Ulubione cytaty - mam ich całe 7 stron w Wordzie ^^ Najwięcej jest z "Czarodzicielstwa", "Wiedźmikołaja" i "Złodzieja czasu". W czasie, gdy czytałam te ksiazki, musiałąm mieć w środek wsadzoną kartkę do darcia, i zaznaczania stron z cytatami. Pod koniec stan wypchania książki wystającymi karteczkami można było określić jako "wysypujący się"
Ale jeśli takie najulubieńsze, to:
„Ciało to główna ludzka słabość”
("Złodziej Czasu")
„Kiedy musisz ratować świat, nie możesz się przejmować jedną osobą, ponieważ ta osoba jest też częścią tego świata.”
("Złodziej Czasu")
„ABY DOŚWIADCZYĆ SZCZĘŚLIWEJ ODMIANY LOSU W OSTATNIEJ CHWILI, TRZEBA SWÓJ LOS DOPROWADZIĆ DO OSTATNIEJ CHWILI.”
„Złodziej czasu”
"[Babcia Wetherwax] Uważała, że jej sprawą jest się poruszać, a do reszty świata należy takie ustawienie, żeby dotarła do celu"
(Typowo Baciowate ^^ już nie pamiętam z czego)
„-Chyba się nie przestraszyli – zauważył nieco urażony Nijel.
- Jakby ci to powiedzieć... – zastanowił się Rincewind – Kiedy ktoś zechce spisać listę Wielkich Okrzyków Bojowych Świata, „Ehem, przepraszam” nie będzie jednym z nich. ”
( „Czarodzicielstwo”)
A jeśli już przy Czarodzicielswie: rozmowa trzech Jeźdźców, i śpiewanie przez nich piosenki o "Niezidentyfikowanych Domowych Zwierzątkach Trzech"

„Popełzł do brzegu i podciągnął się, niczym jakaś morska forma życia, usiłując w jednym podejściu załatwić całą ewolucję”
T. Pratchett, „Straż! Straż!”
„Największa odległość, jaką ktokolwiek pokonał w labiryncie bez przewodnika, wynosi dziewiętnaście kroków. Mniej więcej- jego głowa potoczyła się na dalsze siedem, ale to się chyba nie liczy.”
"Pomniejsze bóstwa"
„Elfy są przedziwne. Budzą zadziwienie.
Elfy są cudowne. Sprawiają cuda.
Elfy są fantastyczne Tworzą fantazje.
Elfy są urocze. Rzucają urok.
Elfy są czarowne. Splatają czary.
Ich uroda powala. Strzałą.
(...)
Nikt nigdy nie powiedział, że elfy są miłe.
Elfy są złe.”
"Panowie i Damy" (uwieeelbiam ten cytat)
Do tego cytat z "Ciekawych czasów" o cywilizacji - podawałam go w jakimś innym temacie.