Świat Dysku

Magowie i czarownice

O płaskim świecie dyskusje

Magowie i czarownice

Postprzez Eoren » 30 sie 2009, o 16:55

W ramach nowego tematu proponuję pytanie, który rodzaj magii bardziej wam się podoba: hierarchizacja Niewidocznego Uniwersytetu czy może lancrańska głowologia i pożyczanie Babci Wetherwax? Krótko mówiąc kogo wolicie: magów czy czarownice? dawajcie...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Reklama

Re: Magowie i czarownice

Postprzez Corvvin » 31 sie 2009, o 03:42

Z tą hierarchią na NU to jest ten problem, że ona się tak jakość rozpłynęła.
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Reputacja: 382

Postprzez Eoren » 31 sie 2009, o 10:37

Nooo, prawda. Ale to też w końcu jakośc sama w sobie:P Jak wolisz mogę użyc słowa 'zinstytucjonalizowany', chociaż za nim nie przepadam. W związku z tym zdecydowanie opowiadam się za magią rodem z Lancre.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Fav » 31 sie 2009, o 11:38

Ja tam wolę magów, gdyż, jak to było gdzieś powiedziane, magowie są tak potężni, że znając tajniki magii, nie używają jej :) A czarownice poddają się tym miernym pokusom świata magicznego :thumbdown:
Fav
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Uuk » 31 sie 2009, o 13:24

Czarownice również używają magii jedynie w ostateczności, na co dzień posługując się głowologią. Różnica między nimi to raczej dziedzina, którą się zajmują: czarownice to magia Natury, natomiast magowie stanowią ostoję (jakkolwiek to zabrzmi) Nauki.

Ja jednak wybrałbym magów. Bycie magiem jest dużo wygodniejsze. I te kilkanaście posiłków dziennie, i desery w międzyczasie... Taaak, to jest życie dla mnie. :mrgreen:
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez 4jola » 31 sie 2009, o 23:54

CZAROWNICE.I taka wielka kropka.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez tter282 » 1 wrz 2009, o 09:02

Zdecydowanie magia NU.

Ich sztuka jest bliższa mojemu rozumieniu magii, jako opierającej się na zrozumieniu pewnych zasad, reguł, dźwigni, które trzeba nacisnąć, aby wprawić w ruch wszechświet. Magia czarownic jest w moim oglądzie zbyt chaotyczna, w dużej mierze oparta na psy... tfu, chciałem powiedzieć głowologii, która do mnie, jako faceta z krwi i kości nie przemawia.

A koronny argument to trzynaście posiłków dziennie podanych pod nos i basta :mrgreen:
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez szkot » 1 wrz 2009, o 20:16

No właśnie gdyby nie te 13 posiłków dziennie byłbym zdecydowanie za czarownicami, a tak mam ciężki orzech do zgryzienia. Bo jak tu nie lubieć niani Ogg, która jest moim lustrzanym odbiciem w Świecie Dysku (coraz bardziej się o tym przekonuję). Wszyscy myślą, że jestem miły, wesoły i w ogóle miły i nagle jak widzą mnie zdeterminowanego i jak nie zgadzam się z czymś to jest jak uderzenie z górą lodową. Nie spodziewasz się. A wśród magów nie mam ulubieńca, ale te posiłki. Myślę, że remis z lekkim wskazaniem na czarownice :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez 4jola » 2 wrz 2009, o 23:41

Czarownice mają taką samą moc...i mogą zakładać rodzinę...jeśli wiecie,panowie,co mam na myśli...No chyba,że któraś koniecznie chce prowadzać jednorożca na włosie.A ilość posiłków,to podejrzewam Niania Ogg ma w dowolnej ilości i o dowolnej godzinie.Kwestia organizacji.
"Ideały to piękna rzecz,

4jola
Pani Palm

Postprzez szkot » 3 wrz 2009, o 17:34

Czym bardziej przekonuje się do czarownic. Rzeczywiście jak się ustawisz jak niania Ogg to możesz wszystko sobie ustawić. TYlko jako facetem ciężko mi być czarownicą :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Eoren » 3 wrz 2009, o 20:19

To trzeba walczyc o równoumagicznienie!
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez 4jola » 3 wrz 2009, o 23:45

Jes,jes,jes!Zostań czarownicem,będzie fajowsko!
"Ideały to piękna rzecz,

4jola
Pani Palm

Postprzez szkot » 4 wrz 2009, o 09:00

W sumie ani Lu-Tze ani Szkoci w spodniach nie chodzą. JAkiś krok w tym kierunku już jest zrobiony :) Powalczymy o równoumagicznienie :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Eoren » 5 wrz 2009, o 14:14

Boże, co ja zrobiłam! Jak palnęłam taki temat to wcale nie oczekiwałam tak daleko idących wniosków...
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Aeshtir » 6 wrz 2009, o 16:29

Właściwie to temat sprowadza się do tego (dla mnie), które książki czyta mi się przyjemniej - z magami, czy czarownicami... A tu jest problem, bo obie serie czyta się przyjemnie. To co, moim zdaniem najlepsze w magach to ich zdolność do konwersacji na najbardziej nawet banalny temat "do wyczerpania argumentów". Duch Monty Pythona czuwa nad NU i to jest ich mocny temat. Rozważmy dyskusję nad naturą bananów w "Ostatnim Kontynencie" i jesteśmy w domu...
Natomiast czarownice... Tu z kolei główną rolę odgrywa talent Pratchetta do kreowania fascynujących i złożonych osobowości. Nie oszukujmy się, poza Rincewindem, Ridcullym i, rzecz jasna, bibliotekarzem reszta magów sprawia wrażenie jednej postaci, rozczłonkowanej na kolektyw uniwersytecki. Może dlatego, że cała seria o czarownicach to babcia Weatherwax i jedna z trzech moich ulubionych postać z całego cyklu - Niania Ogg. Obserwować je przy pracy nad fabułą książek to czysta przyjemność.

Innymi słowy, nie da się. Przynajmniej dla mnie. Gdybym już musiał, ustaliłbym podział 55% do 45% na korzyść czarownic. Może i dlatego, że ta druga z trzech postaci to Rincewind ;) .
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

Jego wiedza rolnicza była nieco mglista, ale prawie pewien był, że jeśli krowy się kładą, zwiastuje to deszcz. Jeśli zaś stoją, zapewne będzie piękna pogoda. Natomiast te krowy wzięły się za wykonywanie kolejno i uroczyście koziołków; Tyler zaś zaczął się zastanawiać, jaką to może oznaczać prognozę pogody.

Dobry Omen, dodał(a) Marek_Sobczak