Świat Dysku

Ulubiony Mag

O płaskim świecie dyskusje

Ulubiony Mag

Postprzez swiechu11 » 28 mar 2008, o 21:20

Na temat strażników już jest jeden temat to pomyślałem że zrobię magach.
Więc pytanie jakiego maga najbardziej lubicie :?: .
Bo ja tam najbardziej lubię Wielkiego MAGGUSA Rincewida
Dum spiro spero
swiechu11
Student Magii

Reputacja: 5

Reklama

Re: Uluboiony Mag

Postprzez Alsvithe » 28 mar 2008, o 22:42

Kwestor, bezkonkurencyjnie.

I jeśli można podciągnąć pod to HEXa, to też...
Alsvithe
Mag I stopnia

Reputacja: 15

Postprzez BiancoNeri » 28 mar 2008, o 22:42

Ja najbardziej lubię rektora Niewidzialnego Uniwersytetu, za oryginalny stosunek do życia:)
BiancoNeri
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Dag » 28 mar 2008, o 23:07

Nadrektor oczywiście. Za Muzykę duszy, bo tam był genialny. I Rincewind. Za bycie idealnie niedoskonałym. I za opiekę nad tą ciapą - Dwukwiatem :D
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez Kasia M. » 29 mar 2008, o 10:04

cholera, oni mi się zawsze mylą :oops:
najlepiej się czyta ich rozmowy i.. trudno to napisać ;) tworzą genialną całość i się dopełniają :D lubię, kiedy występują razem, o.
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez ilien » 29 mar 2008, o 10:21

Kasia M. napisał(a):cholera, oni mi się zawsze mylą :oops:
najlepiej się czyta ich rozmowy i.. trudno to napisać ;) tworzą genialną całość i się dopełniają :D lubię, kiedy występują razem, o.

Ja mam podobnie, dlatego najbardziej lubię Kwestora - bo wyróżnia się spośród innych najbardziej ^.^ Za pastylki z suszonej żaby i:
„Kwestor stał w kącie ze swą zwykłą, dobrze znaną miną dobrodusznego szoku.
- Dobrze się czujesz, przyjacielu? – zapytał troskliwie Ridcully. – Ile to będzie jedenaście procent z tysiąca dwustu siedemdziesięciu sześciu?
- Sto czterdzieści przecinek trzy sześć – odpowiedział natychmiast kwestor.
- No tak, wszystko w porządku.
- Nie rozumiem dlaczego – wtrącił kierownik studiów nieokreślonych. –To, że radzi sobie z liczbami, nie znaczy jeszcze, że wszystko inne jest jak trzeba.
- Nie musi – odparł Ridcully. – Ma się zajmować liczbami. Biedaczysko może być trochę szurnięty, ale czytałem już o takich. Nazywają się sekundanci.
- Sawanci – poprawił go dziekan cierpliwie. – To słowo brzmi „sawanci”, Ridcully.
- Wszystko jedno. Tacy, co potrafią powiedzieć, jaki był dzień tygodnia pierwszego grune’a sto lat temu...
- Wtorek – wtrącił kwestor
- ... ale nie potrafią sobie zawiązać sznurówek. ”

(z "Wiedźmikołaja")
Ale tak jak napisała Kasia - razem i tak tworzą genialną całość. Tak jak Srebrna Orda. Gdyby każdy z nich miał działać sam, na pewno nie byłoby tak zabawnie.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez bet » 29 mar 2008, o 12:41

Alsvithe napisał(a):I jeśli można podciągnąć pod to HEXa, to też...

HEX wymiata nie ma co - ale magiem to on niestety raczej nie jest..

a ja najbardziej Myslaka Stibbonsa lubie (pewnie wiekszosci na nerwy dziala ;)) gdyz:
- szuka praw zadzacych Dyskowym Swiatem - i sie nie poddaje:
Myślak Stibbons należał do tych nieszczęsnych osobników dotkniętych wiarą, że jeśli tylko odkryje dostatecznie wiele faktów na temat wszechświata, wszystko nagle nabierze sensu. Celem była Teoria Wszystkiego, ale jemu wystarczyłaby Teoria Czegoś. A późną nocą, kiedy HEX wydawał się nadąsany, Myślak zaczynał wątpić nawet w Teorię Czegokolwiek.
[z Ostatenigo Kontynentu]

- potrafi cale noce przy HEXie siedziec
- zjawiska przede wszytkim probuje zrozumiec a nie jak inni magowie tylko "szturchac" i patrzec co sie stanie (ehh.. takie nienaukowe podejscie maja ;))
...
generlanie - chyba jest taka regula ze najbardziej lubi sie postacie, z ktorymi czlowiek moze sie utozsamic. a dzialania i dazenia Myslaka brzmia bardzo znajomo ;)

a tak wogole to za "Wlasciwie to jestem magiem rakietowym" z Ostatniego Bohatera :)
bet
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez smietana » 29 mar 2008, o 15:10

Nie moze byc inaczej jak oczywiście Rincewind :D Niezwykła filizofia życiowa ;)
smietana
Student Magii

