Świat Dysku

niekonsekwencje Terry'ego

O płaskim świecie dyskusje

Re: niekonsekwencje Terry'ego

Postprzez Nobby Nobs » 15 lut 2011, o 22:30

W Łupsie Vimes dotyka drzwi, za którymi leży świeży trup krasnoluda, który zamin umarł wyrysował Przyzywającą Ciemność. Jest wtedy z Anguą, więc dlaczego ona, będąc wilkołakiem, nie wyczuła trupa? Normalnie mocny zpach świeżej krwi pwoinna od razu rozpoznać.
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Reklama

Postprzez IloveVetinari » 18 lut 2011, o 18:51

W Zbrojnych jest temat walk w dolinie Koom, wygrały tam krasnoludy.
Łotrowska odwaga do grzechu pomaga... AHAHAHAHA !!!!!
IloveVetinari
Mag II stopnia

Reputacja: 35

Postprzez Klara » 7 maja 2011, o 22:13

IloveVetinari napisał(a):W Zbrojnych jest temat walk w dolinie Koom, wygrały tam krasnoludy.

Bo w dolinie Koom było niezłe zamieszanie i z tego co się orientuję, Trolle twierdziły, że to one odniosły zwycięstwo, a Krasnoludy także upierały się że wygrały.
Klara
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez Anima Vilis » 8 maja 2011, o 00:59

Nie jestem pewna, ale ostatnio przeglądałam potworny regiment i tak:
Loft zostaje zdekonspirowana jako pierwsza w krzakach
Kukła w czasie gotowania kiedy mówi "o motyla noga" i w tym momencie pada stwierdzenie, że są już trzy dziewczyny..prawdopodobnie razem z Polly)
O Stukacz dowiadujemy się od Maladicta i zaraz potem o Łazer Pratchett pisze już w formie żeńskiej. Ale kiedy to się wydało?
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez grace » 8 maja 2011, o 01:40

Klara, może dlatego, że to tak naprawdę nie była jedna bitwa, ale cały ich szereg i w którejś z ostatnich książek (chyba), było podsumowanie na ten temat i ta sprawa rozejmu między nimi.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Corvus26 » 8 maja 2011, o 17:55

Wszystko o bitwie, a właściwie bitwach w dolinie Koom jest opisane w "Łups". Pierwsza z założenia bitwą być nie miała, a jej rozstrzygnięcie z wielu względów było niemożliwe. Później odbyło się wiele rocznicowych bitw w dolinie Koom, w tym kilka nawet w samej dolinie Koom, więc nawet gdyby się pojawiła wzmianka, że ową bitwę wygrały wilkołaki to można by to uznać za prawdę ;)

O ile dobrze pamiętam Łazer zdemaskowała się gdy dygnęła przed portretem Księżnej co zauważyła Polly.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Anima Vilis » 8 maja 2011, o 23:35

właśnie za chiny nie mogę tego znaleść. Może niezbyt uważnie szukam? na stronie 67 jest TEN Łazer, na 91 "mała Łazer", na 76 jeszcze nikt o Łazer nie wie <zawęża obszar poszukiwań wertując książkę>.. na 87 przy odkryciu Stukacz nikt o niej nie wspomina wrr...nie daje mi to spokoju
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez Dicey Reilly » 9 maja 2011, o 21:19

Jeśli dobrze pamiętam to zdanie z dygnęciem Łazer było na końcu rozdziału/segmentu między gwiazdkami :)
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 773

Postprzez Corvus26 » 11 maja 2011, o 15:28

Potworny regiment napisał(a):W drodze do swojego siennika zauważyła, że Łazer wiesza swój portrecik księżnej na poręcznym haku nad materacem. Rozejrzał się dyskretnie, nie zauważył Polly w mroku koło drzwi i bardzo szybko dygnął przed obrazkiem. Dygnął, nie ukłonił się.
Cztery... W tej chwili nie czuła już nawet zaskoczenia. A została jej jeszcze jedna para czystych skarpet.
Wkrótce wojsko będzie chodziło boso...

Znalazłem w necie w doc i zrobiłem edycja/znajdź i jest. Książki nie posiadam, a 60 strona w pliku pewnie i tak się nie zgadza jednak jak zauważyła Dicey jest to koniec segmentu.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez nindza77 » 23 cze 2011, o 21:04

Nie wiem czy ktoś to już zauważył, ale u Pratchetta mamy dwie wersje śmierci Rega Shoe.

