Świat Dysku

ulubiony cytat?

O płaskim świecie dyskusje

ulubiony cytat?

Postprzez Corvvin » 17 lis 2007, o 16:16

Każdy ma chyba jakieś swoje ulubione fragmenty, które cytuje przy różnych okazjach...

Moje to:

o cynizmie:
Trudno określić jego wiek. Ale sądząc po cynizmie i zmęcze­niu światem, będących odpowiednikiem datowania węglem dla ludzkiej osobowości, miał jakieś siedem tysięcy lat.

Jeśli cokolwiek przygnębiało go bardziej niż własny cynizm, to fakt, że często nie był aż tak cyniczny jak prawdziwy świat.

o dobrych radych:
Co czyniło go idealnym powiernikiem. Przecież jeśli człowiek prosi o radę, to z pewnością nie po to, by mu jej udzielono. Chce raczej, by ktoś był obok, kiedy mówi sam do siebie.

o sposobie Vetinariego, który sobie zaporzyczyłem
Ubierał się na czarno. Nie była to czerń szczególnie imponują­ca, jaką nosili najlepsi skrytobójcy, ale poważna, trochę wytarta czerń człowieka, który rankiem nie chce marnować czasu na zastanawia­nie się, co włożyć.

i pewnie jeszcze wiele innych..
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Reklama

Re: ulubiony cytat?

Postprzez Mauer » 17 lis 2007, o 21:29

+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebutuj +++

-[...]hodźmy zobaczyć jak pachnie ser[...]

Klasyki w mojej byłej Klasie

JAK NAZYWASZ TO WYRAŻENIE CIEPŁA, KTÓRE CZUJESZ W ŚRODKU?
-Zgaga - burknął Albert
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez Picol » 20 lis 2007, o 21:58

Najbardziej lubię bagaż :)

Bagaż lubi chrupki . ( po chwili zastanowienia ) Nie , on zjada chrupki .

Stosunek Bagaża do świata można określić jako piekielna złośliwość i należało by postępować dalej...

I o rekinie
Widzę = Jem
Pozdrawiam Picol
Picol
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Kasia M. » 24 gru 2007, o 13:43

A ja uwielbiam te z Maurycego:
" z kolei nasza przyjaciółka uważa, że życie to bajka.
- No cóż, to nieszkodliwe prawda? - zapytał Keith.
- Tak, ale jeśli w bajkach ktoś umiera.. to są tylko słowa." ;

"Prawdziwe życie nie jest bajką. Nie istnieje jakaś .. magia, która zapewni ci bezpieczeństwo, spowoduje, że oszuści będą wyglądali inaczej niż normalni ludzie, jeśli ktoś cię uderzy, to niezbyt mocno, a kiedy cię zwiążą, to pod ręką zjawi się nóż. I że cię nie zabiją. Rozumiesz?
Z ciemności odpowiedziało mu milczenie."

Chciałabym, żeby kiedyś to przeczytała moja 10-letnia siostra.. niestety nie lubi czytać, za to uwielbia zachowywać się jak bohaterka kreskówki..
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Corvvin » 19 sty 2008, o 09:47

To biurko jest uporządkowane.
Leży na nim stos książek i linijka.
W tej chwili jest tam również zegar zrobiony z tektury.
Panna Susan sięgnęła po niego.
(...)
- Kto mi powie, co to jest? - zapytała.
W górę podniósł się las rąk.
- Proszę, Mirando.
- To jest zegar, panno Susan.
Panna Susan się uśmiechnęła. Starannie ominęła wzrokiem rękę, którą wymachiwał w górze Vincent, wydając przy tym rozgorączkowane odgłosy "ooo, ooo, ooo, ooo", i wybrała chłopca siedzącego za nim.
- Prawie dobrze - stwierdziła. - Słucham, Samuelu.
- To jest tektura zrobiona tak, żeby wyglądała jak zegar - powiedział chłopiec.
- Zgadza się. Zawsze starajcie się zobaczyć to, co jest naprawdę

Ilu z was odpowiedziałoby zegar...?
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez DopeStar » 29 sty 2008, o 00:26

ot taki cytat, bardzo osobiscie go traktuje:)

"Myślałem, ze ja jestm głupi. Potem spotkałem filozofów" :)

Fabricate Diem, Pvnc :D co sie tłumaczy "chronić i służyć" :D:D:D:D (moze cytat nie dosłowny, ale kwintesencja zartu zachowana)
"...we're all stars now in the dope show.."
DopeStar
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Alsvithe » 7 lut 2008, o 18:40

Śmierć siedział na szczycie góry. Nie była ona szczególnie . wysoka, naga ani złowroga. Nie urządzały na niej sabatów nagie czarownice - na Dysku czarownice generalnie nie popierały zdejmowania z siebie więcej odzieży, niż było to absolutnie niezbędne w danej chwili. Nie nawiedzały jej widma. Żadni nadzy starcy nie siedzieli na szczycie i nie dzielili się mądrością, ponieważ pierwszą konkluzją, do jakiej dochodzi prawdziwie mądry starzec, jest ta, że siedzenie nago na szczycie góry prowadzi nie tylko do hemoroidów, ale do odmrożonych hemoroidów.
Od czasu do czasu ludzie wspinali się na tę górę i dodawali jeden czy dwa kamienie do stosu na samym szczycie, choćby po to, by dowieść, że nie ma nic tak głupiego, czego ludzie nie zrobią.

