Świat Dysku

Szpitale

O płaskim świecie dyskusje

Szpitale

Postprzez szkot » 11 cze 2008, o 01:48

Tak sobie siedze i myśle, że poza Babcia, Niania i ich kolezankami po fachu na Dysku nie ma sluzby zdrowia. Poprawcie mnie jesli sie myle, ale wydaje mi sie ze Terry ani razu nie wspomnial o szpitalach w swoim cyklu. Czy moze brak sluzby zdrowia sprawia ze ludzie sa tam tacy szczesliwi.
Swoja droga ciekawe byloby zestawienie takiego zwyklego lekarza z wiedzmami.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Reklama

Re: Szpitale

Postprzez Corvvin » 11 cze 2008, o 07:33

Znaczy gdzieś bodaj od Carpe Jugulum pojawiły się Igory, które można uznać za chodzące szpitale.. Po za tym wydaje mi się, że kilka razy wspominane było, że poszczególne gildie w Ankh-Morpork mają swoich lekarzy.. No i oczywiście weterynarz, który zmuszony jest w przeciwieństwie do nich mieć wyniki - Jimmy Pączek (?? nie pamiętam dokładnie jak się nazywał. leczył między innymi patrycjusza).

Acz w zasadzie masz rację 'służby zdrowia' na dysku nie ma - i bardzo dobrze :P Bo ludziom nie jest potrzebna służba zdrowia.. Potrzebny jest lekarz, pielęgniarka..

Za pół godziny mam egzamin - dopisze więcej potem :P
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez P.S.Ron » 11 cze 2008, o 08:14

Corvvin napisał(a): Bo ludziom nie jest potrzebna służba zdrowia.. Potrzebny jest lekarz, pielęgniarka..

I czasem tomograf, inkubator, rentgen, EKG, KTG, mammograf, USG....itd. + ktoś kto to potrafi obsługiwać i zinterpretować wyniki.
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Wiewiora » 11 cze 2008, o 10:54

A Igory a Pączek,noi ten młody lekarz ze Str. Nocnej.
Szczescie nie jest naturalnym stanem ludzkosci i nie da sie go osiagnac od zewnatrz..... Wierzyly ze mozna zobaczyc zycie poprzez ksiazki ale to niemozliwe,a to z tej przyczyny ze slowa przeszkadzaja.
Wiewiora
Mag I stopnia

Reputacja: 10

Postprzez bet » 11 cze 2008, o 22:41

no faktycznie zorganizowanej sluzby zdrowia na Dysku chyba nie uswiadczy. trza prywatnie do lekarza/czarownicy/weterynarza (zaleznie od miejsca pobytu i powagi sytuacji ;)).
a moze jaka Gildia Lekarzy sie gdzies przewinela? ja nie kojarze ale moze ktos pamieta?
bet
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez szkot » 12 cze 2008, o 09:07

Wiewiora napisał(a):A Igory a Pączek,noi ten młody lekarz ze Str. Nocnej.

Mogę się mylić ale jakbym w towarzystwie lekarza, który czytał pratchetta powiedzial ze Igor to sluzba zdrowia mysle ze moglbym nagle miec dziwna chorobe odkryta ktora trzeba leczyc operacyjnie albo jeszcze cos gorszego. Nie wspominajac o Paczku.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez szpaq » 12 cze 2008, o 10:42

szkot napisał(a):
Wiewiora napisał(a):A Igory a Pączek,noi ten młody lekarz ze Str. Nocnej.

Mogę się mylić ale jakbym w towarzystwie lekarza, który czytał pratchetta powiedzial ze Igor to sluzba zdrowia mysle ze moglbym nagle miec dziwna chorobe odkryta ktora trzeba leczyc operacyjnie albo jeszcze cos gorszego. Nie wspominajac o Paczku.

jakby to ująć... pracuje w szpitalu i sporo młodych lekarzy czyta Pratchett'a, tylko w sumie to ten mój szpital jest trochę podobny do tego serialu "daleko od noszy" tylko ze bardziej :mrgreen:

windy są identyczne :D

a co do Igorów to owszem, jedna stażystka sie z nimi utożsamia, może nie chodzi o wygląd tylko, o powołanie i "części zamienne" ;)

jakby coś komuś sie działo to zapraszam :lol: uleczymy dobrym słowem, promieniami "X" albo wodą święcona :mrgreen:
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez szkot » 12 cze 2008, o 13:41

No to masz sie fajnie. Tam gdzie ja pracuje lekarze az tak duzego poczucia humoru nie maja. No i stazystka to jeszcze nie lekarz, bo dluga droga przed nia.
A co do windy to u nas jest lepsza tylko ze zyje wlasnym zyciem. Nagle sama jezdzi miedzy pietrami.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez szpaq » 12 cze 2008, o 14:49

kiedyś jak szedłem o 3 nad ranem po krew do zabiegu, to wszystkie windy otworzyły sie same jedna po drugiej :D
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez szkot » 12 cze 2008, o 15:43

Swoja drogą mogłaby książka o sluzbie zdrowia powstac. Jakis mlody mezczyzna lub kobieta postanawia pomagac upadajacym na zdrowiu mieszkancom ankh-morpork. I ma w zwiazku z tym problemy. Wierze ze Terry z swoja fantazja stworzyłby niezle dzielo.

Na marginesie obija mi sie o podstawy czaski obrazek w ktorym ktos ze strazy sciga zloczynce i wpada do gabinetu dentysty. Ale nie dam sobie glowy uciac czy sie nie pomylilem.

EDIT: Wlasnei przegladam sztuke swiata dysku i znalazlem tam obrazek trolla Zorgo retrofrenologa. TYlko niestety nie potrafie przypomniec sobie w ktorej czesci sie pojawil.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez P.S.Ron » 13 cze 2008, o 00:24

szkot napisał(a):Tak sobie siedze i myśle, że poza Babcia, Niania i ich kolezankami po fachu na Dysku nie ma sluzby zdrowia. Poprawcie mnie jesli sie myle, ale wydaje mi sie ze Terry ani razu nie wspomnial o szpitalach w swoim cyklu. Czy moze brak sluzby zdrowia sprawia ze ludzie sa tam tacy szczesliwi.

Otóż proszę Państwa rzut oka na mapkę A-M z czasów wczesnego Vimesa ("Straż nocna") pozwala stwierdzić, że służba zdrowia funkcjonowała lub nawet funkcjonuje dalej (choć to już spekulacje). Jak się dobrze przyjrzeć to znaleźć można aż DWA szpitale: Szpital Charytatywny Sarkastyczych Sióstr Siedmiorękiego Seka (przy ul. Boskiej na prawym skraju mapki) oraz Szpital Balansujących Mnichów (przy ul. Zacele). Znaleźć też można Aptekarskie Ogrody. Inną kwestią jest co to za medycynę uprawiały te placówki :D
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez szkot » 11 lip 2008, o 09:52

Aktualnie czytam Piramidy i odkryłem ze Teppic wylądował u lekarza po tym jak jego ojciec umarł. Jego choroba to - bycie martwym z komplikacjami, a komplikacja bylo to ze normalnie zyl. I lekarz byl zdenerwowany bo to rozwijajaa sie profesja na dysku a tu takie cos mu wyskakuje.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez tter282 » 31 gru 2008, o 12:34

No i temat służby zdrowia jakby nabiera kolorów - już wiemy czym, poza dbaniem o Sama zajmowała się Sybil...
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez Hirhor » 29 mar 2009, o 22:40

W Piekle Pocztowym w jednym z szpitali pozszywali tego starego listonosza.. juz nie pamietam jak mu tam bylo, w kazdym razie z opisu calej akcji wnioskowac mozna, ze szpital byl calkiem porzadny
Hirhor
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez Kasia M. » 30 mar 2009, o 11:04

tak, niektórzy wychodzili z niego żywi.. :roll:
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

Aby nuda była przyjemna, musi istnieć coś, z czym można ją porównać

Eryk, dodał(a) dagmarab