Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Ekranizacje

Filmy, animacje, sztuki teatralne, gry komputerowe, planszowe, RPG itp. w temacie Pratchetta.

Re: Ekranizacje

Postprzez Corvus26 » 1 gru 2010, o 21:01

Rincewind z filmowej wersji nie pasował mi, nie ze względu na to, że był za stary ale za bardzo przypominał maga z prawdziwego zdarzenia. Nie przytoczę dokładnego cytatu, ale było coś o tym że nasz Maggus miał brodę jak ktoś kto brody mieć nie powinien lub coś w tym stylu.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Reklama

Postprzez Dicey Reilly » 1 gru 2010, o 21:21

Eoren napisał(a):Jak dla mnie wizja Rincewinda jest mniej więcej bliska tej, jaka pojawia się na okładce Unseen

Otóż to! Kidby idealnie przelał ołówkiem na papier wizję Rincewinda z mojej głowy. Sama byłam zdziwiona jak zobaczyłam aktora z ekarnizacji 'Koloru Magii' i 'Blasku...'. Poza tym-no można być wysportowanym w zaawansowanym wieku, prawda ale mistrzostwo Rincewinda w uciekaniu przemawia raczej za jego młodszym wiekiem aniżeli starszym. Nóżki z czasem jednak szybciej się męczą.

PS: Dla mnie słowo 'stary' zaczyna się od okolic 60-tki, tak że przy młodości Rincewinda mam na myśli coś jak wczesne trzydzieste lata życia, w przełożeniu na realia naszej Kuli. To, jak widzimy dany wiek także robi różnicę. Dla 12-latka już trzydziestolatka może być jedną nogą w grobie...
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 773

Ekranizacje, a głos.. Śmierci...

Postprzez Rachel » 30 gru 2010, o 13:25

Ja oglądałam oba filmy, jakby co to tutaj wstawiam link "(najpierw leci Hogfather, a potem Colour of Magic):

http://www.youtube.com/watch?v=AtF18CQYaGY&playnext=1&list=PL01A7896792D19F63&index=77

A moja opinia: Hogfather był wporzo, chociaż sporo rzeczy mi się nie podobało (na przykład pominęli głos Susan, był tylko na poczatku, w takim nic nie znaczącym fragmencie :x ), a podobało niewiele. Z tych co mi się podobało to właśnie Śmierć. Wygląd super, nie bardzo wiem, jak by go można inaczej przedstawić, a pamiętajmy, że to był film raczej niskobudżetowy. Głos również mi się spodobał, moim zdaniem pasował idealnie. Szkoda tylko, że ta kosa taka zwyczajna, miałam nadzieję, że będzie np. lśnić.

Colour of Magic już lepiej, zresztą film robiony później, więc więcej efektów. Postacie dobrze przedstawione, szczególnie mi się podobał Dwukwiat (Twoflower). Szkoda tylko, że zakończenie takie melancholijne,no ale w książce w sumie też tak było :).
*
Pisarzem może nazywać się każdy. Nie każdego pisarzem nazwą.
Rachel żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 79

Re: Ekranizacje, a głos.. Śmierci...

Postprzez Albi » 30 gru 2010, o 13:59

Moim faworytem jeżeli chodzi o filmy to najnowszy Going Postal. Jedyne czego nie moge wybaczyć to blond włosy Vetinariego - toć to czarny fleming jest!

Ogólnie jeżeli chodzi o filmy myślę, że nie ma co narzekać. Gdyby do ŚD dobrało się komercyjne Hollywood mielibyśmy kolejnego Harry'ego Potter'a.
Albi
Student Magii

Reputacja: 69

Postprzez Legba » 1 sty 2011, o 22:05

nie nie nie, Going Postal traci pozycje lidera chociazby za ostre mieszanie przy oryginalnej historii =]
WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA. A JEDNAK DZIAŁACIE, JAK GDYBY ISTNIAŁ JAKIŚ IDEALNY PORZĄDEK ŚWIATA.
Legba
Student Magii

Reputacja: 1

Postprzez dagmarab » 1 sty 2011, o 22:14

Mnie osobiście najbardziej podobał się kolor magii.
Chociaż Piekło pocztowe też niczego sobie a wiedźmikołaja oglądałam raz i szczerze powiedziawszy nie pamiętam zbyt dobrze musiałabym sobie go odświeżyć by cokolwiek móc o nim napisać.

