Świat Dysku

Dziwne postacie

O płaskim świecie dyskusje

Re: Dziwne postacie

Postprzez Petroselinum crispum » 3 lip 2009, o 14:20

Ha, a ja znam odpowiedź na wasze dylematy. Nie mogłem się powstrzymać - musiałem się zarejestrować i napisać jaka jest Prawda, aby pokazać swoją uczoność i błyskotliwość.

W wersji orginalnej Pan Tulipan mówi: "-ing" co dosyć jednoznaczenie określa "co autor miał na myśli". Warto tu zwrócić uwagę do czego nawiązaniem jest Pan Szpila i Pan Tulipan. Nie wpadłem na to sam, ktoś lub coś (wiki?) było bardzo pomocne - otóż Terry robił sobie jaja z duetów gangsterskich. Kiedyś taki koleś jak Quentin Tarrantino zrobił dwa filmy "Wściekłe Psy" i "Pulp Fiction" - z najbardziej oczywistych nawiązań - w tym pierwszym brać gangsterska zwraca się do siebie per "Mr" - "Pan" ( typu Mr Ogange, Mr Brown, Mr Pink, a więc Pan Pomarańczowy, Pan Brązowy, Pan Różowy :D ) - drugi zaś jest znany z największej ilości "f*ck" w histori kina - przoduje w tym duecik Vincent i Jules (John Travolta i Samuel L. Jackson).
Polecam ...one filmy jeżeli ktoś nie widział - nie tylko by uzupełnić nawiązania do literatury ale wg mnie po prostu warto - kawałek dobrego Kina.
Petroselinum crispum
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez tommi » 3 lip 2009, o 23:29

Gdzieś już było mówione ,że Tulipan i Szpila to Vincent i Jules a w książce jest napisane że ludzie dziwnie patrzyli na tą parę gdy szła ulicą nie tylko dla tego że dziwnie wyglądał pan Tulipan ale dla tego iż byli przyzwyczajeni to przekleństw i wulgaryzmów a za miast tego słyszeli ..ony
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Achernar » 7 lip 2009, o 17:50

Mój pierwszy post ale jak kolega wyżej zarejestrowałem się po to aby go napisać:
Tommi - a kojarzysz motyw z portfelem/sakiewką czy co tam miał ten osobnik? Z napisam "Naprawdę zły człowiek" czy coś w tym stylu. Było to w Pulp Fiction ;]. Poza tym jeszcze " 'le kiełbaska w 'le bułce" i wszystko jasne. ;D
Achernar
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez jaro_gryf_666 » 7 lip 2009, o 20:24

Z tego co pamiętam, to nie tak dawno wspominałem o tym w innym temacie.

KLIK

Tak więc (będę złośliwy, a co! trza jakoś odreagować PKP-owskie pojęcie punktualności :twisted: ) jeżeli zarejestrowałeś się tu tylko po to, żeby to napisać, to zrobiłeś to niepotrzebnie :twisted:

Terry Pratchett w 'Sztuce ŚD' napisał(a):Czytelnicy mówią: Pomysł ana Tulipana i pana Szpili wziął się z... - po czym wstawiają pół tuzina imion fikcyjnych przestępczych duetów. Odpowiedź brzmi "nie", chociaż prawdopodobnie wyniknęli z tego samego równania. Prawo narracji stwierdza, że jeśli gang składa się z dwóch ludzi (gangetka), jeden jest mózgiem zespołu, a drugi użycza mięśni i mówi dialektem z nędznych przedmieść. Obaj muszą nosić czarne garnitury.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Poprzednia strona

Powrót do Świat Dysku

Przywilej - co oznacza prywatne prawo. Dwa typy ludzi śmieją się z prawa: ci, którzy je łamią, i ci, którzy je tworzą.

Straż nocna, dodał(a) Kinga