Świat Dysku

Łups!

O płaskim świecie dyskusje

Re: Łups!

Postprzez kiniro » 29 lip 2009, o 14:57

Ja mam do dodania tylko jedno. Jola jest kobietą z krwi i kości. Mogę pomyśleć o niej to co Saveloy gdy rozmawiał ze Srebrną Ordą przy barze. "A już myślałem, że ich znam" :)
W moim świecie
Miłość dla poetów
Nigdy nie jest sławną balkonową sceną
Jedynie konającą wiarą
U niebios bram
kiniro
Mag III stopnia

Reputacja: 104

Reklama

Postprzez Corvvin » 2 sie 2009, o 00:36

Odzyskałem pożyczoną książkę i w autobusie siedząc przeczytałem po raz drugi. I drugi raz miałem wrażenie, że czytam miks Piątego Elefanta i Straży Nocnej. Ale nie o tym chciałem.
Poza pratchettowymi perełkami rozbawił mnie pewien wątek rasizmu/gatunkizmu wynikający z tłumaczenia na język polski:
Vimes napisał(a):– Wiem, jak trudno jest teraz funkcjonariuszom krasnoludom i trollom – powiedział, zwracając się do wszystkich obecnych. – Wiem, że przyłożenie pałką komuś ze swojej rasy, bo próbuje kopnąć was w rozkrok, może budzić uczucie, że pomagacie nieprzyjaciołom. Dla ludzi to też nie jest zabawne, ale dla was gorsze. Odznaka wydaje się trochę ciężka, co? Widzicie, jak wasi patrzą na was i zastanawiają się, po czyjej stronie stoicie. Prawda? No więc stoicie po stronie ludzi, czyli tam, gdzie powinno być prawo.
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Desaxe » 2 sie 2009, o 18:07

Corvvin napisał(a): Widzicie, jak wasi patrzą na was i zastanawiają się, po czyjej stronie stoicie. Prawda? No więc stoicie po stronie ludzi, czyli tam, gdzie powinno być prawo.

coś jak z naszego rodzimego podwórka "oni stoja tam gdzie stało ZOMO" ;) ale cytacik rzeczywiście fajny. W ogóle niejeden politolog mógłby się na Straży Nocnej, Łupsie i Potwornym Regimancie pouczyć swojego fachu... a przynajmniej zapamiętać kilka zgryźliwych ripost do dyskusji fachowych ;)
Obrazek
Obrazek
Desaxe
Mag II stopnia

Reputacja: 10

Postprzez Corvvin » 6 sie 2009, o 05:41

Mnie raczej raziło tłumaczenie trollom, krasnoludom, że są ludźmi ;) Trochę tak jakby Azjatom i Murzynom tłumaczyć, że są biali ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez jaro_gryf_666 » 9 sie 2009, o 12:12

Też mnie ten fragment trochu zbulwersował...

A najbardziej zbulwersowało mnie to, że dotarli w końcu do tej doliny Koom, a tu się okazało, że brakuje mi 20 stron i na doczytanie muszę poczekać 2 tygodnie, bo nad morzem cholernie trudno o jakąkolwiek księgarnię :evil:
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez Desaxe » 9 sie 2009, o 20:35

jaro_gryf_666 napisał(a):Też mnie ten fragment trochu zbulwersował...

A najbardziej zbulwersowało mnie to, że dotarli w końcu do tej doliny Koom, a tu się okazało, że brakuje mi 20 stron i na doczytanie muszę poczekać 2 tygodnie, bo nad morzem cholernie trudno o jakąkolwiek księgarnię :evil:

w Trójmieście całkiem ich sporo ;) ale fakt... osoba odpowiedzialna za tę serię z Twoją książką powinna dostać prokuratorskie zarzuty, ja bym się wściekł
Obrazek
Obrazek
Desaxe
Mag II stopnia

Reputacja: 10

Poprzednia strona

Powrót do Świat Dysku

W Lancre jedynymi miejscami naprawdę płaskimi były blaty stołów i głowy niektórych osób.

Carpe Jugulum, dodał(a) Kinga