Świat Dysku

Ulubiony Strażnik???

O płaskim świecie dyskusje

Re: Ulubiony Strażnik???

Postprzez Eolienne » 22 wrz 2010, o 12:41

czyste cięcia Andy'ego są nie do pobicia :mrgreen:

do mojej listy top dodaję Rega Shoe. poza byciem dobrym gliną i talentami krawieckimi, jest ziszczeniem marzeń jednocześnie przywódców ruchów rewolucyjnych (co za zapał i poświęcenie!) a także teoretyków społeczeństwa obywatelskiego (założenie Ligi, czyli aktywność społeczna w obronie swoich praw) :D
Eolienne
Student Magii

Reputacja: 52

Reklama

Postprzez nuli » 22 wrz 2010, o 22:05

nie jestem w stanie wybrać ulubionego, wszyscy powalają na kolana, każdy na swój bardzo indywidualny sposób. Fajnie obserwuje się ewolucję Vimesa; ze zgorzkniałego pijaka (nie mylić z alkoholikiem rzecz jasna) staje się osobą, z której zdaniem należy się liczyć (i to osobą minimalnie mniej zgorzkniałą). Zaczyna mu zależeć na Straży, m. in. dzięki niemu zaczyna ona znowu funkcjonować ;)
także jeśli komuś ma się dostać palemka pierwszeństwa to Vimesowi właśnie :P

Professional soldiers are predictable; the world is full of dangerous amateurs.

-Sztuciec!!
nuli
Student Magii

Reputacja: 32

Postprzez Marek_Sobczak » 25 wrz 2010, o 14:12

Wizytuj za wiarę w swoje przekonania i wytrwałość :)
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2904

Postprzez grace » 25 wrz 2010, o 14:13

Marku, bardzo miło, że jesteś. Zapraszam Cię jednak do działu powitalnego, bo chyba Cię tam jeszcze nie było, co?
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Faethon » 30 wrz 2010, o 09:42

Mi się podobał funkcjonariusz Cuddy, Angua, Samuel Vimes oraz Detrytus oczywiście. A tak naprawdę to wszyscy byli idealni. :D
Faethon
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez LeslawQ » 2 paź 2010, o 13:21

Faethon, przywitałbyś się :P
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez dessdemoona » 3 paź 2010, o 01:26

Mi w Vimesie najbardziej podoba się to, że mimo "awansu społecznego" pozostał sobą - starym, dobrym Vimesem, stroniącym od blasku reflektorów (gdyby oczywiście takowe były w Ankh - Morpork), przyzwyczajonym do butów z kartonową podeszwą... Jest on totalnym przeciwieństwem Sybil, może dlatego stanowią dobraną (w 90% przypadków) parę :)

Moim ulubionym funkcjonariuszem jest Angua - za wytrwałość (osobiście byłabym w stanie znosić comiesięczne tygodniowe bycie futrzakiem, ale codzienne bycie z facetem pokroju Marchewy wykończyło by mnie szybciej, niż 10 litrów czelabińskiego bimbru wypitego na hejnał). Poza tym - jestem kobietą, więc utożsamiam się poniekąd z jej rozterkami (nie tylko sercowymi), pragnieniem bycia docenianą nie tylko za "kobiecość" ale i za siłę, inteligencję i oddanie Sprawie. :)
dessdemoona
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Brethil » 12 lut 2012, o 18:41

Chociaż absolutnie, nieodwołanie i do śmierci będę wielbić Sama Vimesa to jednak w kwestii najlepszego strażnika palmę pierwszeństwa otrzyma duet Colon&Nobbs.
Vimes jako komendant, jego łaskawość i diuk nie może już zwyczajnie być rozpatrywany w kategorii zwykłego strażnika, zaś C&N zawsze są tacy sami. Dwoje wiernych przyjaciół (choć może protestowaliby przed tym określeniem), może nie najbystrzejsi i najodważniejsi, ale wspaniali w tym co robią - polerowaniu krawężników, Zbieraniu Poszlak i unikaniu kłopotów.
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]
Brethil żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 333

