Świat Dysku

Twój pierwszy raz..

O płaskim świecie dyskusje

Re: Twój pierwszy raz..

Postprzez zerogirl » 4 sie 2010, o 20:51

Pierwszą książką Terrego jak wpadła mi w ręce była 'Prawda', na którą natrafiłam podczas buszowania w miejskiej bibliotece. Nie zrobiła na mnie oszałamiającego wrażenia, chociaż czytało mi się ją sympatycznie. Później również w bibliotece wypożyczyłam 'Pomniejsze bóstwa', które o wiele bardziej do mnie przemówiły. Generalnie nawet jeśli któraś z książek mniej mi podejdzie to lubię po prostu chłonąc tą specyficzną atmosferę, którą przesycony jest Świat Dysku, a zwłaszcza Ankh-Morpork.
You're perfect, yes, it's true
But without me you're only you (you're only you)
Your menstruating heart
It ain't bleedin' enough for two
zerogirl
Student Magii

Reputacja: 19

Reklama

Postprzez fatalna_jendza » 4 sie 2010, o 22:26

Ja pierwszy raz Pratchetta dorwałam w bibliotece dziecięcej, były to czasy mojego wczesnego gimnazjum (czyli ok. 6 lat temu), a książką, która mnie oczarowała, był Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury".
Spolszczanie muzyki.
http://tumacz.blox.pl
fatalna_jendza
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez maladicta » 12 sie 2010, o 13:20

O Pratchecie już od jakiegoś czasu mówiły mi koleżanki, totalne fanki fantastyki. Jakoś nie mogłam się zabrać do tej pory.

I w końcu na urlopie (koniec lipca) kupiłam Potworny Regiment (akurat był), no i zachwyciłam się z jednej strony światem fantasy opisany z dystansem i szczyptą sarkazmu i przede wszystkim poczuciem humoru. Śmiałam się na głos. :lol: Naprawdę.

Zafascynowało tworzenie tego świata fantasy w oparciu o naszą codzienność. Te "azety" w Potwornym Regimencie wywarły na mnie wrażenie. A pamiętajcie, że to była pierwsza część, którą przeczytałam, więc całość była dla mnie zaskoczeniem.
Aluzje i parodia rzeczywistości - genialne.
Następny był Łups! Nawiązanie do PDA i do bluetootha jest genialne. :D

A te przypisy jak w książce naukowej hehe.

Uwielbiam ten typ poczucia humoru. :)

I oczywiście cieszę się, że seria ma tyle książek, bo najbardziej mi przykro kończyć książkę, którą dobrze mi się czytało. Tutaj na szczęście mam ich wiele przed sobą.
maladicta
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Lóng » 19 sie 2010, o 13:12

Jak już pisałem na forum powitalnym,moją pierwszą książką Pratchetta był "Złodziej Czasu", którego pożyczyłem w swojej bibliotece z nudów. Spodobał mi się, chociaż nie jest najlepszą książką serii (przede wszystkim dlatego, że moim zdaniem Terry nie do końca potrafi opisać swoje myśli dotyczące natury czasu; wprowadza taki chaos w teoriach jak Rafał Kosik w Verticalu) i postanowiłem czytać dalej. Kiedy dotarłem do Ciekawych czasów, wciągnęło mnie do reszty i przeczytałem wszystko poza "Ostatnim bohaterem". Strasznie lubię ten ironiczny sposób, przedstawiania świata połączony z naprawdę mądrymi przemyśleniami na temat człowieczeństwa. W dodatku przyjemność płynąca z odkrywania aluzji i powiązań, sprawia, że lektura staje się świetną zabawą. :D

Muszę zabrać się za inne serie poza Światem Dysku...
"Stultorum infinitus est nummerus"
Lóng
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Makal » 20 sie 2010, o 22:52

Pierwszy Pratchett to była jakaś powieść z cyklu Czarownic, ale pamiętam, ze nie bardzo mi się podobała. Po latach, w bibliotece chwyciłem Kolor Magii, bo moi kumple czytali Terry'ego.
Kolor Magii pochłonąłem w jeden dzień. Niestety, Blasku Fantastycznego dorwać nie mogłem, więc wziąłem następną z kolei. Do dzisiaj mam na swoim koncie ok. 15 książek Pratchetta i dalej się to powiększa :)
Sometimes the only sane answer to an insane world is insanity.
Makal
Mag III stopnia

Reputacja: 95

Postprzez Dicey Reilly » 17 wrz 2010, o 17:12

Oj, już trochę lat zleciało, chyba byłam wtedy gimnazjum. Z pewnością jako pierwszą powieść przeczytałam "Wyprawę czarownic" a potem "Trzy wiedźmy". Trochę nie po kolei, ale to się często zdarza. W efekcie zakochałam się w wiedźmach do takiego stopnia, że omijałam serię o straży czy też Śmierci, nie chcąc psuć sobie 'efektu' - teraz mocno się sobie dziwię. Na szczęście szybko zmądrzałam i zaczęłam serię o straży, znowu nie po kolei, bo od Zbrojnych. Już potem czytałam każdą część, jaka zjawiła się w domu, no i się ciągnie do dziś i ciągnąć będzie!
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 708

