Świat Dysku

Dyskowe zwierzęta

O płaskim świecie dyskusje

Dyskowe zwierzęta

Postprzez Eoren » 27 wrz 2009, o 12:03

Widzę, że w tym dziale pisze już tylko Sacharissa :D (tak, tak, pełen szacunek) więc otwieram nową DYSKusję.
W Zbrojnych bodajże pojawia się stwierdzenie, że gargulce były najdziwniejszymi zwierzętami Świata Dysku, ale jak dla mnie nic nie przebije howondalandzkich słoni pustelników... piszcie o waszych ulubionych pratchettowskich zwierzętach.
PS. Kaprala Nobbsa Straż Nocna Ankh Morpork (nocna zmiana) nie bierzemy pod uwagę)
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Reklama

Re: Dyskowe zwierzęta

Postprzez jaro_gryf_666 » 27 wrz 2009, o 14:06

Jak dla mnie wszystkie zwierzątka żyjące w Ankh zasługują na szacunek za umiejętność dostosowania się. No i oczywiście są one dowodem na to, że woda w Ankh jest niezwykle wręcz zdrowa [musi być zdrowa, skoro żyje w niej tyle stworzonek ;) ]
No i ryby. A wśród ryb banany :)

A na pierwsze miejsce wychodzą dyskowi matematycy - wielbłądy.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez Corvvin » 27 wrz 2009, o 14:26

Tak nasuwają mi się ptaszki (kukułki?), które budowały zegary by zdobyć samice... Podobała mi się też idea ryb, które wybuchają w czystej wodzie ;)
No i oczywiście nie można zapominać o smokach bagiennych. Tak szczerze mówiąc, to gdy pisze ten post jeden z nich cały czas się na mnie patrzy...

ps. a Sacharissa jak tak dalej pójdzie to zasłuży na rangę forumowej codziennikarki :P
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Eoren » 27 wrz 2009, o 17:20

przypomniał mi się właśnie lancrański lis posuwisto-zwrotny, co to było za cholerstwo?
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Iuventas » 27 wrz 2009, o 18:00

hm.
tak na chłopski (babski...) rozum - lis, poruszający się ruchem posuwisto-zwrotnym... ( ;
psuja.
Iuventas żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez Sacharissa » 27 wrz 2009, o 18:29

Ulubione zwierzę? Oczywiście najsłynniejszy dyskowy matematyk, Ty Draniu. Chociaż uroczy jest też kruk z apetytem na gałki oczne i jego rozmowy ze Śmiercią Szczurów :D.

Corvvin napisał(a):Sacharissa jak tak dalej pójdzie to zasłuży na rangę forumowej codziennikarki :P

Raczej forumowego odkopywacza tematów ;). Jako że na forum jestem króciutko, to chętnie sobie przeglądam co wcześniej pisaliście i wtrącam gdzieś czasem swoje trzy grosze.
Well, I woke up this morning
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near.
Sacharissa żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 27

Postprzez Uuk » 27 wrz 2009, o 21:15

A ja z kolei lubię tę, jakjejtam... Tę, z ograniczonym zasobem jakimtam... Papugę z Eryka, o! :)
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez szkot » 28 wrz 2009, o 09:50

No tak.... Pamięc już nie ta, ale w głowie dzwoni mi ciekawe ..... i tu pojawia się nazwa zwierzęcia. Ich ciekawą cechą było to, że są ciekawe. I ludzie na nie polowali. No i te spokrewnione z lemingami tylko przeżyły,, bo skakały z małych kamieni.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Eoren » 28 wrz 2009, o 11:25

ach, mątwy! cuttlefish, go!
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez 4jola » 29 wrz 2009, o 00:01

Greebo-namber łan.
Papuga z Eryka była mocna.
Ale mnie zafascynowały jaustrzębie...pamięta ktoś?
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez Eoren » 29 wrz 2009, o 12:06

Autentycznie widziałam kiedyś jaustrzębia, i wcale się nie nabijam. Siedział sobie na drutach, nad polem razem z gołębiami:P a potem wraz z nimi zleciał na owo pole i zaczął po nim chodzic na nogach (tak po krakowsku 8-)) ... no mto co to mogło byc jak nie jaustrząb?
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Kinga » 29 wrz 2009, o 14:02

Ja tam jestem za myszołowem na którym podróżował Hamisz, nie obraziłabym się za takiego.
Chociaż słonie pustelniki tez były niezłe :D
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Motopompa » 29 wrz 2009, o 18:50

Chimera z nogami syreny, sierścią żółwia tudzież zębami kaczki, a także skrzydłami węża. Papuga z Eryka. Bibliotekarz się zalicza?
Aa, i jeszcze te jętki(?) żyjące jeden dzień i narzekające, ze dawniej było lepiej :).
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1277

Postprzez 4jola » 29 wrz 2009, o 23:32

Gaspode-chciałabym mieć takiego kumpla,Maurycy i jego uczone szczury.Polubiłam całe stadko.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez Eoren » 30 wrz 2009, o 11:01

Bibliotekarz się zalicza?

Oczywiście, wszystko prócz kaprala Nobbsa;P
I chyba sama rozszerzę swój temat o rośliny, bo przyszły mi teraz do głowy liczące sosny, te, co to pokazywały swój wiek na pniach, bo myślały, że ludzie je ścianają żeby policzyc słoje, a potem skończyły jako numery domów w Ankh-Morpork... pamiętacie?
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

Ale co może zrobić Strappi? - zdziwiła się Igorina. -Dostanie baty od Jackruma, niech tylko wpadnie mu w łapy. To dezerter i w dodatku złodziej.
-Tak, ale może komuś powiedzieć.
-Wtedy ty powiesz, że to kofmyk włofów ukochanej, którą zostawiłeś. Wielu żołnierzy nosi medaliony czy coś podobnego. No wiesz, "kosmyk jej włosów jak złote kłofy", jak mówi piofenka.
-To były wszystkie moje włosy! W medalionie? Nie zmieściłyby się w twoim czako.
-Ach... -westchnęła Igorina. -Możesz powiedzieć, że bardzo ją kochałeś.

Potworny Regiment, dodał(a) Marcel