Postprzez grace » 15 lut 2012, o 19:45

Szczerze, to Vimesa polubiłam dopiero po Snuffie ;) Ale uważam, że jet nieco za mocno napakowany umiejętnościami. Weźmy np. przyzywającą ciemność w Snuffie.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Brethil » 18 lut 2012, o 18:29

Skoro ktoś, kto nie lubi Vimesa, polubił go po Snuffie to tym bardziej czekam na tą książkę.

Przypomniałam sobie jeszcze o jednej postaci. Może był strażnikiem tylko przez chwilę, ale Cuddy. Początkowo uprzedzony do kolegi z oddzału, czasem nabrał dla niego szacunku, zaprzyjaźnił się, zrozumiał ideę "bycia strażnikiem" (tu nie ma ludzi, trolli, czy krasnoludów, jest Straż), żeby na końcu polec w imię tych ideałów.
Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.
[Chesterton]
Brethil żeńska
Mag IV stopnia

Postprzez Luk19791 » 23 kwi 2012, o 21:29

Kapral (sierżant) Tyłeczek - najpierw zagubiony(a), później najlepszy ekspert od krasnoludów - uczył(a) Vimesa politycznej poprawności w "Piątym Elefancie" oraz "Łupsie"

Pytanie czy Marchewa -"wysoki krasnolud" miał brodę?
Luk19791
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez Kinga » 23 kwi 2012, o 21:32

Luk, zapraszam do działu powitalnego.

A co do Marchewy, to wydaje mi się, że golił się na gładko.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Corvus26 » 23 kwi 2012, o 23:02

Kinga napisał(a):A co do Marchewy, to wydaje mi się, że golił się na gładko.

Właśnie to się trochę kupy nie trzyma bo jako krasnolud powinien mieć przy sobie topór i brodę, chyba że uznał wyższość „Praw i Przepisów Porządkowych miast Ankh i Morpork” a tam mogło coś być i wyglądzie i wyposażeniu strażnika.
A wracając do tematu to po przeczytaniu zdecydowanie większości dyskowych dzieł, a o straży wszystkich bez 1/4 uznaję sir Samuela Vimesa za ulubionego strażnika. Mało oryginalne ale prawdziwe.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Brethil » 23 kwi 2012, o 23:10

Marchewa w końcu dojrzał do tego, że jest człowiekiem ;) A skoro miał miecz, to topór był mu niepotrzebny. Mnie się zawsze wydawało, że Marchewa powinien być gładko ogolony, bo to mi pasuje do fryzury "na rekruta", czy też "dla Higieny".
[Chesterton]
Brethil żeńska
Mag IV stopnia

Postprzez pa5tor » 24 kwi 2012, o 01:59

zgodzę z Brethil, że duet Colon & Nobbs rządzą...co więcej ośmielę się rzec, że miażdżą wszystkich pozostałych strażników. Za każdym razem jak czytam książkę sir Terry'ego traktującą o straży stają przed moimi oczyma niczym Flip & Flap czy też Bud Abbott & Lou Costello...tak samo zabawni :D
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

Wiele obiektów wzniesionych przez architekta i niezależnego projektanta Bergholta Grim­walda (Bezdennie Głupiego) Johnsona zapisano w kronikach Ankh-Morpork, często w rubryce z nagłówkiem „Przyczyna zgonu”. Był on, jak zgadzała się większość, geniuszem, przynajmniej jeśli zdefiniować to słowo w sposób możliwie szeroki. Z pewnością nikt inny na świecie nie potra­fiłby stworzyć mieszanki wybuchowej ze zwykłego piasku i wody. Dobry inżynier, jak zawsze powtarzał, powinien być zdolny do wszystkiego. I on w samej rzeczy był...

Ostatni bohater, dodał(a) Sushi