Świat Dysku

Krzemowe trolle

O płaskim świecie dyskusje

Krzemowe trolle

Postprzez Tatar » 11 sty 2010, o 20:54

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy mam racje mówiąc, iż krzem będąc półprzewodnikiem lepiej przewodzi prąd elektryczny w wyższej niż niższej temperaturze? Jeśli mam rację, to dlaczego trolle na Dysku lepiej myślą w niskich a nie wysokich temperaturach? Czy to błąd Pratchett'a? A może celowy błąd? Nie wiem czy taki temat już zaistniał, ale z góry dziękuję za odpowiedź.
Tatar
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Krzemowe trolle

Postprzez tter282 » 11 sty 2010, o 20:57

Hmmmm, komputery mają elementy chłodzące, nie zaś grzałki :) Zapraszam do tematu "Tutaj się witamy"
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez jaro_gryf_666 » 11 sty 2010, o 21:34

Trolle w swojej budowie przypominają trochę komputery. Nawet ich sposób liczenia jest binarny (jeden, dużo). Ich mózgi to po prostu procesorki. A procesor, żeby efektywnie działać, musi być chodzony. Im lepiej procesor jest chłodzony, tym więcej można z niego wyciągnąć.
Proponuję eksperyment: każ komputerowi się zająć czymś skomplikowanym (niech rysuje fraktale czy coś takiego) i zmierz czas, jaki mu to zajmie. Potem wyjmij z obudowy wiatraczek i inne chłodzące elementy i powtórz eksperyment.
Wiem - jestem okrutny :twisted:
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez szkot » 11 sty 2010, o 21:43

A skąd wiesz jakie właściwości ma krzem w Świecie Dysku? To jak dla mnie dobra odpowiedź :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Tatar » 13 sty 2010, o 19:45

Szybkość procesora chyba nie powinna zależeć od szybkości przepływu elektronów przez krzem, lecz przewodniki jakie się również w nim znajdują. Jestem nie przekonany. Oczywiście w Świecie Dysku właściwości krzemu mogą być inne, ale uważam że autor pomylił się, podobnie jak moi przedmówcy, myśląc iż krzem lepiej przewodzi prąd elektryczny w niższych temperaturach. Czy ktoś jest skłonny przyznać mi rację?:P A może ktoś wyraźnie wskaże mój błąd?
Tatar
Gorzej niż Rincewind

Postprzez jaro_gryf_666 » 13 sty 2010, o 20:20

A jakie przewodniki znajdują się w procesorze? Bo zawsze mi się wydawało, że głównie krzem...

Nie jestem w stanie powiedzieć jak dokładnie zbudowany jest procesor, na jakiej dokładnie działa zasadzie itepe, ale myślę, że Twój błąd rozumowania leży właśnie w tym miejscu, w którym do komputerów produkuje się układy chłodzące zamiast grzewczych ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez Kinga » 13 sty 2010, o 21:38

Problem w procesorze polega nie na krzemie, który zgadzam przewodzi lepiej w wysokich temperaturach, ale w miedzi, aluminium i złocie, które używane są do połączeń, są one zdecydowanie metalami i zdecydowanie lepiej działają w niskich temperaturach, podejrzewam, że w przypadku trolli też występuje problem połączeń, więc lepiej działają chłodzone.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Corvvin » 14 sty 2010, o 01:25

Zakładając, że mózgi trolli są domieszkowane borem to w ekstremalnie niskich temperaturach krzem stawałby się nadprzewodnikiem... Co tłumaczyłoby zachowanie Detrytusa w składzie przyszłej wieprzowiny...
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Tatar » 14 sty 2010, o 20:48

Dwie ostatnie wypowiedzi wyglądają najrozsądniej. Rzeczywiście, trzeba założyć że mózg trolla podobny jest do procesora, bo sam krzem nie byłby zdolny do myślenia. Ale w takim razie chodzi tutaj o złoto i miedź, a nie sam krzem. Jednak wciąż ta sprawa z trollami z krzemu wygląda mi podejrzanie:P Dziękuję za pomoc:)
Tatar
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Eoren » 16 sty 2010, o 14:08

Wydaje mi się że w Zbrojnych padło wyraźnie, że trolle mają mózg z zamieczyszczonego krzemu. Proszę zwrócic uwagę na słowo 'zanieczyszczonego', jest kluczowe...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Powrót do Świat Dysku

Igor zastanowił się chwilę. Doświadczenie mówiło mu, że według podstawowej definicji "niepowołane ręce" oznaczały właśnie "rząd".

Świat finansjery, dodał(a) grace