Najpierw, w Kosiarzu Reg ginie tak po prostu, w jakimś ciemnym zaułku, po czym wstaje i pisze coś na murze, po czym odchodzi.

W Straży Nocnej natomiast ginie w zamieszaniu przy barykadzie zbudowanej również w jakimś ciemnym zaułku.

Cholera, wszystko się niby zgadza, tylko czas nie do końca?
Widok jakże cudny, równy wiośnie,
Gdy marnotrawstwo i próżność pada na pysk.
Gdy martwe dotąd ściany ożywają, pulsują i tańczą!

Gdy ktoś głoduje, to nie z braku pokarmu, lecz sprawiedliwości...
nindza77 męska
Mag I stopnia

Reputacja: 71

Postprzez Ras Forumowicz » 26 cze 2011, o 01:29

Nie wiem czy było :D W książce Bogowie, Honor, Ankh-Morpork (napisanej przed Prawdą), jest fragment o tym jak Nooby znalazł magazyny: "Łuki i amunicja", "Wojownik fortuny", "Praktyka machin oblężniczych". A azeta miała być pierwsza na dysku.
Za kilka dni ORF. Wcześniej jadę jeszcze na żagle, więc jak się przed festivalem utopię to będę na prawdę zły!
Ras Forumowicz męska
Student Magii

Reputacja: 25

Postprzez Esme Ogg » 30 sie 2011, o 11:17

Ostatnio zwróciłam uwagę na opis Myślaka Stibbonsa - w "Muzyce duszy" jest wspomniane, że jego głowa nie była zbyt pełna myśli (czy jakoś podobnie :P ), a w innej książce jest wspomniane, że: "inni mówili mu, żeby zrobił coś ze swoim życiem. Zasadniczo się zgadzał - chciałby z niego zrobić łóżko" :lol: Jedno i drugie nie zgadza się z Myślakiem z innych tomów, który jak wiemy był pracowity, interesował się prawie wszystkim, jako jedyny prowadził wykłady itd.
Esme Ogg
Student Magii

Reputacja: 9

Postprzez arycka » 9 paź 2011, o 00:11

Dżon uspokój się łacina może być gites majonez, na cholerę ma wymyślać inny język? Nie wystarczy Ci, ze krasnoludom tworzy?

Prześledziłam wątek i zauważyłam, że nikt nie wychwycił mojej nieścisłości!

HAHAHAHAHAHAHAHAAAHAHAHAHA!!!!!

ok.

ogarniam.

A zatem w "Straży" pisząc list do domu Marchewa przesyła ucałowania dla Blaszki - przezacnej krasnoludzicy o niezwykle miękkiej brodzie. Tak tak, za kilka tomów jak dobrze wiemy, krasoludzkie relacje damsko-męskie przebiegać będą zupełnie inaczej. I to jest piękna alternatywna przeszłość :twisted:

A jeśli chodzi o Azetę - była ona niewątpliwie codziennikiem. Magazyny mogły być wydawane przez grawerów dla znawców tematów :D
arycka
Student Magii

Reputacja: 85

Postprzez Dżon » 9 paź 2011, o 12:47

Może była emancycantką. :P

A łacina w nie-naszym świecie mnie zawsze irytowała i tak zostanie :P A że jest zajedwabna to inna sprawa :)
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez qfas » 18 paź 2011, o 09:44

W "Czrodzicielu" mamy opis Vetinariego, który z grubsza zgadza się z tym z następnych książek, z jednym wyjątkiem - Havelock jest nazywany tam głową wielkiego i bogatego klanu Vetinari (nie cytuję, bo nie pamiętam dokładnie, sens ten sam). W kolejnych książkach nie ma nic a nic o jego korelacjach rodzinnych - czyżby Patrycjuszowi wcięło znienacka całą rodzinę?
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

- Ale... - zaczął. - Ale jeżeli tkwi w niej magia magów, to nauka czarownictwa nic nie da. Sami mówiliście, że to co innego.
- Jedno i drugie to magia. Jeśli nie możesz się nauczyć jeździć na słoniu, naucz się przynajmniej jeździć konno.
- Co to jest słoń?
- Rodzaj borsuka - wyjaśniła babcia.
Nie dzięki przyznawaniu się do ignorancji od czterdziestu lat cieszyła się sławą znawczyni natury.

Równoumagicznienie, dodał(a) Kinga