Świat Dysku

Magowie i czarownice

O płaskim świecie dyskusje

Re: Magowie i czarownice

Postprzez 4jola » 20 gru 2010, o 20:54

qfas napisał(a):Książki z wiedźmami to wyjątkowe usypiacze, które ratuje jedynie dialog (ale nie wynikający z charakteru postaci).

No to teraz,gościu miętowy,śpisz z otwartymi oczami...
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Reklama

Postprzez Nobby Nobs » 20 gru 2010, o 21:36

qfas napisał(a):wiedźmy u Terry'ego się skończyły, prawda to przecież.

To one to jakaś tupka z pastą do zębów, żeby się kończyły? Dla mnie czarownice zawsze będą wieczne, bo żadne książki Pratchetta nie chce mi się czytać, aż tak wiele razy, jak te o nich (a że zawsze jestem ogarnięta żądzą czytania dzieł Terrego, to wielkie osiągnięcie).
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Postprzez Mogget » 20 gru 2010, o 22:05

Wybieram czarownice. Magowie są zabawni, ale też nudni i troszkę zbyt głupi (nie licząc Myślaka ;)) Czarownice są takie hmm swojskie, ciekawie widać kontrast między nianią a babcią, no i jeszcze ten cuudowny Greebo! Wyprawa to jedna z mych ulubionych książek :)
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez szpaq » 20 gru 2010, o 22:16

Nobby Nobs napisał(a):To one to jakaś tupka z pastą do zębów, żeby się kończyły?

Nobby dalej szukasz przyczyn ginięcia pasty do zębów (wraz z tubką ;))?
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez Nobby Nobs » 20 gru 2010, o 22:34

Co ciekawe, akurat pasty do zębów (ani tubki) mi nie giną... Za to grzebienie i gumiki! Albo pożera je jakaś Antropomorficzna Personifikacja, albo moja siostra. :roll:
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Postprzez qfas » 21 gru 2010, o 09:59

Zdanie swoje podtrzymuję i cieszę się, że udało mi się trochę ruchu wprowadzić:). Przepadacie za wiedźmami? No to argumentujemy, argumentujemy! Pasta do zębów raczej jako argument nie przejdzie:). I nikt już magów nie lubi? Ktoś za mną swe zdanie niepopularne ogłosi? (Ja wiem, że matriarchat tu ogólnie panuje - ale trzeba w końcu dyskutować nad bolejącymi kwestiami, nay?)
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez IloveVetinari » 21 gru 2010, o 18:30

Hmm... bardzo lubię czarownice i ich kapitalną głowologię ale wolę magię... :mrgreen: Jakoś tak zawsze była mi bliższa. :mrgreen:
Łotrowska odwaga do grzechu pomaga... AHAHAHAHA !!!!!
IloveVetinari
Mag II stopnia

Reputacja: 35

Postprzez grace » 21 gru 2010, o 20:20

jak się zachoruje, albo coś innego złego się zdarzy to chyba jednak lepiej iść do czarownicy - istnieje znacznie większa szansa na poprawienie sytuacji.
W przypadku magów, może to skutkować ostrym zapaleniem żab, albo jeszcze czymś gorszym.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez 4jola » 22 gru 2010, o 17:30

Pasta do zębów to nie był argument,tylko porównanie,bardzo trafne zresztą.
Uwielbiam Magów!Ridcully jest moim faworytem(po krótkie walce z Vetinarim i Vimsem),w ogóle cała ta banda jest urocza.
Ale dziewczęta są naprawdę super nakreślone.Ze wszystkimi odcieniami kobiecej przewrotności i kobiecości ogólnie.Jest to o tyle fajne,że tak nas widzi facet.Skoro on zadał sobie tyle wysiłku,żeby tak ująć temat,to myślę,że należałoby się zrewanżować minimalnym wysiłkiem jako czytelnik i dostrzec to.Czytamy ze zrozumieniem wszystko,a nie wyławiamy fragmenty gdzie się strzelają.
A nazwanie cyklu z dziewczętami usypiaczami,to już była grubymi nićmi szyta prowokacja.

