Świat Dysku

ulubiony cytat?

O płaskim świecie dyskusje

Re: ulubiony cytat?

Postprzez Mosey » 27 kwi 2011, o 10:05

"Rzeczywiście istnieje rzeka, z której kropla wody - zgodnie z legendą - pozbawia człowieka pamięci.
Wielu uznawało, że chodzi o rzekę Ankh, której wodę można pić, a nawet kroić i przeżuwać. Jeden łyk z Ankh prawdopodobnie pozbawiłby człowieka pamięci, a przynajmniej spowodował, że działyby się z nim takie rzeczy, których pod żadnym pozorem nie chciałby pamiętać.
W rzeczywistości była też inna rzeka, zdolna tego dokonać. Jest w tym, oczywiście, pewien haczyk. Nikt nie wie, którędy ona płynie, gdyż Ci, co do niej docierają, są zwykle raczej spragnieni.

Powiedzcie mi - jak tu nie uwielbiać tych książek? Wszystkie nadają się, żeby położyć je na prywatnym ołtarzyku (na takim ze świeczkami, kadzidełkami i klęcznikiem, żeby z odpowiednim szacunkiem a zarazem i wygodą można było oddawać cześć). A Muzykę Duszy kładę na samym szczycie chwiejnej już z ogromnej ilości książek piramidy.

A już od wakacji jak tylko jest jakaś mowa o rodzimych, sosnowieckich, to dziwnie mi się zawsze nasuwa coś o przeżuwaniu ;)
Mosey męska
Student Magii

Reputacja: 73

Reklama

Postprzez Kocuria » 27 kwi 2011, o 10:14

Moje dwa najulubieńsze z tysiąca i jeden ukochanych cytatów: ;)

"Kłopot jednak polegał na tym, że człowiek powinien mieć kogoś obok siebie, żeby mu zademonstrować, jaki to jest niezależny i samodzielny. Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi"

"Po co obiecywać, że zrobi się, co jest możliwe? Każdy może zrobić to, co jest możliwe. Trzeba obiecać, że dokona się niemożliwego, ponieważ czasem niemożliwe staje się możliwe, jeśli tylko znajdzie się właściwy sposób. A gdyby nawet nie, to przynajmniej często udaje się poszerzyć granice możliwości. A jeśli się przegra... No cóż, to przecież było niemożliwe."
Kocuria żeńska
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez VimesVetinari » 27 kwi 2011, o 13:18

"- Zaraz, chyba nie wstawiłeś kucyka do kuchni, panie? – upewnił się Ciężki wujo Albert, gdy kolejka znów się przesunęła.
NIE BĄDŹ GŁUPI, ALBERCIE. POWIEDZIAŁEM TAK, ŻEBY BYŁO ZABAWNIE.
- To dobrze. Bo przez chwilę myślałem…
KUCYK JEST W SYPIALNI.
- Aha…
TO BARDZIEJ HIGIENICZNE.
- No, przynajmniej jedno jest pewne. Na trzecim piętrze? Muszą teraz uwierzyć.
TAK. WIESZ, CHYBA ZACZYNAM NABIERAĆ WPRAWY. HO. HO. HO.”

„Wiedźmikołaj”
"Gdzie jest moja krówka?"
VimesVetinari żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 75

Postprzez Kelebriana Cre » 19 lip 2011, o 11:09

mam kilka takich ulubionych perelek. Zatem kolejno (nie koniecznie w kolejności od najbardziej i tak dalej. Zwyczajnie, jak mi z pamięci wyskoczy):

- Podoba mi się idea demokracji - stwierdził Brutha. -Trzeba mieć kogoś, komu nikt nie ufa. Dzięki temu wszyscy są zadowoleni. (Pomniejsze Bóstwa)

-Ankh-Morpork eksperymentowało z wieloma systemami rządów, aż osiągnęło formę demokracji znaną jako "Jeden Człowiek, Jeden Głos". Patrycjusz był tym Człowiekiem; miał Głos.
(Mort)

-Rzeka Ankh jest prawdopodobnie jedyną rzeką na świecie, na której śledczy mogą wyrysować kredą obrys zwłok. (Zbrojni)

– Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
– Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir. (Bogowie, honor, Ankh – Morpork)

-Zawsze pamiętaj, że tłum, który oklaskuje twoją koronację, jest tym samym tłumem, który będzie oklaskiwał twoją egzekucję. (Piekło pocztowe)
Kelebriana Cre żeńska
Student Magii

Reputacja: 6

Postprzez Ras Forumowicz » 19 lip 2011, o 23:27

Moje 2 ulubione cytaty:
Gdyby ludzie wiedzieli, kiedy umrą, staraliby się żyć lepiej.
GDYBY LUDZIE WIEDZIELI, KIEDY UMRĄ, PRAWDOPODOBNIE WCALE BY NIE ŻYLI.

- Czy to ten moment, kiedy całe moje życie przesuwa mi się przed oczami?
NIE TEN MOMENT BYŁ PRZED CHWILĄ.
-Kiedy?
TO MOMENT, rzekł Śmierć, POMIĘDZY PAŃSKIMI NARODZINAMI A PAŃSKIM ZGONEM.

W ogóle 90 % cytatów, które bardzo lubie pochodzi z ust... znaczy ze szczęki ŚMIERCI. :D
Za kilka dni ORF. Wcześniej jadę jeszcze na żagle, więc jak się przed festivalem utopię to będę na prawdę zły!
Ras Forumowicz męska
Student Magii

Reputacja: 25

Postprzez Mogget » 24 paź 2011, o 22:19

"Szczęście to moje drugie imię - zapewnił niewyraźnie Rincewind. - Co prawda moje pierwsze imię to: Nie" taki bardzo moggetowy
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez Minerwa » 28 paź 2011, o 00:11

– Czy ten biedak ma tu jakichś przyjaciół? – spytał Vetinari, zwracając się do ogółu gości.
Dała się zauważyć niepewność, czy w tym momencie dobrym pomysłem jest zaliczenie się do przyjaciół Swithina.
Vetinari podniósł głos.
– Chciałbym, żeby dwóch ludzi odprowadziło go do domu. Mają go położyć do łóżka i dopilnować, żeby nie spotkało go nic złego. Może też powinni z nim zostać do rana, bo kiedy się obudzi, może próbować samobójstwa.

Niewidoczni Akademicy
KOTY SĄ MIŁE.
Minerwa żeńska
Student Magii

Reputacja: 35

Postprzez Carol » 28 paź 2011, o 19:15

Niewidoczni Akademicy:
"-Pozwolił mu pan odjeść? - spytała wstrząśnięta Angua.
-Oczywiście! Nie mogę trzymać człowieka w szpitalu tylko za to, że jest kłopotliwie żywy"
"Masz ochotę zostać czymś obrzydliwym w najgłębszej otchłani chaosu?"
Carol żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 354

Poprzednia strona

Powrót do Świat Dysku

Nie warto było sprawdzać drzwi frontowych. W Głupim Ośle przechodziły przez nie jedynie panny młode i trupy. Babcia starała się nie być ani jednym, ani drugim.

Równoumagicznienie, dodał(a) Elencza