Świat Dysku

Raising taxes

O płaskim świecie dyskusje

Raising taxes

Postprzez grace » 14 paź 2011, o 09:22

Książka o jakiej mówiło się przez pewien czas i potem coś nagle ucichło, chyba jednak zostanie ukończona (napisana?).

Terry wczoraj zadał pytanie internautom co myślą o 3 powieści z cyklu o Moiście.
Zapytałam więc czy ma na myśli Raising taxes i enigmatycznie odpowiedział mi, że "jest to całkowicie... możliwe".

Ciekawa jestem więc kolejności ukazywanych się książek, jakie aktualnie powstają (the Long Earth, autobiografia i Raising taxes).
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Reklama

Re: Raising taxes

Postprzez Dicey Reilly » 14 paź 2011, o 10:22

Wczoraj był czat z Pratchettem? O.o No tak, Dicey zawsze dowiaduje się o mleku jak już rozlane ;)

W każdym razie świetnie że trzeci Moist będzie. Nawet jeśli miałoby to schemat poprzednich części to nie mogę się doczekać kolejnej dawki ^^
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 773

Postprzez grace » 14 paź 2011, o 10:23

Czat jak czat, Terry czasem na twitterze coś publikuje, choć głównie jego asystent Rob tylko mówi gdzie są aktualnie w świecie.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Elencza » 14 paź 2011, o 10:31

Ja też bym chętnie poczytała o dalszych peryperiach Moista, mimo schematyczności bardzo go lubię. Kilka miesięcy miałam go na tapecie w laptopie w pracy, żeby choć trochę oswoić korporacyjny wystrój otoczenia, lecz wczoraj laptop zbuntował się i musiałam usunąć własną tapetę na rzecz gotowej z windowsa
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 310

Postprzez qfas » 14 paź 2011, o 10:33

Jak do tej pory książki o Moistcie nie były jakoś wybitnie dobre ("Świat Finansjery" lepszy, niż "Piekło Pocztowe"), ale nie skreślamy przecież niczego, czego jeszcze nie czytaliśmy, nay? Mam nadzieję, że zostanie utrzymana konwencja powieści barokowej, była to cecha wyróżniająca ten cykl na tle innych, osadzonych w Płaskim Świecie.
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Elencza » 14 paź 2011, o 11:05

Grace, ja w ogóle nie korzystam z Twittera, czy znasz może jakąś datę (nawet w największym przybliżeniu) opcjonalnego pojawienia się „Raising Taxes”? Mam ogromny sentyment do tej serii.

Offtop,
Qfasie, przez Twój powyższy post zamiast kończyć pisanie procedur, szukam wyznaczników powieści barokowej :roll:
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 310

Postprzez grace » 14 paź 2011, o 11:10

Nie, niestety jest jeszcze dużo za wcześnie, żeby cokolwiek wiedzieć.

A twittera nie polecam. Śledzę go bo raz na miesiąc się taki smaczek trafi, ale żadnych konkretnych informacji nie ma. Pytanie jak bardzo serio Terry to potraktował. Od czasu ogłoszenia, że pisze Snuffa do wydania upłynął rok, albo trochę mniej niż rok, więc myślę, że to też szybko nie będzie, tym bardziej, że jest jeszcze Long Earth i autobiografia.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Melissa » 14 paź 2011, o 22:49

Dla mnie "Piekło pocztowe" było lepsze. Sekarowcy z jednej, a nie do końca zdefiniowany w czasie gmach pocztowy z drugiej strony tworzyły ciekawą atmosferę, a Moist spinał wszystkie wątki jak klamerka. A w "Świecie finansjery" nie bardzo widzę pomysłu na cały utwór. W sumie najciekawszy był chyba Cosmo Lavish. Mimo to czekam na trzecią część, mając nadzieję nie tylko na kolejną odsłonę poczmistrza, ale i patrycjusza w akcji.

