Świat Dysku

Czas

O płaskim świecie dyskusje

Czas

Postprzez Janek93 » 10 maja 2009, o 10:17

Witam
Potrzebuję pewnej ważnej dla mnie informacji
Mianowicie czy komuś przeleciał "rok akcji" w którejś z ksiąg?
Byl bym bardzo wdzięczny za odpowiedź
Janek93
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Czas

Postprzez Johnyy » 10 maja 2009, o 11:16

Zależy częśc książek dzieje się w Wieku Nietoperza,a potem jest przejście do następnego wieku.
Określiłbym
Wiek Nietoperza/Wiek (nie pamietam nazwy. Szczura?)

Jeśli się myle, to przepraszam akurat nie mam przy sobie książki w ktorej to było napisane.
Skakać dookoła jak wariat i rozstawiać wszystkich po kątach, jakbyś był właścicielem - znaczenie latacjańskiego słowa "photus"
Johnyy
Student Magii

Postprzez Janek93 » 10 maja 2009, o 11:56

tak, ale jestem pewien, że widziałem dokładnie rok akcji
I próbuje to znaleźć

A ogółem mówiąc
Na przełomie wrzesień/październik w Rumi k Gdyni odbędzie się ogólnopolski zlot fanów Terrego Pratchetta. Narazie podaje taki ogólny termin

Niedługo powstanie strona i banery reklamowe poświęcone całemu przedsięwzcięciu
Oczywiście jeśli ktoś jest chętny to niech się szykuje :)
Janek93
Gorzej niż Rincewind

Postprzez tommi » 10 maja 2009, o 12:08

to się chyba dzieje w latach 2000 jeśli dobrze pamiętam ale mogę się mylić dopiero wstałem :P
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Kasia M. » 10 maja 2009, o 17:04

omatkoboska ;] zdziwiło mnie pytanie dość ;) niestety nic mi się nie kojarzy odnośnie czasu akcji.. ;)
czekam na tę stronę o zlocie!
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez kiniro » 1 cze 2009, o 19:31

Nie mam przy sobie tej książki ale w "Kosiarzu" Windle Poons mówi na końcu kiedy zmarł.
W moim świecie
Miłość dla poetów
Nigdy nie jest sławną balkonową sceną
Jedynie konającą wiarą
U niebios bram
kiniro
Mag III stopnia

Reputacja: 104

Postprzez Arvika » 1 cze 2009, o 23:13

W "Łups" jest dokładnie określona data - 1802 Rascal namalował ostatniego trolla, Vimes określił że było to jakieś pięćdziesiąt, sześdziesiąt lat temu...
e/ mam gorączkę, więc nie daję głowy za dokładność, ale jakieś 3 godziny temu czytałam ten fragment drugi raz w ciągu 2 tygodni, więc rękę daję; lewą.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez kiniro » 4 cze 2009, o 12:17

Dziesięć lat w tą czy w tamtą to chyba nie jest zbyt precyzyjnie :). Chyba, że masz na myśli chirurgiczną precyzję w stylu A-M czyli:
"Z dokładnością do cala czy dwóch przy wtórze krzyków i gorąca smoła w miejsce gdzie była ręka" :twisted:
W moim świecie
Miłość dla poetów
Nigdy nie jest sławną balkonową sceną
Jedynie konającą wiarą
U niebios bram
kiniro
Mag III stopnia

Reputacja: 104

Postprzez Arvika » 4 cze 2009, o 20:49

Nie użyłam słowa precyzja :P plus z komentarza Kiniro jest taki, żem się zbulwersowała i proszę http://www.pratchett.pl/11,kalendarium- ... dysku.html na własnej rodzimej stronie tego forum jest zamieszczone kalendarium, wystarczy wytropić autora i wypytać o źródło. Poza tym Wiek Nietoperza zaczynał dobiegać końca w "Prawdzie" (i dopiero to jest precyzja :P )
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez grace » 28 kwi 2012, o 11:27

Odgrzebię temat, z ciekawości pytając, czy ktoś z Was bawił się w dopasowywanie wydarzeń do osi czasu? Szczególnie z nowszych książek?
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Kinga » 28 kwi 2012, o 12:58

Jak skończę semestr to spróbuję się przekopać przez nowe książki i to jakoś sensownie poukładać :) Czyli tak do czerwca na pewno z tym nie ruszę.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Powrót do Świat Dysku

-Chleb krasnoludów? - domyślił się Rincewind
-Jasna sprawa! On ocalił nam życie na tysiącach mil rojącego się od rekinów oceanu-odparł Mad. - Gdybyśmy nie mieli ze sobą worka chleba krasnoludów...
-...nie mielibyście czym tłuc rekinów na śmierć?

Ostatni kontynent, dodał(a) vespa