Świat Dysku

Nauka Świata Dysku III

O płaskim świecie dyskusje

Nauka Åšwiata Dysku III

Postprzez tter282 » 25 lut 2009, o 21:27

Poznań ul. Wodna - jest, widziane dzisiaj
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Reklama

Re: Nauka Åšwiata Dysku III

Postprzez szkot » 27 lut 2009, o 10:29

Ja czekam jak zaprzyjaźniona biblioteka to kupi :) Zamówienie już złożyłem, więc myślę, że w marcu zostanie przeczytana :D
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Desaxe » 27 lut 2009, o 12:16

Ja raczej w to zainwestuje, gdyz nie mam ani jednej czesci Nauki... a tu jest komplet trzech za 67 plus przesylka ;) :
http://allegro.pl/item558641375_nauka_s ... owosc.html
Obrazek
Obrazek
Desaxe
Mag II stopnia

Reputacja: 10

Postprzez tommi » 27 lut 2009, o 23:20

Ja jestem aktualnie na czytaniu NSD 3 i jak na razie jest to moje pierwsze zetniecie z którakolwiek częścią i dla mnie trochę się dziwnie czyta ale jest dość interesująca i thx za pokazanie aukcji chyba wydam te 67 zł i podjadę do kraka (na wzgląd że ciężko jest dostać tom 1 przynajmniej kiedyś było ciężko dostać nie wiem jak teraz )

edit: poszukałem trochę i się doinformowałem i znalazłem :D ale i tak trzeba kupić wszystkie 3 tomy
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Madlenita » 9 mar 2009, o 16:05

Ja mam już 2 pierwsze tomy, teraz zastanawiam się czy 3 kupić w księgarni, czy polować na jakąś okazje.
Zerknęłam w księgarni w książkę, ale na razie jeszcze jej nie mam i to mnie męczy...
Madlenita
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez tommi » 9 mar 2009, o 17:10

na allegro chodzą po 15-20 zł tylko jak masz zapłacić za przesyłek 9-10zł o się nie opłaca /a zamiast księgarni to nie lepiej empik ?
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Madlenita » 23 mar 2009, o 13:36

Ja mam nadzieję, że ppojawi się jakaś promocja w mojej księgarni, poprzednio kupiłam sporo ksiązek... A może Merlin znow czymś zaskoczy?
W każdym razie na pewno chcę mieć to na półce, Nadrektor, Bibliotekarz i całe grono pedagogicze....
UWielbiam ich po prosu...
Madlenita
Student Magii

Postprzez 4jola » 2 maja 2009, o 21:02

No mam!Doczekałam się,wysyłkowo z KKKK.W maju "Łups!" a w sierpniu "Świat finansjery"!O w mordeczkę,chyba pęknę do tego czasu.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez tter282 » 3 maja 2009, o 11:51

Jolu, mówię jako vox populi - nie pękaj!!! :mrgreen:

Czekam na "Łups!" poniekąd ścigając się z czasem, chcąc zabrać lekturkę nową i lubą na wakacje. Na razie w tym celu nabyłem i odłożyłem nie otwierając "NŚDIII", ćwicząc w ten sposób cnotę cierpliwości i wstrzemięźliwości :D
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez 4jola » 3 maja 2009, o 19:22

tter282 napisał(a):cnotę cierpliwości i wstrzemięźliwości :D

Jezusicku,a co to takiego??? :shock:
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez Aeshtir » 9 maja 2009, o 15:43

Fantastyczna książka, podobnie jak pozostałe dwie poprzednie części. Połączenie mistrzowskich pomysłów Terry'ego z niebywale wręcz przystępnym językiem, jak na tak trudne dla laika tematy... Rewelacja. Przez pewien czas dostępna była tylko druga część "Nauki...", teraz wznowiono edycję pierwszej... Ech, gdybym w czasach liceum miał takich nauczycieli biologii czy matematyki, kto wie, czy moje drogi nie poszłyby innymi torami?
A na marginesie, jeżeli kogoś zainteresowały "Nauki..." polecam gorąco "Wytwory rzeczywistości" i "Załamanie chaosu" Cohena i Stewarta oraz "Czy Bóg gra w kości?" tego ostatniego. Zaprawdę, warto. Mówię to jako osoba, której nauki ścisłe przez długi czas były wstrętne (winę przypisuję wspomnianym nauczycielom) ;)
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Madlenita » 11 maja 2009, o 18:14

Ja Naukę znam juz od jakiegoś czasu, ale wstawki naukowe z częśći II Nauki przeczytałam jakiś czas po wstawkach a'la Rincewind.... Ale w 3 części czytałam wszytko od razu.... Większość rzeczy naprawdę zrozumiałam, dowiedziałam się kilku nowych... Jak dla umysłu humanistycznego rzeczywiście zrozumaiłe...

Ciekawe, czy powstanie część 4? Nie miałabym nic przeciwko temu....
Madlenita
Student Magii

Postprzez Senthe » 12 maja 2009, o 15:23

Ja zaprawdę polecam "Krótką historię czasu" Hawkinga, w której np. stożki świetlne, czarne dziury, czasoprzestrzeń i entropia są wytłumaczone duuużo lepiej niż w NŚD.
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez Aeshtir » 20 maja 2009, o 14:27

Senthe napisał(a):Ja zaprawdę polecam "Krótką historię czasu" Hawkinga, w której np. stożki świetlne, czarne dziury, czasoprzestrzeń i entropia są wytłumaczone duuużo lepiej niż w NŚD.

Lepiej, zapewne... Swoje odczucia na temat twórczości Cohena i Stewarda piszę jednak jako humanista (czyli osoba niepotrafiąca liczyć ;) ). Hawkinga nie jest tak łatwo "zgryźć", choć oczywiście pisze on łatwiej niż na ten przykład Roger Penrose. Choć nie... Tu nie o styl pisania chodzi, lecz o tematykę. Dla osoby nieobdarzonej takim rodzajem abstrakcyjnego myślenia jak ja, to o czym pisze Hawking zamyka się w szufladce z napisem "ciekawe... ciekawe o co tu chodzi?". Co nie oznacza, że nie próbuję, bo temat wart jest zgłębienia.

Ostatnio kupiłem ojcu na urodziny "Jeszcze krótszą historię czasu". Od tego można już zacząć, jeśłi jest się na tak laickim poziomie (ubolewam...) jak ja.

A najlepiej to zarabiać nieskończone miliardy i zaopatrzyć się we wszystkie tego typu książki ;) .
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Senthe » 20 maja 2009, o 17:30

Aeshtir napisał(a):A najlepiej to zarabiać nieskończone miliardy i zaopatrzyć się we wszystkie tego typu książki ;)

Jestem za :D
Czyja była "Jeszcze krótsza historia czasu"? I co to w ogóle jest? O.o"
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

Nie jedz nigdy niczego, co świeci.

Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury, dodał(a) Sushi