Świat Dysku

Turniej - Najlepsza postać ŚD

O płaskim świecie dyskusje

Re: Turniej - Najlepsza postać ŚD

Postprzez Eolienne » 28 sie 2010, o 13:01

Rincewind, Rincewind, Rincewind... niby jedna z głównych postaci Dysku, ale dla mnie... wybaczcie! <pada na kolana i tłucze głową w glebę> jednak ja uważam go za wyjątkowo frajerowatrgo gościa, który płynie po powierzchni wydarzeń i ma nadzieję nie utonąć.

ok, jest głównym bohaterem kilku książek, ale czy on tam właściwie coś robi? gdyby nie jego fatalny pech, który jest jedynie cechą, a każdy bohater ma swoje cechy, to nic ciekawego by się z nim nie działo. poza tym schemat jest zawsze ten sam: R. próbuje się wymigać, pechowo wpada w sam środek bałaganu, przez całą akcję histeryzuje i stara się przeżyć, co niestety mu się udaje. piszę niestety, nie dlatego, że życzę mu przeniesienia się na łono Abrahama, ale jeśli przeżyje w jednym tomie, to istnieje prawdopodobieństwo, że pojawi się w kolejnym, wraz z wyżej opisanym schematem.

tak, wygłasza czasem filozoficzne powiedzonka i miewa dość niegłupie stwierdzenia na temat świata, życia, śmierci itd. jednak oprócz tego to NUDZIARZ i to bardzo pośledniego gatunku, bo nudziarz-histeryk.

Bezdennie Głupi Johnson może i jest postacią epizodyczną, która nie pojawia się osobiście, ale nawet po śmierci DZIAŁA! on wprawdzie nie pojawia się na scenie, ale jego wynalazki mówią za niego. jedna wanna BGJ może być obiektem tylu zabawnych komentarzy narratora, co Rincewind przez pół książki. poza tym, wynalazki BGJ są interesujące, wnoszą coś nowego, popychają mniej lub bardziej akcję do przodu. tymczasem Rincewinda jeśli się nie popchnie, to nie pójdzie.

zdaję sobie sprawę, że R. jako jeden z pierwszoplanowych bohaterów miał więcej do roboty, a głównie do gadania niż BDJ. jednak wg mnie Rincewind jest tak nudny, przegadany i szablonowy, że aż się smutno robi. moim zdaniem to jedna z najsłabszych postaci Dysku, stworzona przez Pratchetta na samym początku, gdy się jeszcze rozkręcał.

dlatego mój głos i argumenty oddaję Bezdennie Głupiemu Johnsonowi, w nadziei, że zbuduje z nich coś niebanalnego
Eolienne
Student Magii

Reputacja: 52

Reklama

Postprzez xSusanx » 28 sie 2010, o 13:57

Rincewind to doskonały przykład osoby, której podświadomość kocha kłopoty... Podziwiam go też za dużą ilość kontaktów ze Śmiercią, choć nie przeszedł jeszcze na drugą stronę życia... Ciekawi mnie też jego szybkość dostosowywania się do nowych sytuacji, które zazwyczaj nie są zbyt przyjemne. Tak więc oddaję swój głos na najbardziej zadziwiającego maga na NU.
"Powiesz komuś, że nie żyjesz, a patrzą na ciebie, jakby zobaczyli ducha."
xSusanx żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 9

Postprzez grace » 28 sie 2010, o 18:13

Skoro tyle gadacie złego o Rincewindzie, to znaczy, że jednak zapadł Wam w pamięć. To bardzo ważna cecha dobrego bohatera, a nie każdy musi być herosem.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Corvus26 » 28 sie 2010, o 18:17

grace napisał(a):Skoro tyle gadacie złego o Rincewindzie, to znaczy, że jednak zapadł Wam w pamięć.

Jesteśmy Polakami i wolimy narzekać zamiast chwalić ;)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez Skella » 30 sie 2010, o 12:57

Nasz drogi Bezdennie Głupi Jonson wiele lat po swojej śmierci wciąż sprawia ludziom radość i prawdopodobnie nigdy nie zostanie zapomniany. Gdyby nie on, Ankh-Morpork nie byłoby takie same. Możecie mnie uznać za dziwną, ale Rincewind nigdy nie wywołał u mnie wybuchu śmiechu. Uśmiech i owszem, ale i tak nie dorasta do pięt BGJ. ;)
Skella
Student Magii

Reputacja: 23

Postprzez emerencja » 30 sie 2010, o 13:19

Brawo Skella :clap: Bo też i kto by pamiętał o Rincewindzie gdyby wreszcie odszedł ..hm...dalej niż zwykle...? :twisted: (może Bagaż, ale on poległ wszak w walce z Detrytusem - ku mej wielkiej rozpaczy...)
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 534

