Świat Dysku

Twój pierwszy raz..

O płaskim świecie dyskusje

Re: Twój pierwszy raz..

Postprzez Eskarina » 27 lut 2008, o 15:52

a ja zaczelam od Wiedzmikolaja, bo akurat swieta sie zblizaly wiec stwierdzilam ze tak pod te swieta przeczytam ;)
I choćbym szedł ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo...jestem największym skur*** w tej dolinie
Eskarina
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez P.S.Ron » 27 lut 2008, o 16:48

Waściwy Świat Dysku zacząłem od "Koloru magii" - i od razu na początku rozwalił mnie Pratchett wielkim pożarem w Ankh-Morpork - kiedy mieszkańcy tej pięknej Metropolii kreatywnie zrozumieli ideę ubezpieczeń i odszkodowań od pożarów :D . Wtedy już wiedziałem, że Pratchett to jest to!
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez tommi » 27 lut 2008, o 18:02

ja zaczołem od merta i odkapa mi się spodobała śmierć
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez ilien » 28 lut 2008, o 17:06

tommi napisał(a):ja zaczołem od merta i odkapa mi się spodobała śmierć

nie "zaczołem" a "zacząłem". Nie "od merta" tylko "od Morta" (bo chyba o niego Ci chodzi?). I nie "śmierć" tylko "Śmierć" - z wielkiej literki.
Przepraszam, że tak poprawiam, ale takie już moje zboczenie z lekcji języka polskiego.

Do tematu.
Zaczęłam chyba od "Ostatniego bohatera" albo "Wolnych ciutludzi" - szaleństwo! Nic dziwnego, że klimat poczułam dopiero po jakiejś piątej książce -.^ Manią Pratchettowską zaraził mnie mój brat (za co jestem mu piekielnie wdzięczna). Akurat miał wypożyczonego "Ostatniego bohatera" (tak, to jednak od tego zaczęłam), więc przechwyciłam (takie ładne obrazki były ^^). Było to jakieś 5 lat temu. Albo 4... Mniejsza z tym. Grunt, że teraz już rozumiem sztukę Terry'ego i uwielbiam zamęczać znajomych cytatami z jego dzieł ^^
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez P.S.Ron » 28 lut 2008, o 17:50

ilien napisał(a):
tommi napisał(a):ja zaczołem od merta i odkapa mi się spodobała śmierć

nie "zaczołem" a "zacząłem". Nie "od merta" tylko "od Morta" (bo chyba o niego Ci chodzi?). I nie "śmierć" tylko "Śmierć" - z wielkiej literki.
Przepraszam, że tak poprawiam, ale takie już moje zboczenie z lekcji języka polskiego.

Jak się zorientujesz szybko tommi prezentuje dosyć... nonszalancko-nihilistyczno-odczapowaty stosunek do ortografii ;) :D ale ja się przyzwyczaiłem chociaż też mam to zboczenie.
ilien napisał(a):i uwielbiam zamęczać znajomych cytatami z jego dzieł ^^

To ci zazdroszczę bo ja cytatów żadnych ni w ząb nie pamiętam - kończę jakąś książkę Terryego, w czasie której zdrowo się chichrałem i pustka w głowie - ale znalazłem metodę ostatnio - zaznaczam wklejkami miejsca z fajnymi fragmentami i już!
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez ilien » 28 lut 2008, o 18:00

Jak się zorientujesz szybko tommi prezentuje dosyć... nonszalancko-nihilistyczno-odczapowaty stosunek do ortografii ;) :D ale ja się przyzwyczaiłem chociaż też mam to zboczenie.

Oj, u mnie będzie gorzej z przyzwyczajeniem się. Tommi - przyzwyczaj się do tego, że będę Cię poprawiać. Pretensje proszę kierować do mojej polonistki -.^

To ci zazdroszczę bo ja cytatów żadnych ni w ząb nie pamiętam - kończę jakąś książkę Terryego, w czasie której zdrowo się chichrałem i pustka w głowie - ale znalazłem metodę ostatnio - zaznaczam wklejkami miejsca z fajnymi fragmentami i już!

