Świat Dysku

Ulubiony cykl?

O płaskim świecie dyskusje

mój ulubiony 'kawałek' świata dysku to..

ten o Śmierci
68
26%
ten o Niewidocznym Uniwersytecie
26
10%
o wiedźmach oczywiście
49
19%
o Rincewindzie i Bagażu
31
12%
Akwila Dokuczliwa jest najfajniejsza!
2
1%
Straż Miejska bije inne na głowę
84
32%
Żaden z powyższych mnie nie urzeka
2
1%

Liczba głosów : 262

Re: Ulubiony cykl?

Postprzez pa5tor » 23 paź 2011, o 16:45

Dla mnie zecydowanie przoduje Rincewind z Bagażem oraz z gronem profesorskim NU :) Choć muszę powiedzieć, że cykl o Śmierci i Straży Miejskiej też jest w pyte :D
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Reklama

Postprzez Aiyanna » 24 paź 2011, o 22:50

Straż Miejska bije wszystko inne czymkolwiek się da! Uwielbiam od pierwszej książki, pewnie dlatego, że wychowałam się na przygodówkach :D Oprócz tego zagłosowałam jeszcze na wiedźmy i magów. Genarlnie przepadam za wszystkimi ale uważam, że do niektórych cyklów/książek trzeba dojrzeć (lub mieć mnóstwo czasu na czytanie innych książek, żeby wiedzieć o co kaman - Brutha do połowy był bee). Także czeka mnie jeszcze dużo powrotów do nich :D
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jeżeli jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! made by Toroj
Aiyanna żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 381

Postprzez wiedzmikołajka » 26 paź 2011, o 13:05

Ba! Śmiem sądzić, że Świat Dysku nie byłby Światem Dysku bez Śmierci. Wiedźmy, Magowie, a nawet Straż nie mogą się równać z Ponurym Żniwiarzem i jego diabolicznym rumakiem Pimpusiem. ;)
Bądź altruistą. Szanuj egoizm drugich.
Stanisław Jerzy Lec
wiedzmikołajka żeńska
Student Magii

Reputacja: 65

Postprzez Minerwa » 27 paź 2011, o 21:28

Ja to prawdę mówiąc najbardziej lubię cykl opisany u ciotki Wiki jako "biznesowy". O różnych społecznych zjawiskach, które zaczynają się (albo już funkcjonują) w Ankh-Morpork, i albo idą w zgniłe wahoonie, albo przeciwnie, robią karierę. Czyli Ruchome obrazki, Muzyka duszy, Prawda, Piekło pocztowe, Świat finansjery, ja do tego dodaję jeszcze Maskaradę, bo tam dość nieźle opisane jest funkcjonowanie opery, i Niewidocznych Akademików, bo w końcu futbol to też zjawisko społeczne - a i biznes. Jak nie rozumiem nic z makretingu i zazrzędzania - tak rządzenie Ankh-Morpork interesuje mnie coraz bardziej i uważam, że Vetinari podniósł je do godności sztuki, być może nawet pięknej.
KOTY SĄ MIŁE.
Minerwa żeńska
Student Magii

Reputacja: 35

Postprzez Malcadicta » 5 gru 2011, o 16:48

O ile wiem to w jednej książce nie występuje śmierć. Tylko nie mam pojecia w której.

Ja stawiam na Śmierć. Może to kwestia pierwszeństwa bo moja pierwszą przeczytaną książką był "Mort", ale mam już wszystkiez wyjątkiem dwóch i nie zmieniam zdania.
Potem dałabym Vimesa, a reszta mi się zmienia zależnie od nastroju.
To, że coś jest niemożliwe,
nie znaczy jeszcze że nie można tego zrobić.
Malcadicta żeńska
Student Magii

Reputacja: 64

Postprzez Kinga » 5 gru 2011, o 17:23

Hmm, Maladicta, na górze forum jest dział powitalny, fajnie by było jakbyś z niego skorzystała.