To mi trochę przypomina sytuację z Chmielewską.Faceci(NIE WSZYSCY!) też nie lubią jej książek...Ciekawe łaj?

Dostałam przesyłkę(co jest prawie cudem w tych dniach,bajdełej)w której była folia bąbelkowa...Wiecie co się dzieje,kiedy zaczniesz...palce mnie już bolą.
Offtop?
Bynajmniej-na każdym bąbelku jest avatar Qfasa. ;)
4jola
Pani Palm

Postprzez IloveVetinari » 24 gru 2010, o 17:19

grace napisał(a):jak się zachoruje, albo coś innego złego się zdarzy to chyba jednak lepiej iść do czarownicy - istnieje znacznie większa szansa na poprawienie sytuacji.
W przypadku magów, może to skutkować ostrym zapaleniem żab, albo jeszcze czymś gorszym.

Uooch... dlatego w czasie choroby wolałabym udać się do czarownic :mrgreen:
Łotrowska odwaga do grzechu pomaga... AHAHAHAHA !!!!!
IloveVetinari
Mag II stopnia

Reputacja: 35

Postprzez Rachel » 30 gru 2010, o 13:42

Osobiście wolę magów, szczególnie od kiedy stali się jednostką koedukacyjną :P . Książki o czarownicach nie są bardzo złe, aczkolwiek to właśnie przy nich najczęściej pomijam kartki, bo mi się zwyczajnie nudzi. Zresztą czarownice nie czarują za wiele, niestety :cry: . Magowie też niby nie, ale jednak... jakoś tak bardziej ich widać.
*
Pisarzem może nazywać się każdy. Nie każdego pisarzem nazwą.
Rachel żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 79

Postprzez Albi » 30 gru 2010, o 13:54

Czarownice - lubię logiczne myślenie i ich stosunek do ludzi wydaje mi się bliższy. Poza tym Pracują a nie zapuszczają brzuchy i nie stronią od alkoholu (no, przynajmniej niania).

Magowie są ok ale trochę nieogarnięci - za to plus za humor i szyderę z metafizyki.
Albi
Student Magii

Reputacja: 69

Postprzez qfas » 31 gru 2010, o 11:42

4jola napisał(a):Dostałam przesyłkę(co jest prawie cudem w tych dniach,bajdełej)w której była folia bąbelkowa...Wiecie co się dzieje,kiedy zaczniesz...palce mnie już bolą.
Offtop?
Bynajmniej-na każdym bąbelku jest avatar Qfasa. ;)

Ujęłaś mnie za serce:). Tania prowokacja? Może, ale cel miałem szczytny - rozruszać dyskusję:). Zmotywowany przez Ciebie, zabieram się jeszcze raz za cykl o wiedźmach (ino sobie "Równoumagicznienie" odpuszczę, nie ma tyle wódki, żebym do tej książki wrócił).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez 4jola » 31 gru 2010, o 20:31

qfas napisał(a): "Równoumagicznienie" odpuszczę, nie ma tyle wódki, żebym do tej książki wrócił).

No proszę Cię!Sam pomysł,że siódmy syn siódmego syna może okazać się córką jest de best!Eskarina może nie jest najcudowniejsza,ale Dziewczęta jak zwykle niezawodne.No i mamy epicki duel między Babcią a Nadrektorem...i ten niedopowiedziany romans w powietrzu...Kaman,nie wierzę,że odpuścisz.Wiesz,na zasadzie,że jak się tak naczytam,naczytam,to tak nienawidzę,że strach!
Jeśli nie,to trudno.Nie ma obowiązku lubienia wszystkich książek.
4jola
Pani Palm

Poprzednia strona

Powrót do Świat Dysku

Lu-tze nie dodał: a mandala zareagowała na niego. Musiał się nad tym zastanowić. Kiedy człowiek spogląda w otchłań, otchłań nie powinna do niego machać.

Złodziej Czasu, dodał(a) ratharienn