Świat Dysku

Unseen Academicals

O płaskim świecie dyskusje

Re: Unseen Academicals

Postprzez emerencja » 16 kwi 2010, o 21:48

Oj to nie jest chyba tak dobra książka..

Terry to Terry.. i zawsze mi żal że już koniec.. Nawet jeśli w trakcie lub po fakcie mam wrażenie że "pisał już lepsze" :)
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 534

Reklama

Postprzez 4jola » 17 kwi 2010, o 19:58

Mam,mam,mam!Zagłębiam się,nie słucham Waszego gadania,niestety kocham bezkrytycznie,tra la la.To nara.
P.S.Łazienkowa,też coś.Mam nadzieję,że nie w takim sensie jak u Babci w wygódce?
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Eoren » 18 kwi 2010, o 20:57

grace napisał(a):u mnie wszystkie aktualnie czytane książki lądują w łazience, bo tam nikt nie może mi przeszkadzać. A jak nikogo nie ma, albo gdzieś jadę, to wychodzą z tamtąd i idą ze mną w jakieś inne ustronne miejsce.

Ja opracowałam metodę przewracania kartek w czasie kąpieli wykałaczką - żeby nie wycierac za każdym razem rąk i oczywiście nie zamoczyc kartek. No i przy nowej książce zawsze muszę tę cieńsza częśc przyłożyc jakimś podręcznym płynem do kąpieli żeby się nie zamykała i grzecznie leżała.
kwiatek napisał(a):Ta książka to spotkanie dwóch moich pasji - Świata Dysku i piłki nożnej...
I nie zawiodłem się...aż do rozpoczęcia "meczu"...

No to ja miałam raczej odwrotnie... Odniosłam wrażenie, że w połowie akcja trochę przystopowała i dopiero na meczu się rozkręciła. Chociaż jego przebieg był trochę disneyowskoprzewodywalny, ale coż - presja narrativum.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez Motopompa » 18 kwi 2010, o 21:53

Eoren napisał(a):Ja opracowałam metodę przewracania kartek w czasie kąpieli wykałaczką - żeby nie wycierac za każdym razem rąk i oczywiście nie zamoczyc kartek.

A masz jakiś patent ta to żeby nie trzymać książki ręką kiedy chcę się w wannie położyć? :)
(Btw. czytanie w wannie jest złe. Już kilka książek ma nietypowo pofałdowane kartki po kąpieli ;f.)
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez Eoren » 18 kwi 2010, o 21:59

A masz jakiś patent ta to żeby nie trzymać książki ręką kiedy chcę się w wannie położyć? :)

Wysięgnik na głowie i latarka czołówka?
(Btw. czytanie w wannie jest złe. Już kilka książek ma nietypowo pofałdowane kartki po kąpieli ;f.)

Nieprawda! Ja jeszcze żadnej nie wrzuciłam do wody.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez tter282 » 19 kwi 2010, o 12:08

Przekopuję się przez "UU" trzeci raz. I jestem zachwycony! Może w dużej mierze dlatego, że stęskniłem się już za magami, wszak Terry popadł w "strażomanię".

Podoba mi się sama koncepcja przekształcenia piłki ludowej w sport z prawdziwego zdarzenia (w świecie kuli odbywało się to trochę podobnie, haha).

Glenda - wspaniała.

PROFESOR Rincewind :clap: :clap: :clap:

Czytam dalej...
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez Soski » 22 kwi 2010, o 18:27

Mam!! Mam!!

Jako że zawitałem do Polski na dni kilka, uzupełniłem zapas książek i ...Mam UA ( i nie tylko)

uwagi, opinie, tudzież refleksje niebawem :lol:

pozdrawiam
Soski
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez szkot » 22 kwi 2010, o 22:59

Czytałem już drugi raz "Niewidocznych Akademików". Za pierwszym razem przeleciało szybko, historia mi się spodobała, ale nie pamiętałem żadnego dobrego tekstu. Teraz czytam znowu i szukam takowych. I ciężko jest. A tak lubię cytować złote myśli mistrza :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez 4jola » 24 kwi 2010, o 18:21

Nie pomogę Ci Szkot bo,nie uwierzycie,nie tknęłam jeszcze tej książki.Leży na stole jako ta dziewica orleańska.Wyznaczyłam sobie karę za to,że jestem taką głupią niedojdowatą krową,a wiadomym jest,że konsekwencja,to podstawa dobrego wychowania,kropka
Zacznę czytać dopiero jak wsadzę dupę do autokaru.Albo i nie.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Aeshtir » 25 kwi 2010, o 15:19

Fwrrr... Czeka na mnie osiemset stron "Antropologii widowisk", a tu czytam o nowej książce Terry'ego... Co za życie... :evil: :evil: :evil:
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Klara » 25 kwi 2010, o 22:00

Ja też przeczytałam Akademików i jestem zadowolona. Wprawdzie początek był nieciekawy i chciałam wejść do książki by przyłożyć Juliet patelnią, końcówka już się rozkręciła i byłam zawiedziona, że to już koniec. :( A Glenda to chyba pierwsza w życiu osoba, która zachowywała się normalnie w książce.
Klara
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez emerencja » 29 kwi 2010, o 15:11

ja tam /w korekcie do "mego powyżej"/ jednak jestem cała w zachwytach, a co śmieszniejsze.. znalazłam aluzje do naszej sytuacji "postsmoleńskiej" ;)

Tak, że z rozpędu aż bym miała ochotę zaproponować (oczywiście w odleeeeegłej przyszłości do zrealizowania) "turniej na najepszą postać UA" :) /Inkwizycja mnie zabije ;) ;) /
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 534

Postprzez pawelekr570 » 29 kwi 2010, o 16:51

hymmm
to jak, warto kupić??
Pióro silniejsze jest od miecza-owszem jeśli miecz jest bardzo mały a pióro bardzo ostre
pawelekr570
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez grace » 29 kwi 2010, o 19:24

Pytasz na forum Pratchetta czy warto kupić książkę Pratchetta???
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Eoren » 30 kwi 2010, o 08:25

:mrgreen: Grace Ci bardzo ładnie odpowiedziała pawelekr570, przeczytaj sobie parę postów wyżej...
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

Gdy miasto było pobudzone, oszołomione albo wystraszone gromadziło się na placu Sator. Ludzie, którzy właściwie nie mieli pojęcia, dlaczego to robią, zbierali się, by słuchać innych ludzi, którzy też nic nie wiedzieli, zgodnie z zasadą, że ignorancja dzielona to ignorancja podwajana.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace