Świat Dysku

Szpitale

O płaskim świecie dyskusje

Re: Szpitale

Postprzez tter282 » 30 mar 2009, o 21:39

Kasia M. napisał(a):tak, niektórzy wychodzili z niego żywi.. :roll:

Wypisz wymaluj, jak na Kuli, w Krainie nad Wisłą... Rezonans na NFZ za 16 mcy, lub od ręki za 1400 :evil:
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Reklama

Postprzez Johnyy » 6 maja 2009, o 21:02

Ten szpital nazywał się dokładnie :
Darmowy Szpital Lady Sybil
znajduje się przy ul. Antycznej Pszczoły
zabrali tam Groata,a od Moista żądali zapłaty za leczenie.

lekarz do Moista po operacji Groata
Pierwszy raz w życiu musiałem operować ,aby usunąć ubranie pacjenta.

Jest również pewien lekarz który występuje w Straż Nocna, pomaga on Vimes'owi.
Doktor Lawn.
Skakać dookoła jak wariat i rozstawiać wszystkich po kątach, jakbyś był właścicielem - znaczenie latacjańskiego słowa "photus"
Johnyy
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Arvika » 7 maja 2009, o 23:21

Dodam, że lekarz, który rozmawiał z Moistem to dokładnie ten sam dr Lawn, co w Straży Nocnej. No może trochę starszy ;)
A retrofrenolog pojawił się w przelocie kiedy Vimes ścigał gościa z rusznicem, czyli tak jakoś będzie, że w Zbrojnych.
PS z braku emotka <wie, że mądrzenie się to straszna wada, więc się wstydzi, ale jednocześnie ma z mądrzenia się dużo radochy> przemilczę temat.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez Johnyy » 8 maja 2009, o 17:07

Arvika napisał(a):Dodam, że lekarz, który rozmawiał z Moistem to dokładnie ten sam dr Lawn, co w Straży Nocnej. No może trochę starszy ;)
A retrofrenolog pojawił się w przelocie kiedy Vimes ścigał gościa z rusznicem, czyli tak jakoś będzie, że w Zbrojnych.
PS z braku emotka <wie, że mądrzenie się to straszna wada, więc się wstydzi, ale jednocześnie ma z mądrzenia się dużo radochy> przemilczę temat.

Czy ja dobrze przeczytałem :D ? rusznicem? Wiem,że Terry ma czasami wyobraźnię ale czy przypadkiem nie zrobiłaś błędu Arvika?Ale nie martw się jesteśmy ludzmi :mrgreen: :!:
(choć widziałem ludzi którzy mają domieszkę trolla)
Skakać dookoła jak wariat i rozstawiać wszystkich po kątach, jakbyś był właścicielem - znaczenie latacjańskiego słowa "photus"
Johnyy
Student Magii

Postprzez tommi » 9 maja 2009, o 14:01

z rusznicem z rusznicem :P ,ale zachęcamy do przeczytania serii o straży ,rusznic pojawia się chyba w Zbrojnych ;) Bo szkoda ci psuć przyjemności z czytania !
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Johnyy » 9 maja 2009, o 16:37

ok, to zaraz lece do bibloteki i sprawdze czy są Zbrojni.
Cóż, pierwsze skojarzenie to Straż Nocna na samym początku, kiedy troll robil za "snajpera"
Johnyy
Student Magii

Postprzez Klara » 23 sty 2010, o 15:39

Ostatnimi czasy pomyślałam sobie o tych doktorach na dysku i stwierdziłam, że ludzie są tam całkiem szczęśliwi bo nie ma służby zdrowia! :D Niestety bodajże w "Łuups!" pojawia się coś o szpitalach.
Klara
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez grace » 24 sty 2010, o 10:51

fakt, ze tej służby zdrowia tam dużo nie ma, ale co to za świat gdzie nie wołało by się aptekarza, byle nie sprowadzać czarownicy (Kosiarz), albo gdzie faktycznie nie wyśmiewało by się ze szpitali.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Sydonia von Bork » 19 mar 2010, o 17:54

Ale widze, ze zapomniano o akuszerkach :P a pojawia sie taka scena np. w Strazy Nocnej :)
Pośród tłumów stoję,
lecz tłumy dla mnie drogi nie wydepcą
I nie z ich myśli idą myśli moje...
Sydonia von Bork
Student Magii

Postprzez Aeshtir » 22 mar 2010, o 17:58

Kasia M. napisał(a):tak, niektórzy wychodzili z niego żywi.. :roll:

Mam wrażenie, że doktor Lawn powoli zakorzenia się u Pratchetta (o, pozwól Anoio, by jak najwięcej jeszcze książek wyszło spod pióra Mistrza), zresztą, to dość ciekawy archetyp inteligentnego i cynicznego lekarza (choćby ta scena z panem Groatem, wspomniana powyżej). Pratchett pokazuje, że i z instytucji pocztowej da się zrobić coś ciekawego, o mennicy nie wspominając, więc kto wie, może i powstanie książka o służbie zdrowia?

A Igory osobiście kojarzą mi się bardziej z kimś w rodzaju podręcznego cyrulika czy balwierza, chociażby z powodu tego, że nie są zorganizowani (należenie do klanu Igorów nie liczy się :P )
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez tter282 » 19 kwi 2010, o 12:16

Lawn zakorzenił się na dobre, jak możemy dowiedzieć się z kart "UU". Kolejna postać do pociągnięcia, jak cały zresztą temat medycyny dyskowej.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Poprzednia strona

Powrót do Świat Dysku

- Myślałem, że wszechświat powstał, bo jakiś bóg pociął innemu sprzęt małżeński i zrobił z tego wszechświat. Zawsze wydawało mi się to dość sensowne. Znaczy, coś takiego łatwo można sobie wyobrazić.

Muzyka duszy, dodał(a) grace