Postprzez 4jola » 30 sie 2010, o 18:47

Przesadzacie dziewczęta z tą niechęcią do Rincewinda i egzaltowanym uwielbieniem dla BGJ.Można spokojnie powiedzieć,że koło o Pi równym 3 i inne cuda wianki zawdzięcza nie do końca swojemu "geniuszowi",co faktowi,że miał szczeście działać w świecie Dysku,czyli-wpływ narrativum.Skoro umniejsza ono życie Rincewinda(bo wszystko za niego załatwiało),to również umniejsza "wynalazki" BGJ.
Z Rincewindem pokochałam Swiat Dysku,bezkrytycznie.
A w ogóle,to ten pojedynek jest w stylu dyskusji o wyższości świąt jednych nad drugimi.Dziwny.Jakoś bardziej rozsądne byłoby zestawienie BGJ z Leonardem właśnie.Jest co porównywać.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Corvus26 » 30 sie 2010, o 22:38

4jola napisał(a):Przesadzacie dziewczęta z tą niechęcią do Rincewinda i egzaltowanym uwielbieniem dla BGJ.Można spokojnie powiedzieć,że koło o Pi równym 3 i inne cuda wianki zawdzięcza nie do końca swojemu "geniuszowi",co faktowi,że miał szczeście działać w świecie Dysku,czyli-wpływ narrativum.Skoro umniejsza ono życie Rincewinda(bo wszystko za niego załatwiało),to również umniejsza "wynalazki" BGJ.

Nie zgadzam się z tym. Rincewind biernie przyjmuje spotykające go niespodzianki, a BGJ jako wynalazca podejmował konkretne działania. Chyba jedyną świadomą decyzją Ricewinda było dołączenie się do wyprawy Leonarda w "Ostatnim Bohaterze". Do tego dołączył się ze względu na to, że wiedział że los i tak sprawi że tam się znajdzie, czyli potwierdził swoją całkowitą bierność w wydarzeniach wokół niego...
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez emerencja » 30 sie 2010, o 23:30

A w ogóle,to ten pojedynek jest w stylu dyskusji o wyższości świąt jednych nad drugimi

Brawo 4jola! Zgadłaś - o to właśnie chodzi: czyż nie jest to niedościgniony wzór dysputy na odpowiednim poziomie ? ;) :) Możesz jeszcze dodać, że jest "czysto akademicki" i niczego nie wnosi do literaturoznawstwa :) :) :) Porównywanie porównywalnego jest oczywiście dużo bardziej konstruktywne, ale szczerze pisząc nie to było moją intencją, kiedy "inicjowałam" ten topic :roll: Toteż choć i mnie samą (i nie tylko) już od pierwszego etapu zdumiewał zestaw konkurujących, muszą oddać Inkwizycji (jak zwykle lizusowsko) honor za coraz bardziej karkołomne zestawienia :) :)
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 534

Postprzez jaro_gryf_666 » 31 sie 2010, o 19:26

A w ogóle,to ten pojedynek jest w stylu dyskusji o wyższości świąt jednych nad drugimi

Z założenia miał być właśnie w stylu dokładnie takiej dyskusji pomiędzy chrześcijanami i muzułmanami w dobie krucjat... :twisted:

Pomimo wyraźnej obrony ze strony BGJ mój głos wędruje w stronę Rincewinda za sprawą grace, która to podstępnie obróciła obronę strony BGJ o 180 stopni. :clap:
grace napisał(a):Skoro tyle gadacie złego o Rincewindzie, to znaczy, że jednak zapadł Wam w pamięć. To bardzo ważna cecha dobrego bohatera, a nie każdy musi być herosem.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez 4jola » 31 sie 2010, o 20:26

jaro_gryf_666 napisał(a):

Z założenia miał być właśnie w stylu dokładnie takiej dyskusji pomiędzy chrześcijanami i muzułmanami w dobie krucjat... :twisted:

Okej,okej,słyszę...
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez zerogirl » 31 sie 2010, o 23:20

Bezdennie Głupi Johnson - za to, że mnie rozbawia :) Chociaż szkoda mi tego pstrąga, bo to chyba był pstrąg w sadzawce Patrycjusza ;)
You're perfect, yes, it's true
But without me you're only you (you're only you)
Your menstruating heart
It ain't bleedin' enough for two
zerogirl
Student Magii

Reputacja: 19

Postprzez Kinga » 1 wrz 2010, o 01:12

Bo przeczytaniu tej ostrej dyskusji, mój głos wędruje do Rincewinda, a przekonały mnie do tego argumenty 4joli i grace.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez Eoren » 2 wrz 2010, o 17:00

W pełni się zgadzam z resztą grona jurorskiego: trzeci głos na Rincewinda* i brawa dla Joli i Grace :clap:

*Swoją drogą - czy istnieje inny bohater, którego matka uciekła przed jego narodzeniem?...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez jaro_gryf_666 » 4 wrz 2010, o 13:17

Zatem jednogłośnie - Rincewind.

Grupa 4
[04.09.2010 - 11.09.2010, 23:30]
- Ty Draniu
- GSP Dibbler

I niechaj rozpocznie się podrzynanie gardeł :twisted:
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

Mozemy włazić i wyłazić z syćkiego. No, moze opróc pubów, bo z jakiegosik powodu mamy kłopoty w wychodzeniem.

Kapelusz pełen nieba, dodał(a) grace