A co do cykli, mimo, że jak pierwszy raz głosowałam miałam przeczytane niewiele książek z ŚD, to nic się w tym temacie nie zmieniło, po tym jak mam przeczytane wszystkie. Dalej Śmierć i Wiedźmy ponad wszystko :)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Havelock » 5 gru 2011, o 17:36

Cykl biznesowy jest genialny. Wspaniale wykreowany Moist von Lipwig, jako nowonarodzony, porządny obywatel, wzór cnót wszelakich - spryciarz oraz oszust :)

Oczywiście Vetinari ma w nich swój ogromny udział, wszak pojawia się o wiele częściej i dłużej niż w innych książkach.

Wbrew pozorom można pisać o wielu rzeczach - była Poczta, był Bank, będą Podatki - a jeszcze ile rzeczy zostaje - Administracja, Edukacja, Szpitale, Sklepy Państwowe, Browar (to byłoby ciekawe :D)... Można wyliczać i wyliczać.

Malcadicta napisał(a):O ile wiem to w jednej książce nie występuje śmierć. Tylko nie mam pojecia w której.

W "Wolnych Ciut Ludziach" go nie ma.
83% Vetinariego, 79% Babci, 65% Śmierci
http://www.havamal.cupsell.pl
Havelock męska
Mag I stopnia

Reputacja: 221

Postprzez Malcadicta » 6 gru 2011, o 16:35

Ups, nie zauważyłam. Poprawię błąd. Swoją drogą, nie Maladicta tylko Malcadicta, bo za pierwszym razem przeczytałam z błędem i tak mi zostało. :D
To, że coś jest niemożliwe,
nie znaczy jeszcze że nie można tego zrobić.
Malcadicta żeńska
Student Magii

Reputacja: 64

Postprzez Rosette » 31 sty 2012, o 14:23

Niestety, w ankiecie nie ma mojej ulubionej serii, ale jest nią ta z Moistem, jak zauważyłam, nazywana tu Serią Biznesową :)

Potem, zawsze i niezmiennie są Wiedźmy- powiązane z sentymentem pierwszej polubionej przeze mnie książki od Terrego Pratchetta. Co prawda z pewnym smutkiem stwierdzam, że troszku straciła w moich oczach po pożegnaniu z Magrat, ale nadal darzę ją bardzo ciepłymi uczuciami.

Ostatnią z ulubionych jest oczywiście seria z Kosiarzem. Właściwie, nie wiem jak można by jej nie lubić. Pratchett sprawił, że postać Śmierci jest urocza, zabawna, interesująca, wzbudzająca całą gamę uczuć i intrygująca, a przy tym zostawiając go... no... Śmierciem.
Ostatnio edytowano 31 sty 2012, o 16:20 przez Rosette, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Rosette żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 286

Postprzez Kinga » 31 sty 2012, o 16:14

Rosette napisał(a):Niestety, w ankiecie nie ma mojej ulubionej serii, ale jest nią ta z Mortem, jak zauważyłam, nazywana tu Serią Biznesową :)

Niestety w momencie tworzenia ankiety cykl Biznesowy jeszcze nie istniał.

A tak btw:

Rosette napisał(a):ale jest nią ta z Mortem

Chyba Moistem? 8-)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Rosette » 31 sty 2012, o 16:20

Blah, faktycznie, moja wielka pomyłka! Tak to jest jak piszesz o jednym a myślisz o następnym. Wspominałam sobie akurat cykl o Śmierciu i jakoś tak się poplątałam. Już poprawiam :)
Obrazek
Rosette żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 286

Postprzez Brethil » 12 lut 2012, o 18:08

Zdecydowanie cykl o Straży. Przepięknie pokazana ewolucja od niewielkiej bandy degeneratów do prężnie działającego mechanizmu. No i Samuel Vimes, czyli typ mężczyzny, który zawsze będzie przeze mnie uważany za cholernie atrakcyjny. I Angua - nareszcie dobrze napisany wilkołak.
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]
Brethil żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 333

Poprzednia strona

Powrót do Świat Dysku

– Kiedy zaczynałem karierę barbarzyńskiego herosa – rzekł Cohen – każdy
most miał pod spodem trolla. I człowiek nie mógł przejechać przez puszczę,
tak jak my właśnie przejechaliśmy, żeby z tuzin goblinów nie próbowało odrąbać
mu głowy. – Westchnął. – Zastanawiam się czasem, co im się przytrafiło.
– Ty – stwierdził koń.

Trollowy most, dodał(a) grace