jedna z głównych postaci wręcz lepiej żeby to były postacie, które np. wystąpiły tylko raz bądź kilka razy, ale oczywiście wybór pozostawiam wam.... choć nie do końca osoba, która opisze postać pisze z jakiej grupy ma być opisany następny bohater' np że ma to być jakiś wampir bądź ktoś ze straży itp. itd.
Ja zaczynam:

Niebezpieczny Groszek - "(...)tak małego, bladego i w ogóle wyglądającego na schorowanego szczurka.(...)stworzonko o śnieżnobiałym futerku i różowych oczkach. Niebezpieczny Groszek nie mógł mu odpowiedzieć spojrzeniem ponieważ był krótkowidzem. ..." /zadziwiający Maurycy/
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Reklama

Re: Osobistości Świata Dysku

Postprzez Nobby Nobs » 31 gru 2010, o 13:36

To z jakiej grupy ma być następny bohater?
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Postprzez dagmarab » 31 gru 2010, o 14:07

Kurde strasznie rozkojarzona dziś jestem;/ nop to może krasnoludy:)
dagmarab żeńska
Profesor NU

Postprzez Nobby Nobs » 11 sty 2011, o 20:38

coś się nie rusza ten temat...

Krasnolud? Casanunda:
-Witaj, lisiczko - odezwał się jakiś głos za jej plecami.
Obejrzała się, Nikogo nie było.
- Na dole.
Spojrzała w dół.
I zobaczyła bardzo małe ciało w mundurze kapitana gwardii pałacowej, w pudrowanej peruce i z przymilnym uśmiechem.
-Nazywam się Casanunda - powiedział - Znany jako największy kochanek na świecie. Co ty na to?
Niania zmierzyła go wzrokiem, co w tym wypadku trwało całkiem krótko.
-Jesteś krasnoludem - zauważyła.
-Wielkość się nie liczy.

Z Wyprawy czarownic, oczywiście.

A ja poproszę jakiegoś maga.
Nobby Nobs żeńska

Postprzez dagmarab » 22 sty 2011, o 22:19

RINCEWIND - "Chudy jak większość magów, odziany w ciemnoczerwoną szatę, na której zmatowiałymi cekinami wyszyto kilka mistycznych symboli.Można by go wziąć za prostego ucznia, który uciekł od mistrza z powodu nieposłuszeństwa, nudy, strachu czy też ukrytego zamiłowania do heteroseksualizmu. Jednak nosił na szyi, na łańcuchu, brązowy ośmiokąt, przynależny alumnom Niewidocznego Uniwersytetu..."
"kolor magii"

Ja proszę o wampira:)
dagmarab żeńska
Profesor NU

Postprzez Nobby Nobs » 24 sty 2011, o 19:04

Lady Margalotta
Nie tego się spodziewał. Wampiry nie powinny nosić pereł ani różowych swetrów. W świecie Vimesa nie nosiły też praktycznych butów na płaskim obcasie. I nie miały salonów, w którym każdym możliwy element umeblowania pokryty był perkalem.
Lady Margolotta wyglądała jak czyjaś matka, choć raczej matka kogoś, kto odebrał kosztowne wykształcenie i miał kucyka o imieniu Brykacz. Poruszała się jak ktoś przyzwyczajony do swojego ciała, a jej wygląd opisywany był, jak słyszał czasem Vimes, jako „kobieta w pewnym wieku”. Nigdy się nie dowiedział o jaki konkretnie chodzi.

to ja chcę strażnika
Nobby Nobs żeńska

Postprzez Igor » 25 sty 2011, o 21:46

Marchewa Żelaznywładsson
Zogniskujmy obraz na młodym człowieku, zmierzającym do mia sta z całą otwartością, szczerością i niewinnością góry lodowej, dry fującej po ruchliwym torze żeglugowym.
Ten młody człowiek nazywany jest Marchewą. Nie z powodu włosów, które ojciec zawsze ścinał mu krótko dla Higieny. To z po wodu jego sylwetki - szerokiej u góry, zwężającej się ku dołowi; taką sylwetkę zyskuje chłopiec dzięki zdrowemu trybowi życia, pożywnemu jedzeniu i świeżemu górskiemu powietrzu potężnymi porcjami wciąganemu do płuc. Kiedy napina mięśnie ramion, inne mięśnie muszą się najpierw odsunąć.

Igora (całego)na wynos poproszę.
Fłucham, jafnie panie?
Igor męska
Student Magii

Reputacja: 43

Postprzez Nobby Nobs » 29 sty 2011, o 18:38

Igor...
Towarzyszył mu o wiele młodszy... no... człowiek, pewnie dopiero koło dwudziestki. Jednak już teraz blizny i szwy dowodziły nieustępliwego pędu do smodoskonalenia, będącego znakiem firmowym każdego Igora. Tylko oczu jakoś nie potrafili ustawić na jednym poziomie.