Ja też zapisuję cytaty, bo mam podobnie jak Ty - skończę czytać, i niczego nie pamiętam. Czasami muszę się sporo nagłowić, żeby sobie przypomnieć, o czym w ogóle ksiazka była :roll: Ale dzięki Księdze Cytatów, Pewnej Wspaniałej Stronie, Gdzie Umieszczone Są Niektóre Cytaty Z Książek Terry'ego Pratchetta oraz Wikicytatom - małe co nieco spamiętuję. Głównie te najkrótsze, ale zawsze coś. Pierwszy cytat, którego nauczyłam się na pamięć, pochodzi z "Ciekawych Czasów"
"- Co?! Co ón gada?!
- Powiedział JAK TO JEST CYWILIZACJA, TO MOŻESZ JĄ SOBIE WSADZIĆ TAM, GDZIE SŁOŃCE NIE DOCHODZI, Hamish.
- Aha, byłżem tam."
Chyba pierwszy tekst, przy którym na dobrze spadłam z krzesła i długo nie mogłam się podnieść :lol:

No dobra, nie spamujmy, bo to zUe.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez tommi » 28 lut 2008, o 20:37

Ja przepraszam za ortografie ale w tedy byłem w innym świecie
A z przyzwyczajeniem się chyba nie będzie trudno bo na każdym forum ktoś mnie poprawia a ja jak chce (co jest bardzo rzadko)to potrafię pisać po polsku
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez Dag » 28 lut 2008, o 23:38

hmm jak dla mnie ortografia tommiego nadawała pewnego kolorytu temu forum :D
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez tommi » 29 lut 2008, o 15:14

:mrgreen: a moja polonistka stwierdziła że gdyby nie wynaleziono enigmy to bym wysyłał listy bo nikt nie może się po mnie odczytać więc radujcie się że pisze na klawiaturze a nie długopisem :)
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez bet » 2 mar 2008, o 14:48

dawno dawno temu.. jeszcze gdzies tak w podstawowce (gdy Wszechswiat byl piekny i mlody i pelen niezorganizowanej materii) wpadl mi w rece "Dobry Omen". i bardzo sie spodobal. ale jako ze nie zwrocilam uwagi na autorow to na wieksza skale przygode z Pratchettem zaczelam w liceum kiedy to kuzynka podrzucila mi Morta. pozniej poszlo lawinowo ^^
bet
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez swiechu11 » 9 mar 2008, o 21:00

Powiem w skrócie zacząłem przygodę z serią Świata Dysku od książki 'Złodziej Czasu' którą dostałem na mikołaja.

Naprawdę nie żałuję !!!!! :)
Dum spiro spero
swiechu11
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Drozdu » 22 mar 2008, o 13:27

Na początku nie byłem za bardzo przekonany do Pratchetta ( nie wiem czemu ) ale sięgnąłem po Równoumagicznienie i przekonałem się że Terry to świetny pisarz. Od tego czasu szaleję na punkcie Pratchetta :D
Drozdu
Student Magii

Postprzez BiancoNeri » 23 mar 2008, o 22:09

W CD-Action co chwilę zachwalali jakiegoś Pratchetta... Nazwisko utkwiło mi w pamięci. Razu pewnego, będąc w bibliotece, zauważyłem całą półeczkę z książkami ww autora. Wziąłem kilka do ręki - ale którą wybrać? akurat był to okres świąteczny, więc wypożyczyłem ,,Wiedźmikołaja''. No i jakoś polubiłem Terrego:)
BiancoNeri
Student Magii

Postprzez Truckle » 25 mar 2008, o 20:12

Jakieś dwa lata temu kumpel mi opowiedział pare fajnych textów z książek Terrego. Pożyczyłem jedną ( Równoumagicznienie) i jakos poszło dalej 8-) Ogólnie przeczytałem juz 23 książki 24-tą czytam teraz :D a 11-stu z nich jestem szczęśliwym posiadaczem :lol:
KACZKA !!!!
Truckle
Mag I stopnia

Reputacja: 10

Postprzez jAdziA » 29 mar 2008, o 13:18

zaczęło się od mojego znajomego, który uwielbia Pratchett'a. Znał mnóstwo cytatów i ciągle się nimi posługiwał ;) zapytałam czy pożyczy jakąś część Świata Dysku, bo większość ma na własność- powiedział, że te książki są tak dla niego ważne, że nikomu nie pożyczy.. ;) więc jedynym sposobem na sprawdzenie co w nich jest takiego ciekawego pozostała biblioteka.. no i tak się zaczęło..:)
jAdziA żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 73

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

- O, potężny - zaczął, co było rozsądnym zagajeniem i religijnym odpowiednikiem zdania "Do wszystkich zainteresowanych".

Ostatni bohater, dodał(a) Kinga