Sam dziekan nie pamiętał już, kiedy był tak szczęśliwy. Od sześćdziesięciu lat przestrzegał wszystkich regulaminowych zasad magicznych i nagle mógł się zabawić jak jeszcze nigdy w życiu. Nie zdawał sobie sprawy, że w głębi duszy najbardziej lubił sprawiać, żeby różne rzeczy rozpadały się z plaśnięciem.

Bill Brama wiedział, że maszyna zrobiona jest tylko z metalu i płótna, a zatem absolutnie nie może się czaić. Ale się czaiła. Co więcej, była przy tym wyraźnie zadowolona z siebie.

- Nie jest chyba inteligentna, prawda? - upewnił się kwestor.
- Ona tylko przesuwa się powoli i wyżera, co złapie - uspokoił go dziekan.
- Wystarczy wsadzić jej spiczasty kapelusz, a nadawałaby się do grona profesorskiego - mruknął nadrektor. Pryzma ruszyła za nimi.

Jak więc widać, myślę że Kosiarz najzabawniejszy... A magowie biją rekordy ;)
Alsvithe
Mag I stopnia

Reputacja: 15

Postprzez tommi » 10 lut 2008, o 22:44

trzy wiedzmy to jeden z moich ulubionych jak znajde o królu to dożuce ( mam kilka giga ksiązek na dysku)

- Powiedział: „Witaj, moja śliczna; co robisz dzisiaj wieczorem?”
Babcia rozważała to przez chwilę.
- Stara Mateczka Whemper nie wychodziła zbyt często, prawda? - spytała.
- Nie - przyznała Magrat. - Miała chorą nogę.
- Ale uczyła cię akuszerki i wszystkiego?
- Aha, tego - domyśliła się Magrat. - Robiłam to wiele razy.
- Ale... - Babcia zawahała się, po omacku szukając drogi przez nieznany teren - ...nigdy ci nie mówiła o tym, co można określić jako „przedtem”?
- Słucham?
- No wiesz... - W głosie Babci zabrzmiała nuta rozpaczy. - O mężczyznach i w ogóle.
Magrat zrobiła minę, jakby właśnie miała wpaść w panikę.
- Co z nimi?
Swego czasu Babcia Weatherwax dokonywała wielu niezwykłych czynów. Wiele ją kosztowało odrzucenie wyzwania. Jednak tym razem zrezygnowała.
- Sądzę - oświadczyła bezradnie - że przydałoby ci się zamienić na osobności kilka słów z Nianią Ogg. I to szybko.
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez madziairm » 16 lut 2008, o 16:28

Hehe, Pratchetta to chyba można by cytować całymi książkami ^^
Ale chyba najlepszy: Ktoś przecież musi być tyłkiem tego świata.
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Postprzez P.S.Ron » 18 lut 2008, o 00:13

Bardzo lubię wszystkie fragmenty dotyczące "pożywnego" chleba krasnoludów :D - niestety nie mogę nic konkretnego zacytować a to jest porozrzucane po różnych ksiażkach - najwięcej chyba w serii o Straży
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Corvvin » 18 lut 2008, o 01:39

Z Wyprawy czarownic:
Chleb krasnoludów był doprawdy cudowny: nikt nie cierpiał głodu, jeśli miał choć trochę chleba krasnoludów do uniknięcia. Wystarczyło popatrzeć na niego przez chwilę, a natychmiast przychodziło człowiekowi do głowy mnóstwo innych rzeczy, które wolałby zjeść. Własne buty, na przykład. Góry. Owce na surowo. Swoje stopy.
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez P.S.Ron » 18 lut 2008, o 10:43

Corvvin napisał(a):Z Wyprawy czarownic:
Chleb krasnoludów był doprawdy cudowny: nikt nie cierpiał głodu, jeśli miał choć trochę chleba krasnoludów do uniknięcia. Wystarczyło popatrzeć na niego przez chwilę, a natychmiast przychodziło człowiekowi do głowy mnóstwo innych rzeczy, które wolałby zjeść. Własne buty, na przykład. Góry. Owce na surowo. Swoje stopy.

No właśnie - chociażby ten (dzięki) - były też inne cytaty o wykorzystywaniu chleba krasnoludów jako bardzo groźną broń.