Z Piątego elefanta

poproszę wiedźmę
Nobby Nobs żeńska

Postprzez Marek_Sobczak » 12 wrz 2011, o 17:34

Magrat Garlick napisał(a):- Zastanawiasz się pewnie, czy naprawdę potrafię ci poderżnąc gardło. - wysapała Magrat. - Ja też tego nie wiem. Pomyśl jaką będziemy mieli zabawę sprawdzając.

Ja bym chciał dyskowego boga
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2904

Postprzez pa5tor » 27 wrz 2011, o 16:14

Terry Prztchett napisał(a): Tego szczególnego dnia Ślepy Io, dzięki swej bezustannej czujności pełniący funkcję przywódcy bogów, siedział wspierając brodę na dłoni i spoglądał na planszę rozłożoną na stoliku z czerwonego marmuru. Ślepy Io otrzymał swe imię, ponieważ w miejscach, gdzie powinien mieć oczodoły były tylko dwa obszary gładkiej skóry. Oczy, których posiadał niezwykłą liczbę, prowadziły własne, częściowo niezależne, życie.Kilka z nich unosiło się właśnie nad stołem.

Ja poproszę jakiegoś muzyka.
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Postprzez Minerwa » 16 paź 2011, o 23:02

Nasz ulubiony autor napisał(a):Za nimi, zgięty wpół ze grozy i przerażenia, blady jak ktoś, kto widział rzeczy straszne, szedł minstrel. Ubranie miał w strzępach. Coś oderwało mu jedną nogawkę rajtuzów. Był przemoczony, chociaż niektóre elementy odzieży wyglądały jak przypalone. W drżącej dłoni ściskał brzęczące pozostałości lutni, odgryzionej w połowie.
Oto był człowiek, który naprawdę poznał życie, głównie w chwili zakończenia.

Ostatni bohater

Poproszę o zwierzątko.
KOTY SĄ MIŁE.
Minerwa żeńska
Student Magii

Reputacja: 35

Postprzez nindza77 » 17 paź 2011, o 15:01

Ostatni Kontynent napisał(a):- To ostatni kontynent – wyjaśnił Skoczek. – Był... poskładany na końcu i... inaczej.
– Jak dla mnie wygląda całkiem staro... – stwierdził Rincewind. – Pradawnie. Te góry są chyba stare jak góry.
– Zostały zrobione trzydzieści tysięcy lat temu – oświadczył kangur.
– Daj spokój! Wyglądają na miliony lat!
– Zgadza się. Trzydzieści tysięcy lat temu zostały zbudowane milion lat temu. Czas tutaj jest... – Kangur wzruszył ramionami. – Nie taki sam. Został posklejany... inaczej. Jarzysz?
– Niespecjalnie – odparł Rincewind. – Jestem człowiekiem, który siedzi tu i słucha kangura. Nie dyskutuję.
– Usiłuję dobrać takie słowa, które potrafisz zrozumieć – oświadczył z wyrzutem kangur.

Jest zwierzątko :) A ja poproszę o Trolla, ale niech to nie będzie Detrytus ;) (coby trudniej było)
Widok jakże cudny, równy wiośnie,
Gdy marnotrawstwo i próżność pada na pysk.
Gdy martwe dotąd ściany ożywają, pulsują i tańczą!

Gdy ktoś głoduje, to nie z braku pokarmu, lecz sprawiedliwości...
nindza77 męska
Mag I stopnia

Reputacja: 71

Powrót do Świat Dysku

- No dobrze. Poddaję się. Spróbujemy Rytuały AshkEnte.
To najpoważniejszy rytuał, jaki może odprawić ośmiu magów. Przyzywa Śmierć...
Miał zostać odprawiony nocą, w Głównym Holu Uniwersytetu, wśród obłoków kadzidła, świec, runicznych inskrypcji i magicznych kręgów. Nie były one niezbędne, ale magowie lepiej się z nimi czuli. Jaśniała magia, zaklinano zaklęciami i stanowczo inwokowano inwokacje.
Magowie spoglądali wyczekująco we wciąż pusty czarnoksięski oktogram. Po chwili stojące kręgiem postacie w długich szatach zaczęły mruczeć coś między sobą.
- Musieliśmy coś pomylić.
- Uuk.
- Może gdzieś wyszedł?
- Albo jest zajęty...
- Może lepiej to przerwać i iść do łóżka?
A NA KOGO WŁAŚCIWIE CZEKACIE?

Eryk, dodał(a) Kinga