A LLamedos? Czysta, w krzywym zwierciadle Walia...
A co do Uberwaldu, tak w średniowieczu nazywano dzisiejszą Transylwanię.
Iuventas napisał(a): (...)
Omnianie kojarzą mi się ze świadkami Jehowy - szczególnie funkcjonariusz Wizytuj Niewiernych z Wyjaśniającymi Broszurami .
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Metodę chińską (według starego wzoru) od początku naśladowały inne narody tak powszechnie, że tylko niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej chińskiego pochodzenia. Jest to metoda Pisemnych Egzaminów Konkurso-wych. W Chinach za czasów dynastii Ming wyróżniający się studenci zasiada-li do egzaminu prowincjonalnego, który odbywał się co trzy lata. Składał się on z trzech etapów i każdy z nich trwał trzy dni. Podczas pierwszego etapu kandydat pisał trzy szkice i układał ośmiozwrotkowy poemat. Podczas drugiego – pisał pięć szkiców na tematy klasyczne. Podczas trzeciego – pięć szkiców na temat sztuki rządzenia. Następnie ci kandydaci, którym się powiodło (było ich może dwa procent), przystępowali do końcowego egzaminu w stolicy cesarstwa. Egzamin ten miał tylko jeden etap – kandydat pisał jeden szkic na temat bieżącego zagadnienia politycznego. Większość z tych, którzy zdali, przyjmowano do służby państwowej, przy czym kandydat z najwyższą notą otrzymywał najwyższe stanowisko. Ten system działał zupełnie dobrze.

Corvvin napisał(a):Imperium Agatejskie na Kontynencie Przeciwwagi..
Truckle napisał(a):Straż Nocna (...)
PROZAiC napisał(a):To potwierdzona informacja czy zwykłe spekulacje?
PROZAiC napisał(a):Chyba, że znacie jakieś inne sposoby nabycia książki Pratchetta w kraju Pratchetta. Tłumaczonej przez Piotrka rzecz jasna.
Pomóżcie mi jakoś.

PROZAiC napisał(a):Pomóżcie mi jakoś.
P.S.Ron napisał(a):PROZAiC napisał(a):Pomóżcie mi jakoś.
Pratchettowcy wszystkich krajów łączcie się! Ja Ci mogę wysłać tylko przyślij na priva jakieś namiary do siebie.
Muzyka duszy, dodał(a) grace
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników