Pratchettowe dyskusje..

Kot w stanie czystym

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Re: Kot w stanie czystym

Postprzez Erwin Kokoszka » 6 mar 2009, o 23:52

Karkasonne napisał(a):Książeczka krótka, łatwa i przyjemna. Niewiele treści, cena nieprzystająca do objętości. Obrazki tak duże, że robiące za zapchajdziury. Można przeczytać w autobusie albo na przerwie w szkole. W żaden sposób nie porównywałbym tego do jakiejkolwiek pozycji ze Świata Dysku.
No chyba nie lubisz kotów!
Erwin Kokoszka
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez qfas » 9 lis 2009, o 00:20

"Kota..." skończyłem czytać kilka dni temu (i nie ma znaczenia fakt, że i kilka dni temu zacząłem. Cena adekwatna do zawartości). Nie zawiodłem się na niej ani trochę - jako posiadacz dwóch kotów co chwilę parskałem śmiechem, uświadamiając sobie, że moje mruczki faktycznie się zachowują jak przedstawione przez Pratchetta Prawdziwe Koty.

Najbardziej rozbawił mnie fragment o Kocie Schodingera (BTW, spróbujcie wytłumaczyć ten eksperyment komuś nieobeznanemu z fizyką w taki sposób, żeby nie uznał Was za sadystycznego świra:), a także ten o wypędzaniu kota z ogródka. No i ten o konieczności ewolucji cywet - z książek Terry'ego człowiek zawsze dowie się czegoś interesującego:).

Jeżeli ktokolwiek jeszcze nie czytał, to szczerze i z całego serca polecam - bo to "Pratchett w stanie czystym", z charakterystycznym dla siebie humorem i światopoglądem. I może robić za "zachęczacza" - pożyczyłem ją koleżance, a ta, już po lekturze, pyta mnie o inne książki tego autora. I się kręci:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Klara » 24 sty 2010, o 17:23

Erwin Kokoszka napisał(a):
Karkasonne napisał(a):Książeczka krótka, łatwa i przyjemna. Niewiele treści, cena nieprzystająca do objętości. Obrazki tak duże, że robiące za zapchajdziury. Można przeczytać w autobusie albo na przerwie w szkole. W żaden sposób nie porównywałbym tego do jakiejkolwiek pozycji ze Świata Dysku.
No chyba nie lubisz kotów!

Ja nie lubię kotów, ale bardzo mi się podobała ;)
Klara
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez niebezpiecznyGroszek » 27 mar 2010, o 00:39

Też nie przepadam za sierściuchami, chyba niektórzy wyrastają z fascynacji kotami... chodzi sobie to, włazi pod nogi, nie szczeka jak ktoś puka do drzwi.. po co to? na co to?

"Kot w stanie czystym" to najlepsza książka jaką przyszło mi czytać o tych zwierzętach i bije na głowę wszelkie poradniki, leksykony kociej wiedzy itp. Balistyczna Gruda Ziemi dla wszystkich posiadaczy ogródków!!! (niekoniecznie posiadaczy kotów, bo te cholery wszędzie wlezą i napsocą, o!)
http://demoneye.wrzuta.pl/
niebezpiecznyGroszek
Mag I stopnia

Reputacja: 54

Postprzez Eoren » 29 mar 2010, o 14:03

Też nie przepadam za sierściuchami, chyba niektórzy wyrastają z fascynacji kotami... chodzi sobie to, włazi pod nogi, nie szczeka jak ktoś puka do drzwi.. po co to? na co to?

Koty nie muszą szczekac kiedy ktoś wchodzi. Są inteligentniejsze: wpuszczają delikwenta do domu, pozwalają mu się rozejrzec, wcale nie zwracają na niego uwagi ale kiedy spróbuje wyjśc... łup! tępym narzędziem w łeb! Nawet nie wiesz ilu masz włamywaczy zakopanych w ogródku albo zamiecionych pod dywan...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Aeshtir » 31 mar 2010, o 12:25

Eoren napisał(a):Koty nie muszą szczekac kiedy ktoś wchodzi. Są inteligentniejsze: wpuszczają delikwenta do domu, pozwalają mu się rozejrzec, wcale nie zwracają na niego uwagi ale kiedy spróbuje wyjśc... łup! tępym narzędziem w łeb! Nawet nie wiesz ilu masz włamywaczy zakopanych w ogródku albo zamiecionych pod dywan...

Poza tym lepiej sprawdzają się w roli obrońców domu niż niejeden lipwigzer. Nic tak nie wystraszy złodzieja jak nadepnięcie na kota :mrgreen: .
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Vinna » 1 kwi 2010, o 21:22

"Kot..." mi się bardzo spodobał, taka miła odskocznia od dyskowych serii. ;) Nie ukrywam, że podchodziłam do tej książki nieco sceptycznie (prawdę mówiąc tak samo jak do kotów, przynajmniej dopóki nie przygarnęłam pod swój dach jednego), jednak po przeczytaniu byłam zmuszona do zmiany swojego punktu widzenia. Ciężko mi się wypowiedzieć co do ilości rysunków, bo prawdę mówiąc nie zwracałam na ich liczebność większej uwagi - za to w większości przypadków świetnie podsumowywały treść omawianego aktualnie kociego zagadnienia. ;)
Vinna
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez grace » 2 kwi 2010, o 09:12

ja "Kota.." podarowałam mojej siostrze na urodziny w zeszłym roku. do tej pory się nie doczekałam pożyczenia mi go, za to już wiem, że obecnie książka ta należy do chrześniaka mojej siostry... ;/
Załączniki
if-cats-could-talk.png
gdyby koty mogły mówić...
if-cats-could-talk.png (18.9 KiB) Przeglądane 380 razy
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Poprzednia strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

V. I spytał: „Zaprawdę, cóż to za żaby, o których tyle mówisz?”
VI. I odrzekła mu: „I tak tego nie pojmiesz.”
VII. I przyznał jej rację w roztropności swej.

Księga nomów, Dziwne żaby, w. V-VII

Nomów księga kopania, dodał(a) Marek_Sobczak