Rzecz o Nijelu Niszczycielu (kandydacie na barbarzyńskiego bohatera):
”Szedł przed siebie aż spotkał służącego, pracowicie okradającego kredens.
- Przepraszam bardzo – zagadnął – Którędy do haremu?
- W lewo i trzecie drzwi – odparł pytany nie oglądając się nawet.
- Dobrze.
Chłopiec wrócił i powtórzył wskazówki Rincewindowi.
- No tak... A torturowałeś go?
- Nie.
- To nie było barbarzyńskie zachowanie.
- Pracuję nad tym – zapewnił Nijel. – Nie powiedziałem „dziękuję” :D
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Corvvin » 25 lut 2008, o 12:32

Przypomniał mi się jeden z Prawdy
Vetinari napisał(a):- Tysiąc lat temu sądziliśmy, że świat jest misą. Pięćset lat temu myśleliśmy, że jest kulą. Dzisiaj wiemy, że jest płaski, okrągły i płynie przez kosmos na grzbiecie żółwia. (...) Nie zastanawia się pan, jaki kształt okaże się prawdziwy jutro?
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez bet » 2 mar 2008, o 15:57

z Morta:
Śmierć pochylił się w siodle i spojrzał z góry na królestwa tego świata.
NIE WIEM JAK TY, powiedział, ALE JA Z ROZKOSZĄ ZAMORDUJĘ PORCJĘ CURRY.

z Wiedźmikołaja:
Wszystko się gdzieś zaczyna, choc wielu fizyków ma inne zdanie.

z Ostatniego Kontynentu:
Coś tak sztuczengo i ludzkiego jak godzina nie przetrwałoby tutaj nawet pięciu minut. W kilka sekund wyschłoby i zwiędło

Światło na Dysku przemieszcza się wolno, jest nieco ciężkie i ma skłonność do spiętrzania się na wysokich łańcuchach górskich. Magowie teoretycy wysnuli teorię, że istnieje też inny, o wiele szybszy rodzaj światła, które pozwala na widzenie tego wolniejszego. Ale, że to z kolei porusza się zbyt szybko, by je zobaczyć, nie znaleźli dla niego żadnego zastosowania.
bet
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez ilien » 3 mar 2008, o 15:23

Ulubione cytaty - mam ich całe 7 stron w Wordzie ^^ Najwięcej jest z "Czarodzicielstwa", "Wiedźmikołaja" i "Złodzieja czasu". W czasie, gdy czytałam te ksiazki, musiałąm mieć w środek wsadzoną kartkę do darcia, i zaznaczania stron z cytatami. Pod koniec stan wypchania książki wystającymi karteczkami można było określić jako "wysypujący się"

Ale jeśli takie najulubieńsze, to:

„Ciało to główna ludzka słabość”
("Złodziej Czasu")

„Kiedy musisz ratować świat, nie możesz się przejmować jedną osobą, ponieważ ta osoba jest też częścią tego świata.”
("Złodziej Czasu")

„ABY DOŚWIADCZYĆ SZCZĘŚLIWEJ ODMIANY LOSU W OSTATNIEJ CHWILI, TRZEBA SWÓJ LOS DOPROWADZIĆ DO OSTATNIEJ CHWILI.”
„Złodziej czasu”

"[Babcia Wetherwax] Uważała, że jej sprawą jest się poruszać, a do reszty świata należy takie ustawienie, żeby dotarła do celu"
(Typowo Baciowate ^^ już nie pamiętam z czego)

„-Chyba się nie przestraszyli – zauważył nieco urażony Nijel.
- Jakby ci to powiedzieć... – zastanowił się Rincewind – Kiedy ktoś zechce spisać listę Wielkich Okrzyków Bojowych Świata, „Ehem, przepraszam” nie będzie jednym z nich. ”
( „Czarodzicielstwo”)
A jeśli już przy Czarodzicielswie: rozmowa trzech Jeźdźców, i śpiewanie przez nich piosenki o "Niezidentyfikowanych Domowych Zwierzątkach Trzech" :D

„Popełzł do brzegu i podciągnął się, niczym jakaś morska forma życia, usiłując w jednym podejściu załatwić całą ewolucję”
T. Pratchett, „Straż! Straż!”

„Największa odległość, jaką ktokolwiek pokonał w labiryncie bez przewodnika, wynosi dziewiętnaście kroków. Mniej więcej- jego głowa potoczyła się na dalsze siedem, ale to się chyba nie liczy.”
"Pomniejsze bóstwa"

„Elfy są przedziwne. Budzą zadziwienie.
Elfy są cudowne. Sprawiają cuda.
Elfy są fantastyczne Tworzą fantazje.
Elfy są urocze. Rzucają urok.
Elfy są czarowne. Splatają czary.
Ich uroda powala. Strzałą.
(...)
Nikt nigdy nie powiedział, że elfy są miłe.
Elfy są złe.”
"Panowie i Damy" (uwieeelbiam ten cytat)

Do tego cytat z "Ciekawych czasów" o cywilizacji - podawałam go w jakimś innym temacie.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

Wszyscy w mieście znali Rękę Sobie Odrąbuję Dhablaha, dostawcę podejrzanie nowych świętych relikwii, podejrzanie starych i zjełczałych słodyczy na patyku, a także suchych fig i daktyli długo po dacie przydatności do spożycia.

Pomniejsze Bóstwa, dodał(a) Kinga