Postprzez Dżon » 23 wrz 2010, o 13:28

Nie ma co czytać po kolei :) Cytując Cejrowskiego:
"Polecam. Najpierw w świetnym tłumaczeniu pana Piotra W. Cholewy, a potem, jeżeli komuś starczy języka, to także w oryginale. Aha, tylko nie zaczynajcie od pierwszego tomu. Ani od drugiego. Żeby załapać, o co Pratchettowi chodzi, trzeba zacząć gdzieś dalej. Potem można się cofnąć."
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez grace » 23 wrz 2010, o 13:52

no tak, Dżon, trudno się z tym nie zgodzić.
Ale jak Ty odkryłeś Pratcheta?
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Marek_Sobczak » 25 wrz 2010, o 18:32

najpierw Maskarada.
Było fajnie. Pewnego pięknego dnia wszedłem do miejskiej biblioteki i szukłaem ksiazek mojego ulubionego Polskiego fantasty Pilipiuka. I jakoś tak parę ksiazek za "Dziedziczkami" wyróżniało się wielgachne i jakże kolorowe wydanie Maskarady (jak Wielkiego Boo kocham format A4). wziąlem je w ręce przeczytałem i zakochałem się w wiedźmach. Potem logowanie do systemu bibliotecznego, rezerwacja po kolei już kolejnych książek. i tak do tej pory. A teraz mam zasadę taką że z każdej wypłaty w nagrodę zakupuję sobie książkę. Po Kolei kompletuje się moja kolekcja :)
No i teraz dzięki temu, że moja kobieta pracuje w Anglii mam dostęp do wydań mistrza w oryginale. a jak bedzie dalej zobaczymy :)
Obrazek
Marek_Sobczak męska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 2634

Postprzez 4jola » 25 wrz 2010, o 20:21

Dżon napisał(a):Nie ma co czytać po kolei :) Cytując Cejrowskiego:
"Polecam. Najpierw w świetnym tłumaczeniu pana Piotra W. Cholewy, a potem, jeżeli komuś starczy języka, to także w oryginale. Aha, tylko nie zaczynajcie od pierwszego tomu. Ani od drugiego. Żeby załapać, o co Pratchettowi chodzi, trzeba zacząć gdzieś dalej. Potem można się cofnąć."

Absolutnie się z tym nie zgadzam i bardzo sie cieszę,że moja znajomość z Pratchettem zaczęła się w czasach,kiedy obgryzając paznokcie, z niecierpliwością czekało się na kolejny numer "Fantastyki".
Ale najważniejsze jest w rezultacie,żeby w ogóle poznać Świat Dysku i go pokochać.A od której strony,to już insza inszość...
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Dżon » 25 wrz 2010, o 20:37

A ja nie pisałem? Pisałem kiedyś już. :)

Kumpel mi pokazał kiedyś Morta w gimnazjumie jeszcze, poszedłem do empika i na jednym posiedzeniu połknąłem :)
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez Faethon » 30 wrz 2010, o 09:39

Mnie moja siostra wciągnęła jakieś 3 lata temu. Pierwszą książką była Straż!Straż!
Faethon
Gorzej niż Rincewind

Postprzez grace » 30 wrz 2010, o 09:58

ekhm, mamy taki zwyczaj na forum, że się najpierw witamy w dziale powitalnym.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Eolienne » 3 paź 2010, o 17:36

mój pierwszy raz... to nie było dawno temu, w październiku minie rok.

o Pratchetcie słyszałam już bardzo dawno, ale pierwszy raz zetknęłam się z nim, gdy koleżanka poprosiła, bym podczas klasowych mikołajek przekazała komu trzeba, co życzy sobie na prezent. była to książka "straż! straż!".

prawie rok później, jak już wspominałam w październiku, trochę się nudziłam (jeszcze człowiek nic nie miał w szkole do roboty), więc właściwie drogą eksperymentu ściągnęłam sobie pakiet kilku ebooków Pratchetta. i tak właściwie z braku laku zaczęłam od "straż! straż!", bo zetknęłam się niegdyś z tym tytułem.

i się zakochałam :D
Eolienne
Student Magii

Reputacja: 52

Postprzez Marw » 15 paź 2010, o 19:20

Eeeee, pierwsza książka co? "Zbrojni", tylko że gówniarz byłem i jak to gówniarz gówno zrozumiałem(9 lat miałem :D ), a i jeszcze czytałem jak byłem chory tzn. gorączka 40-41 stopni i wrażenia z czytania miałem raczej "średniofajne". Z Pratchettem dłuższą styczność miałem jakiś czas później (2-3 lata). Tak więc pierwszą książką którą przeczytałem tak naprawdę było "Czarodzicielstwo", moja pierwsza i ostatnia książka Pratchetta którą "przeczytałem", bo resztę książek "pochłaniałem"(wycieczka do biblioteki i 6 książek ponad limit, czytanie nocami, dniami, lekcjami).
"Jeżeli wszystko idzie dobrze - na pewno nie wiesz jeszcze wszystkiego."
Marw męska
Mag III stopnia

Reputacja: 214

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

Jeśli cokolwiek przygnębiało go bardziej niż własny cynizm, to fakt, że często nie był aż tak cyniczny jak prawdziwy świat.

Straż! Straż!, dodał(a) Marek_Sobczak