Pratchettowe dyskusje..

Kot w stanie czystym

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Kot w stanie czystym

Postprzez Coramus » 13 mar 2008, o 18:01

Ostatnio przeczytałem "Kota w stanie czystym" i jestem bardzo zadowolony :D . Wiem, że to nie jest książka ze Świata Dysku ale chciałbym ( oczywiście jeśli ktoś jeszcze ją przeczytał )żeby podzielił sie przemyśleniami i refleksjami ;) .
Cogito Ergo Sum
Coramus
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Kot w stanie czystym

Postprzez Kasia M. » 13 mar 2008, o 18:06

tak, to super książka ;) na otarcie łez i ogólnie na poprawienie sobie nastroju ;D
Mi się podoba. refleksji brak (nie wiem czemu)
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez tommi » 14 mar 2008, o 15:09

tylko że to co on tej książce napisał to prawda np otwieram lodówke kot śpi na polu a tu nagle jest przy mojej nodze i mruczy :P
a książka zaje**sta cochwile się smiałem zachecam do jej przeczytanie (ja też lubie koty jedent to greebo a drugi hamish)
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Kasia M. » 16 mar 2008, o 14:07

kurde. wczoraj przypadkiem się dowiedziałam, że eksperyment z kotem Schrodingera nie jest wymyślony przez Pratchett'a. tzn. zawsze myslałam, ze Pratchett to.. ee. nie tyle wymyslił, tylko.. wyśmiał? podał jako coś niewyobrażalnego? nie sądziłam, że to jest poważne :? trudno, muszę się przyznać- jestem ograniczona :D
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez Dag » 16 mar 2008, o 17:40

Właśnie mam okazję przeczytać "Kota..." Możecie mi napisać o czym to jest, tak mniej więcej? (Pomijając to co jest o tej książce w necie :P) I mniej więcej z czym porównywalne... bo nie wiem czy warto.
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez Kasia M. » 16 mar 2008, o 17:57

Dag napisał(a):Właśnie mam okazję przeczytać "Kota..." Możecie mi napisać o czym to jest, tak mniej więcej? (Pomijając to co jest o tej książce w necie :P) I mniej więcej z czym porównywalne... bo nie wiem czy warto.

nie wiem co jest w necie ;). hm.. to jest niepowtarzalna książka ;]. na pewno lepsza od Johnego i Dywanu, moim zdaniem na równi ze Światem Dysku. ee.. porównam to do podręcznika hodowli kotów ;) to nie jest powieść, tylko zbiór opisów zachowanń. oczywiście w stylu Pratchett'a-czyli zabawne i inteligentne.
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez Karkasonne » 16 mar 2008, o 19:22

Książeczka krótka, łatwa i przyjemna. Niewiele treści, cena nieprzystająca do objętości. Obrazki tak duże, że robiące za zapchajdziury. Można przeczytać w autobusie albo na przerwie w szkole. W żaden sposób nie porównywałbym tego do jakiejkolwiek pozycji ze Świata Dysku.
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Kasia M. » 16 mar 2008, o 19:52

no, rzeczywiście, mało treści, ale obrazki na pewno nie są wadą tej książki (no, przynajmniej dla mnie). a porównując do Świata Dysku- dobra, trochę przesadziłam, ale dalej twierdzę, że jest to wybitna ksiażka :)
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez Karkasonne » 16 mar 2008, o 20:05

Kasia M. napisał(a):no, rzeczywiście, mało treści, ale obrazki na pewno nie są wadą tej książki (no, przynajmniej dla mnie). a porównując do Świata Dysku- dobra, trochę przesadziłam, ale dalej twierdzę, że jest to wybitna ksiażka :)

Są wadą, są za duże.
Wybitna książka? Pod jakim względem? Co w niej wybitnego?
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez madziairm » 16 mar 2008, o 21:35

IMO "Kot..." jest genialny ; ) Ale to chyba trzeba bardzo lubić i znać koty, bo Pratchett idealnie oddał ich charakterek ; ) Miłośnikom kotów - polecam serdecznie.
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Postprzez Dag » 16 mar 2008, o 21:59

to chciałam usłyszeć... mam na koty uczulenie :P a od obrazków zawsze wolałam treść. Ale skoro krótka to zawsze można przeczytać. Jeszcze tylko pytanie: "Kot..." jest skierowany bardziej do dorosłych czy do dzieci?
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez bet » 16 mar 2008, o 22:49

mi sie "Kot.." bardzo spodobal. ach to ironicznie-kpiace spojrzenie na koty (znaczy te bezwstydne egoistyczne bestie, dla ktorych za codzienna porcje mruczenia czlowiek zrobi wszytko ;)).

Jeszcze tylko pytanie: "Kot..." jest skierowany bardziej do dorosłych czy do dzieci?

do doroslych raczej. i raczej do milosnikow futrzakow - bo jak ktos kotow nie lubi to moze dostac na nie jeszcze wiekszej alergii ;) nie no - zartuje, tak zle nie jest.

bardzo lekka i przyjemna lektura. i wlasnie w formie to taki poradnik/podrecznik o kotach.
w kazdym badz razie - polecam :)
bet
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Kasia M. » 17 mar 2008, o 20:37

bet napisał(a):
Jeszcze tylko pytanie: "Kot..." jest skierowany bardziej do dorosłych czy do dzieci?

do doroslych raczej. i raczej do milosnikow futrzakow - bo jak ktos kotow nie lubi to moze dostac na nie jeszcze wiekszej alergii ;) nie no - zartuje, tak zle nie jest.

ja dzięki tej ksiażce polubiłam koty ;] i myslę, że to jest jedna z książek Pratchett'a która mogłaby się podobać młodszym czytelnikom. aczkolwiek moja siosrta stwierdziła, że "nic z niej nie rozumie".. reasumując: moim skromnym zdaniem "Kot.." jest dla wszystkich (oczywiście nie wszystkim się spodoba)
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez tommi » 17 mar 2008, o 21:18

nie każdy benidazie ją rozumiał w niekturych sytuacjach jak nie ma stycznści z kotem :D
ja ,,kota '' polecam bo można się usmiać a obrazki są rozwalające no i po mojemu ksiązka raczej dla bardziej rozumnej młodzierzy/dorosłych
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez madziairm » 20 mar 2008, o 13:30

Hehe, mnie podobał się motyw, jak kot uciekł do domu sąsiadowów (którzy wyjechali) i koleś włamywał się im do domu w szlafroku... Szuka tego kota, szuka... A kto ze stoickim spokojem obesrwuje go z podjazdu samochodowego : D
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Następna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

-Eureka - powiedział
- to po efebiańsku - wyjaśnił Cohen. - Znaczy "dajcie mi ręcznik".

Ciekawe czasy, dodał(a) grace