Świat Dysku

Prawda

O płaskim świecie dyskusje

Prawda

Postprzez BiancoNeri » 23 mar 2008, o 22:03

Dziś skończyłem czytać ,,Prawdę'' Pratchetta. Książka, choć nie znakomita, wciągnęła mnie, nie nudziłem się podczas czytania. Od czasu do czasu uśmiechnąłem się pod nosem, ale nie spotkałem fragmentów które naprawdę by mnie rozbawiły. Fajnie, że pojawił sie epizod ze Śmiercią - uwielbiam tego gostka^^ Ocena książki - 7/10. Terry mógł się bardziej postarać:)
BiancoNeri
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Prawda

Postprzez Dag » 24 mar 2008, o 16:15

Mnie się najbardziej podobało obnażenie tych schamatów powstawania artukułów i opinii. Szczególnie pod koniec była taka fajna scena z Wordem i prawnikiem :D absolutne klasse. Ciekawe też, bo choć pokrewne z cyklem o straży jednak nie była "Prawda" jego kontunuacją, i inni bohaterowie nie byli przyłumieni przez Vimesa i Nobbego.
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez szpaq » 24 mar 2008, o 17:57

moim zdaniem "Prawda" jest dobra, a szczgolnie wyczyny wampira o zapendach samobojczych:P
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez Alsvithe » 24 mar 2008, o 23:40

to fakt, Otto rox :P
i to zgorszenie kiedy sie go wróciło do życia krwią zwierzęcą :D
Alsvithe
Mag I stopnia

Postprzez Karkasonne » 25 mar 2008, o 00:21

To chyba pierwszy tego typu wątek historyczny u Pratchetta i choćby z tego tytułu interesujący. Chętnie poczytam również o wynalezieniu w tym świecie np. prochu.
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez BiancoNeri » 25 mar 2008, o 01:19

Mi bardzo podobają się te słowa nawiązujące do naszego świata: azeta, codziennikartwo, ikonograf. Ciekaw jestem jak brzmiało to w oryginale:) A jutro trzeba wybrać się do biblioteki po kolejną książkę Pratchetta^^ Ciekawe na co trafię:)
BiancoNeri
Student Magii

Postprzez Dag » 25 mar 2008, o 13:12

to offtopując poskrże się... w bibliotekach koło mnie strasznie mało Pratchetta ;/ Zwykle jeden, w porywach dwa tomy. A w nowościach książki pani DS albo powieści obyczajowe w stylu Grocholi oO
Dag
Mag II stopnia

Postprzez Alisia » 25 mar 2008, o 16:22

Karkasonne napisał(a):To chyba pierwszy tego typu wątek historyczny u Pratchetta i choćby z tego tytułu interesujący. Chętnie poczytam również o wynalezieniu w tym świecie np. prochu.

W Ruchomych Obrazkach jest o powstawaniu filmów. Też dobre.

Podoba mi się pomysł zrobienia z Vimesa postaci drugoplanowej. Serię o straży uważam za najlepszą, ale to ciekawa odmiana.

U mnie w bibliotece przez lata nie było nic Pratchetta. Dopiero w listopadzie pojawił się "Piąty elefant" i "Złodziej czasu" i mogłam zacząć poznawanie Świata Dysku... No, ale to mała biblioteka, więc chyba trochę za dużo wymagam...

Dag - kim jest pani DS? :oops:
Obrazek
Alisia
Student Magii

Postprzez Dag » 25 mar 2008, o 17:00

Alisia napisał(a):Dag - kim jest pani DS? :oops:

uhm, nie lubię pisać całego jej imienia bo mi się podwójnie kojarzy :D to największa autorka romansideł, przynajmniej z tego wnoszę po ilości walających się wszędzie jej książek, bo nic nigdy nie czytałam, w sumie nie mogę oceniać. A poza tym ma tak samo na imię, jak ja mam na trzecie :D - Danielle Steel
Dag
Mag II stopnia