Wikipedia podała mi, że uroczą nazwą powieści barokowej, o którą tu (chyba) chodzi jest pikareska. Jeszcze przez to forum zainteresuję się historią literatury...
"Najpiękniejszą rzeczą, jakiej możemy doświadczyć jest oczarowanie tajemnicą."
A. Einstein
Melissa
Mag I stopnia

Reputacja: 219

Postprzez Dżon » 15 paź 2011, o 10:47

Nie lubię o Moiście. Ale będę musiał się zmusić, bo chcę artykuł w końcu jeden napisać :P

A książka? Książka jak książka. Nie dzielmy oprawy na niewydanej książce :P Biorąc pod uwagę cykl, to cudów się nie spodziwiam, ale może będzie git.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez pa5tor » 15 paź 2011, o 19:04

Pomimo, że nie jestem wielkim fanem serii o Moiście to i tak czekam na nową powieśc o jego przygodach. Choc już na celowniku mam "Snuff" w oryginalnej wersji :D a potem pewnie i polskie tłumaczenie się przeczyta.
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Postprzez Dicey Reilly » 15 paź 2011, o 19:07

Tak offtopem lekko zajedzie: zauważyłam po części na forum i po części na żywo że częściej panowie nie lubią serii o Moiście a po częściej kobietki nie lubią Susan... A może to mylne wrażenie?
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska

Postprzez tygrysex » 15 paź 2011, o 19:12

Moja sztuka Snuff'a z autografem juz w drodze... Moist von Lipwig to jedna z moich ulubionych postaci w Swiecie dysku, wiec kazda ksiazka o nim to dla mnie dobra wiadomosc. Zreszta co sie tu oszukiwac, w sytuacji jaka jest, kazda ksiazka z pod reki Mistrza jest na wage zlota!!! Niech zdrowie mu sprzyja i niech uraczy nas jeszcze krociami ksiazek :D

Dicey Reilly - jestem wyjatkiem ;)
"A czym byliby ludzie bez miłości?
GINĄCYM GATUNKIEM, odparł Śmierć..."
tygrysex
Mag I stopnia

Reputacja: 115

Postprzez Corvus26 » 16 paź 2011, o 13:50

A ja drugim wyjątkiem, choć serie z Susan też lubię, więc reguła Dicey zostaje obalona. Każde dzieło mistrza z serii ŚD jest na wagę złota tylko te nie przeczytane jakby trochę bardziej ;)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Dicey Reilly » 16 paź 2011, o 15:10

Nie no to nie była żadna reguła, takie miałam tylko przemyślenia no i nie mówiłam że u każdego przedstawiciela/ki płci tak jest ;) Mimo że zostałam obalona to się cieszę bo hipoteza dotyczyła niechęci wobec niektórych książek Mistrza.
Obrazek
Dicey Reilly żeńska

Postprzez Aiyanna » 16 paź 2011, o 15:47

Ja bardzo lubię Susan, nie ma to jak bohaterka z charakterem :D

Hmm, mówiąc szczerze czekam na Moista ale wolałabym go widzieć w jakiejś innej odsłonie. Nie przepadam za powielaniem schematów, bo ileż można. Ale zobaczymy, może warto będzie poczekać ;)

Ja chcę Snuffa!
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jeżeli jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! made by Toroj
Aiyanna żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 381

Powrót do Świat Dysku

- Oczywiście samo Pseudopolis też jest zadowolone. Muszę przyznać, że podziwiam tamtejszych solidnych mieszczan za to, że podjęli szlachetny eksperyment z tą... demokracją - ciągnął - Zawsze przyjemnie jest popatrzeć, że ludzie znowu próbują. Czasami jest też zabawnie.
- Sporo jednak za nią przemawia, wie pan - mruknął Ridcully.
- Tak, słyszałem, że uprawiacie ją na uniwersytecie. - Patrycjusz uśmiechnął się dyskretnie.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) nanny_ogg