Świat Dysku

Turniej - Najlepsza postać ŚD

O płaskim świecie dyskusje

Re: Turniej - Najlepsza postać ŚD

Postprzez jaro_gryf_666 » 8 sie 2010, o 22:11

grace napisał(a):Z jednej strony trochę przygłup, z drugiej okazuje się czasem geniuszem matematycznym.

Wiesz, jak zyskać moją przychylność ;)

Eolienne napisał(a):Detrytus dużo mocniej zaznacza swą obecność niż Bagaż.

Nie da się ukryć, że zaznaczenie swojej obecności przy użyciu piecmakera jest zaznaczeniem niezwykle wyraźnym, ale to Bagaż jest tym, który swoją obecność zaznacza własnym kufrem, dodatkowo robiąc to we wszystkich możliwych wymiarach wszystkiemu co stanie na jego drodze...
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Reklama

Postprzez Corvus26 » 9 sie 2010, o 10:40

Bagaż jako pomysł jest zdecydowanie jedną z najoryginalniejszych postaci świata dysku, jednak jak się go już pozna to można przewidzieć każde jego zachowanie. Na początku zadziwiał swoimi setkami małych nóżek oraz jakże wymownym wiekiem, jednak osobiście nie zauważyłem żadnego kroku w jego rozwoju.
Detrytus natomiast przeszedł pełną ewolucję z trolowego głupka do wzorowego sierżanta straży i wzoru do naśladowanie dla każdej krzemowej istoty w Ankh-Morpork. Detrytus wciąż potrafi mnie zaskoczyć, Bagaż już chyba nie. Punkt dla Krzemowego Sierżanta.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez wakizaszi » 11 sie 2010, o 21:05

Ja osobiście oddaje głos na Detrytusa i jego wiernego Piecmakera xD
ma on w sobie coś niezwykle urzekającego (nawet jak jest to wiatraczek od jego chłodnicy) ;]
i a propos wypowiedzi:
Corvus26 napisał(a):Detrytus natomiast przeszedł pełną ewolucję z trolowego głupka do wzorowego sierżanta straży i wzoru do naśladowanie dla każdej krzemowej istoty w Ankh-Morpork..

niezgadzam się, że Detrytus był wioskowym głupkiem, w drugiej części cyklu Straży miejskiej pt. Zbrojni, o ile dobrze pamiętam, gdy został zamknięty w chłodni z krasnoludem Cuddym i w niskiej temperaturze okazał się geniuszem matematycznym ;]
wakizaszi
Student Magii

Reputacja: 23

Postprzez Eolienne » 11 sie 2010, o 22:37

@wakizaszi przeczytaj "Ruchome obrazki" - tam Detrytus ukazany jest tako głupek, poza tym w innych książkach padają z ust innych trolli różne mocne słowa na temat jego inteligencji, coś w stylu "Detrytus jest najgłupszy troll i dlatego pójść do straż". czyli ewolucja postaci jest naprawdę spektakularna
Eolienne
Student Magii

Reputacja: 52

Postprzez nuli » 12 sie 2010, o 12:15

Bagaż. Za złowieszczy tupot setek nóżek i umiejętność przyglądania się ludziom bez udziału oczu. Także za sumienność w przechowywaniu ubrań i dostarczanie czystej bielizny kiedy zajdzie taka potrzeba :D poza tym nie każdy mebel (czy bagaż jest meblem? :? ) przejawia chęci do unicestwienia wszelkiej formy życia jeśli tylko ta odważy się stanąć mu na drodze (niezwykle przydatna cecha: z takim Bagażem znalezienie miejsca w zatłoczonym autobusie już nigdy nie byłoby problemem, nie wspominając o kolejkach do kasy ;) )

Owszem, Detrytus bardzo się zmienia, ten o którym czytamy w 'Łups!' jest zupełnie inny, niż troll znany nam z ww 'Ruchomych Obrazków'. Ale! Bagaż również ewoluuje i poszukuje własnej tożsamości (---> Kuferka).

btw: kto zwyciężyłby w pojedynku Bagaż vs Detrytus + Piecmaker?
Professional soldiers are predictable; the world is full of dangerous amateurs.

-Sztuciec!!
nuli
Student Magii

Reputacja: 32

Postprzez Eoren » 13 sie 2010, o 12:16

Werdykt: Detrytus.

Motywacja: ...eee... no niby lepsze były Wasze argumenty przemawiające za nim chociaż sporo mi tu zabrakło. Ciężkich dział chyba nikt nie wytoczył. Paradoksalnie, ostatecznie przekonała mnie głosująca za Bagażem Nuli... wyobraziłam sobie ten pojedynek...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez jaro_gryf_666 » 21 sie 2010, o 20:20

Sympatycy Detrytusa zyskali moją przychylność precyzyjnym ciosem 'matematycznym', którego to nieliczni obrońcy Bagażu nie zdołali przebić...