Postprzez Alsvithe » 25 mar 2008, o 21:52

uh weź mi nic o niej nie mów... mieszkam z babcią a ona ma tego cały regał chyba... a spory taki, z 2 m szer na 3 wys... jak szukam czegoś wartościowego musze zawsze przez nią przebrnąć :D

I żeby nie było że taki straszny offtop, to właśnie pod wpływem tu obecnej dyskusji zaczynam znów Prawdę... ale mózg mam tak ociężały po całodziennym przy podrecznikach siedzeniu że nic do mnie nie dociera. czwarty raz czytam pierwszy mini-rozdział (to co sie główkami słoników dzieli xD)
Alsvithe
Mag I stopnia

Postprzez szpaq » 25 mar 2008, o 22:11

Karkasonne napisał(a):To chyba pierwszy tego typu wątek historyczny u Pratchetta i choćby z tego tytułu interesujący. Chętnie poczytam również o wynalezieniu w tym świecie np. prochu.

przeciez byl jeszcze "rusznic" z ktorejs czesci o stazy.
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez Karkasonne » 26 mar 2008, o 11:11

A to przepraszam. W sumie na 3 książki ze ŚW, które mi pozostały do przeczytania, 2 są o straży. Ale zdaje się, że nie był to szczególnie rewolucyjny wynalazek, skoro później wciąż używa się kuszy, a ja wymieniłem ten proch jako przykład wynalazku zmieniającego świat, jak druk.
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Corvvin » 26 mar 2008, o 11:57

Nie ma się co dziwić, że wątku broni/prochu Pratchett nie rozwinął. Bo to jest coś co morduje fantasy... Kiedy byle chłop, może bez trudu kawałkiem rurki zabić zakutego w zbroje rycerza to kończy się jakaś epoka.. Kończy się fantastyczny świat.. I właściwie u żadnego autora tego nie ma, u Tolkiena też ;) Chociaż często technika jest na tyle rozwinięta (np krasnoludzka), że nie powinno to stanowić problemu.

A co do wynalazków.. Nie można zapominać o sekarach, które są odpowiednikiem telegrafu (choć trochę i emaila) ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Karkasonne » 26 mar 2008, o 12:27

Była sobie kiedyś taka gra jak "Arckanum" bodajże (w którą nigdy nie grałem ale mniejsza z tym) i tam zdaje się całkiem nieźle współgrały dwa światy - z jednej techniczny z pistoletami i sztucerami, a z drugiej równoważący magiczny na mniej więcej tym samym poziomie... Możliwości zrobienia ludziom krzywdy. Dziw, że nikt tego nie przeniósł na papier. Tym bardziej tak niesztampowy pisarz jak Pratchett, ale w tym przypadku elitarność magii w jego świecie takie możliwości z góry przekreśla. Ale gdyby i technikę zrobić elitarną a użytkowanie broni skomplikowanym... Czemu nie?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Corvvin » 26 mar 2008, o 15:00

wiesz takich mieszanin magia + technika to jest nawet sporo.. Choć głównie w jakiś formach takich postapokaliptycznych.. Bo takiego fantasy nie da się z czymś takim pogodzić.. W klasycznym wydaniu chociaż.. Jakiś bohater np genialny szermierz, czy inny rycerz podróżuje przez świat z jakąś misją szczytną... Czy to realne gdy pierwszy lepszy kmiot strzelić, może do niego z dwururki i zakopać przy miedzy?
Oczywiście można na siłę wymyślać obostrzenia, że mało kto może mieć broń itp. Ale to już takie bardzo na siłę i prędzej czy później głupie.. Bo jak się powie A to na logikę wynika z tego i B.. Lepiej zostać przy magii i mieczu.. Bardziej poetyckie moim skromnym zdaniem..
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

-Widzi pan, sir - rzekł spokojnie - mój dziadek był starym wróblem, bardzo przebiegłym. Czytał w ludziach jak w książce. Chodził ze mną po okolicy i przedstawiał tutejszym, a potem kiedy tak spacerowaliśmy opowiadał mi ich historie. Jak tę o człowieku przyłapanym in flagrante delicto ze zwykłą podwórkową kurą...

Niuch, dodał(a) Dżon