Postprzez gosiczek » 29 mar 2008, o 20:29

Oczywiście, że Bibliotekarz!!!!!! :D A tak poważnie bardzo lubię Rincewinda. Za jego realizm względem siebie i za to, że potrafi zrobić sobie kapelusz z byle czego (spróbujcie kiedyś zrobić sobie kapelusz z bambusa, liści palmy kokosowej i muszelek a do tego umocujcie to wszystko za pomocą trawy). Poza tym jako jedyny mag na Niewidocznym Uniwresytecie jest w posiadaniu najwspanialszego kufra na świecie (rzadko którego można używać przy wędkowaniu na rekiny).
;)
"...milczenie jest odpowiedzią, która domaga się dalszych pytań. Szukajcie a znajdziecie, jednakże najpierw wiedzieć powinniście czego szukacie..."
gosiczek
Student Magii

Postprzez szpaq » 29 mar 2008, o 21:19

Pan Myślak jako jedyny myslacy na NU ;p no dobra taki myslacy myslacy;D
Nic tak nie denerwuje, jak ludzie którzy nie przestają mówić, kiedy ty się wtrącasz.
M. Twain
3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 585

Re: Ulubiony Mag

Postprzez Corvvin » 30 mar 2008, o 12:22

[mowa o ożywionej pryzmie kompostu]
- Nie jest chyba inteligentna, prawda? - upewnił się kwestor.
- Ona tylko przesuwa się powoli i wyżera, co złapie - uspokoił go dziekan.
- Wystarczy wsadzić jej spiczasty kapelusz, a nadawałaby się do grona profesorskiego - mruknął nadrektor. Pryzma ruszyła za nimi.

Uwielbiam wątki o magach, przypominają mi polskie uczelnie ;)

Osobiście na pierwszym miejscu postawiłbym jednak Mustruma Ridculliego - połączenie niezywkłej inteligencji z dużą tępotą i ciekawym spojrzeniem na świat.
Ehh jest taka piękna scena w "Ciekawych Czasach", gdy za pomocą swojej laski bada działanie 'szczekającego psa' :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dorzucę parę cytatów:
Ostatnio zbyt wiele było starć między różnymi obrządkami magii. Dlatego, dla odmiany, najstarsi magowie zgodzili się, że Uniwersytet potrzebuje spokoju, by przez kilka miesięcy mogli knuć swoje spiski i intrygi w ciszy i bez przeszkód. Po przestudiowaniu akt odkryto, że niejaki Ridcully Bury, kiedy w zadziwiająco młodym wieku dwudziestu siedmiu lat osiągnął poziom maga Siódmego Stopnia, porzucił uczelnię i wyjechał, by doglądać rodzinnych posiadłości gdzieś na wsi.
Wydawał się idealny.
- Odpowiedni człowiek - uznali wszyscy. - Nowa miotła. Nowe porządki. Wiejski mag. Powrót do natury, do korzeni magii... Wesoły staruszek z fajką i błyszczącymi oczami. Taki co potrafi jedno zioło odróżnić od drugiego, taki co idzie przez las, a każdy zwierz jest mu bratem. Te rzeczy. Sypia pod gwiazdami jak nic. Nie zdziwimy się, jeśli wie, co mówi wiatr. Można się założyć, że zna imię każdego drzewa. I jeszcze rozmawia z ptakami.
Wysłano gońca. Ridcully Bury westchnął, poklął trochę, w warzywniku znalazł swoją laskę, służącą za podpórkę stracha na wróble, i wyruszył.
(...)
A potem Ridcully Bury przybył i okazało się, że rzeczywiście rozmawia z ptakami. Właściwie to krzyczy na ptaki, a krzyczy zwykle "Trafiłem cię, draniu!".

Działo się tu coś wyjątkowo głupiego - oświadczył. - Zamierzam cierpliwie poczekać, aż dziekan się przyzna.

- (...) Zawsze dążyłem do biura bez papierów...
- Tak, nadrektorze. I dlatego zapewne chowa pan dokumenty w kredensie, a nocą wyrzuca przez okno.
- Czyste biurko, czysty umysł.

A tak poza tym to jednak Raistlin Majere :P
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Reputacja: 382

Postprzez Truckle » 30 mar 2008, o 16:37

Nadrektor jest wypas :D za to że jego drzwi są zawsze otwarte 8-) ( szczególnie dla tego, że siedząc za biurkiem strzela z kuszy w drzwi kwestora :lol: ) Bibliotekarza też można chyba uznać w końcu był keidyś jednym z magów- i on tez jest zajefajny :P
KACZKA !!!!
Truckle
Mag I stopnia

Reputacja: 10

Postprzez Drozdu » 30 mar 2008, o 18:34

Nadrektor Ridcully za jego prostotę i śmieszne teksty. W ogóle uwielbiam wszystkich magów oprócz Rincewinda
Drozdu
Student Magii

Postprzez smietana » 30 mar 2008, o 20:51

Drozdu napisał(a):Nadrektor Ridcully za jego prostotę i śmieszne teksty. W ogóle uwielbiam wszystkich magów oprócz Rincewinda

Ciekawi mnie przyczyna niechęci do Rincewinda... :?:
smietana
Student Magii

Postprzez Kasia M. » 31 mar 2008, o 08:28

Ciekawi mnie przyczyna niechęci do Rincewinda
bo Rincewind jest faworyzowany! ;p
za dużo go wszędzie, taki fajtłapa' którego "nie da się nie kochać". już samo to wystarcza ;p
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

- To bardzo wysokie góry... - w jego głosie znów zabrzmiało zwątpienie.
- Zbocze idzie w górę, zbocze opada w dół - stwierdził gnomicznie M'Bu.
- to fakt - zgodził się Azgural. - Czyli przeciętnie, jest płasko na całej trasie.

Ruchome obrazki, dodał(a) grace