Werdykt: Detrytus (który tym samym zyskuje większość głosów)

Kolejny pojedynek:

Grupa 3
[21.08.10 - 30.08.10, 23:30]
- Rincewind
- Bezdennie Głupi Johnson
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Postprzez Aeshtir » 22 sie 2010, o 13:44

Można lubić projekty Johnsona (bo o nim samym niewiele wiadomo), ale ta część turnieju, obawiam się, będzie raczej jednostronna. Rincewind to nie tylko jedna z najważniejszych postaci, które przewinęły się przez karty Dysku. Uwielbiając jego cynizm, świętą wiarę w prawo Murphy'ego oraz ewolucję, którą przebył od nieudolnego maga do profesora Okrutnej i Niezwykłej Geografii... Nie ma co się zastanawiać - Rincewind na prezydenta ;) .
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Kinga » 23 sie 2010, o 11:47

Akurat w tym przypadku nie mam najmniejszych wątpliwości. Rincewind jest postacią dużo bardziej widoczną, kolorową. Jest poliglotą ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczenia słowa "Ratunku" ewentualnie "Pomocy" na wszystkie języki Dysku, a BG Johnson jest tylko postacią tła, bez której niektóre książki nie byłyby aż tak zabawne, ale jednak tylko tła... Mój głos dostaje Rincewind.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez grace » 23 sie 2010, o 13:42

Zdecydowanie Rincewind - opis BG Jognsona Kinga wyjęła mi z głowy.
Jaka inna postać, niż Rincewind może stawać się taką tajemniczą zagadką dla Śmierci, który aż trzyma sobie jego klepsydrę na biurku, żeby mieć ją na oku.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Corvus26 » 23 sie 2010, o 17:25

Rincewind jest sam w sobie tylko mało zdolnym (antyzdolnym?) magiem, a tylko wydarzenia wokół niego nadają mu barw. Czy możne się w ogóle równać z genialnym architektem, który potrafił nawet zaprojektować koło o pi równym 3. Być może BG Johnson nie pojawia się osobiście, ale jest swojego rodzaju legendą, którą z szacunkiem opowiada się dzieciom w każdej ankhmorpolskiej szkole. Rincewind jest tak naprawdę jedynie pionkiem w wielkiej grze a jego miejsce w tym konkursie powinna zająć Pani.

Uprzedzając pytania nie staram się tu wyrosnąć na jakiegoś obrońce słabszych i uciśnionych (choć przyznaję że byłoby to miłe ;) ), BGJ to po prostu mój kandydat ;)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez jaro_gryf_666 » 23 sie 2010, o 18:23

Z chwilą obecną obowiązki jurorskie emerencji przejmuje Kinga.
Wszelkie koperty z pieniędzmi zaadresowane do emerencji proszę o przeadresowanie do Kin... do mnie :twisted:
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Postprzez 4jola » 24 sie 2010, o 00:40

Rincewind.I kropka,gdyby ktoś nie zauważył.
Rzeczy mu się przydarzają,to fakt,ale jak on sobie z nimi radzi!Ha!
Nie każdy potrafi zostać hobby Śmierci.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez emerencja » 27 sie 2010, o 17:31

HA HA HA ! (jako rzekł Przedzierzgujęcy się...)

/wybaczcie entuzjazm, ale ... śmiem twierdzić że KiZK wiedzą skądże on i uznają, że usprawiedliwiony/

Owszem, można chwalić i wielbić R. Choćby za osiągnięcia w charakterze modystki... :lol:
I prawdą jest, iż nikt i nic (nawet drobne gryzonie) nie umieją podnieść ucieczki do wyżyn sztuki i filozofii życia jako on... Atoli.. Koty też są hobby Śmierci (patrz Wiedźmikołaj i ich hordy w domu Tegoż oraz inne niemniej liczne). Ale za to, kto przeżył remont łazienki, łatwo uzna kunszt BGJ i padnie na kolana (albo i twarz - prosto w bidet). Taż nawet Leonard nie mógł się z nim równać! (zwłaszcza w nazewnictwie. Tu bowiem bezdyskusyjnie BGJ jest górą; co ja mówię górą.. Czomolugmą!)

4jola napisał(a):jak on sobie z nimi radzi!

Sorry, że przepraszam, ale "radzi!" ??? chyba raczej "radzi?" Taż on sobie w ogóle nie radzi. Pomagają mu wyżyć (a titolo dimostrativo ma non esauritivo): 1) Największy Bohater na Dysku 2) Pani 3) et consortes ( w tej liczbie Kangur inne boskie emanacje, Dwukwiat itepede, bo za długo by wyliczać!)

Sam w ogóle sobie nie radzi. Z niczym. Żenada! Gdyby nie narrativum oraz alteris multum bohatirum i Mistrz w samej osobie Rincewind sczezłby już w pierwszym rozdziale Koloru Magii!!!! (i to po kilku ledwie stronach!)
Ricewind.. dobre sobie... Głupia ameba potrafi to co on: żyć i nie umierać (chociaż taktykę ma nieco inną.. )
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 534

Postprzez 4jola » 27 sie 2010, o 21:46

To,że koty TEZ są hobby Smierci,(a są jego hobby,czy po prostu są-jak to koty?On je po prostu lubi.)nie znaczy,że nikt inny nie jest.Śmierć ma tyle hobby,że taki R.to własciwie nic?Daj spokój.
Z tym Dwukwiatem,to też nie jest najlepszy argument.O ile mnie pamięć nie myli,to własnie on pakował się w kłopoty.Jak to turysta.

Być może to wszystko tylko dzięki narrativum,(które TAM jest przecież jakby na porządku dziennym)ale owo narrativum specjalnie nie pomogło BGJ.Jest ciekawostką i to wszystko.I to,że fajnie nazywał swoje...wynalazki nie jest chyba powodem do szczególnej chwały.

Ameba,też coś...
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

Trzeba się urodzić człowiekiem, żeby osiagnąć prawdziwą głupotę.

Piramidy, dodał(a) Czarownica