By Gryfu:
Cztery ostatnie posty przeniesione z innego tematu, gdzie były po prostu offtopem.
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Nosiad » 24 sty 2011, o 22:08

Proponuję wrócić do tematu innych ekranizacji. Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat poniższych filmów:

-Johhny And the Bomb - leci do mnie z Angli - jak zobaczę to sie wypowiem:)
-Truckers - widziałem na ebayu, ale tylko na kasecie wideo - wiecie może coś na temat wydania na dvd?
-Troll Brigde - ktoś wie, kiedy ma wyjść? Tutaj trailer - http://www.youtube.com/watch?v=8FeWEJk55to
-Run, Rincewind Run - to chyba fanowska produkcja - ciekawe, czy zostanie normalnie wydana :) http://www.youtube.com/watch?v=iQlt-jCW ... re=channel - tutaj jest w fatalnej wersji, ale zawsze coś :)

-Piekło pocztowe - wiecie może, czy zostanie to wydane w Polskiej dystrybucji na DVD bądź Blue Ray?
Nosiad
Student Magii

Reputacja: 26

Postprzez Mogget » 24 sty 2011, o 23:01

Nosiad napisał(a):-Piekło pocztowe - wiecie może, czy zostanie to wydane w Polskiej dystrybucji na DVD bądź Blue Ray?

W święta na jakimś kanale oglądałem ;) niezłe, dość mroczny nastrój. W sumie nie ma na co narzekać.
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez Gutex » 25 sty 2011, o 00:01

ciągle można obejrzeć na HBO a ta fanowska produkcja lesza jest od tych BBC.
Gutex
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Nosiad » 25 sty 2011, o 10:01

Dzisiaj o 16.25 na HBO leci - już się cieszę :)
Nosiad
Student Magii

Reputacja: 26

Postprzez IloveVetinari » 25 lut 2011, o 19:32

Oglądałam niedawno Wiedźmikołaja, nie specjalnie mnie zachwycił.
Łotrowska odwaga do grzechu pomaga... AHAHAHAHA !!!!!
IloveVetinari
Mag II stopnia

Reputacja: 35

Postprzez vespa » 5 mar 2011, o 20:20

Całkiem niedawno oglądałam "Piekło pocztowe" i byłam zachwycona. Od razu zaznaczę, że książki jeszcze nie czytałam, więc chłonęłam fabułę czystym i otwartym umysłem ;) tylko ten Vetinari w wersji blond jakoś mi nie pasował..
"Licz na najlepsze, szykuj się na najgorsze, to stara maksyma NU"
vespa
Student Magii

Reputacja: 81

Postprzez IloveVetinari » 5 mar 2011, o 23:02

tylko ten Vetinari w wersji blond jakoś mi nie pasował..

Wersja na blond? Muszę to zobaczyć... 8-)
Łotrowska odwaga do grzechu pomaga... AHAHAHAHA !!!!!
IloveVetinari
Mag II stopnia

Reputacja: 35

Postprzez Anima Vilis » 9 mar 2011, o 18:54

Ekranizacja Wiedźmikołaja spodobała mi się na tyle, że dołączyłam ją do domowej filmografii..
Kolor Magii wiele stracił obdarzając Dwukwiata płynnym angielskim.

Ale i tak w ekranizacjach najbardziej zasmucili mnie niektórzy aktorzy dobierani chyba przez jakiegoś biednego ślepca. Stary Rincewind?! nieporozumienie. No i w mojej wyobraźni Lipwig i Vetinari byli przystojniejsi. Zwłaszcza Lipwig. Duży plus dla aktorki grającej pannę Dearheart. Wygląd golemów przypisuję niskiemu budżetowi filmu. :(
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez grace » 9 mar 2011, o 20:11

niestety stary Rincewind ma dalej grać w Niewidocznych Akademikach...
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Coś w jego wyglądzie podpowiada patrzącym, że sprawianie temu chłopcu kłopotów jest mniej więcej tak samo rozsądne jak kopanie gniazda szerszeni. Krótko mówiąc, Mort nie przypomina już czegoś, co przywlókł kot i co sobie zostawił na potem.

Mort, dodał(a) Marw