Pratchettowe dyskusje..

Pytanie dotyczące MAPPY

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Mapa Ankh-Morpork

Postprzez Fav » 31 sie 2009, o 14:00

Cześć, potrzebuję mapy Ankh-Morpork. Ponieważ najlepsza, jaką znalazłem jest po czesku (link), a nie chcę poprzekręcać nazw ulic, wychodzę do Was z pytaniem, czy ktoś się na takową nie natknął, tudzież takiej nie posiada?

Z góry dzięki,
Fav
Fav
Student Magii

Reputacja: 5

Reklama

Re: Mapa Ankh-Morpork

Postprzez jaro_gryf_666 » 31 sie 2009, o 14:59

Czeski język jest bardzo podobny do polskiego ;)
Masz tutaj po angielsku: KLIK
Fragment mapy AM [a właściwie mapa Wolnej Republiki Ulicy Kopalni Melasy] znajduje się w Straży Nocnej

http://www.amazon.co.uk/Streets-Ankh-Mo ... 0552141615
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez Fav » 31 sie 2009, o 17:48

Dzięki, jak już coś z tym zrobię, to mam nadzieję, że opublikuję na forum :)
Fav
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez szkot » 31 sie 2009, o 22:34

jaro_gryf_666 napisał(a):Czeski język jest bardzo podobny do polskiego ;)

Taaaa i dlatego jak czesi mówią, że idą do sklepu to schodzą do sklepu i raczej nie mów facetowi, że szukasz jej dziewczyny, bo może się skończyć rękoczynami.

Żeby nie było off topu, to widziałem kiedyś w bibliotece mapę Świata Dysku i była też tam mapa Ankh-Morpork. Jakoś się to nazywało "Jedyna wiarygodna mappa" czy jakoś tak.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Mapa Ankh-Morpork

Postprzez kRyszard » 27 gru 2009, o 10:55

Witam. Czytam właśnie "Thud!", moją pierwszą książkę TP. Znalazłem taką mapę Ankh-Morpork:
http://castrow.com/TP/ankh%20morpork%20map.jpg
mam pytanko: czy ktoś napotkał kiedyś legendę do tej mapy? Nie znalazłem takowej na ww stronie z mapą. Ew. czy ktoś dysponuje inną mapą z wyjaśnieniami wszystkich ponumerowanych budynków?
kRyszard
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez tter282 » 27 gru 2009, o 16:47

Temat był. Zbadaj rzucone w nim linki:

viewtopic.php?f=5&t=402
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez Rush » 25 lut 2010, o 18:27

Z góry przepraszam za wyciągnięcie tematu z niepamięci, ale nie było sensu zakładać nowego, skoro podobny istnieje.

A piszę z pytaniem i prośbą zarazem
Czy znajduje się wśród Was osoba/osoby, która/e są w posiadaniu / mogą być w posiadaniu polskiego tłumaczenia (książkowego) wszelkich nazw znajdujących się na mapie A-M? I czy ta osoba mogłaby się podzielić ze mną tą wiedzą?
Rush
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Gutex » 26 lut 2010, o 18:14

a co takiego trudnego w tych nazwach gdy ktoś czytał cykl o straży?
Gutex
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Rush » 28 lut 2010, o 13:30

Gutex - nic mi po tym, że wynotuję sobie nazwy z serii skoro nie będę potrafiła umiejscowić ich na oryginalnej anglojęzycznej mapie A-M. Poza tym o trudność nie pytam, ale o to, czy znajduje się osoba, która posiada wiedzę jakie są odpowiedniki nazw angielskich i się nią ze mną podzieli.

Sorry za OT, ale nie widzę opcji edycji.
Rush
Gorzej niż Rincewind

Postprzez szkot » 28 lut 2010, o 15:42

Nie wiem czy dobrze, że Cię rozumiem, ale chodzi CI o coś takiego? Bo dziś niedziela i nie łapię zbyt dobrze :)

http://castrow.com/TP/ankh%20morpork%20map.jpg
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez jaro_gryf_666 » 28 lut 2010, o 16:20

Szkocie, może faktycznie niedziela Ci nie służy :) To nie wygląda na polskie tłumaczenie :)
Rush - przetłumaczony fragment mapy znajduje się w Straży Nocnej.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Pytanie dotyczące MAPPY

Postprzez adij » 24 maja 2011, o 18:09

Nie rozumiem do końca mapy Świata Dysku. Po pierwsze skąd się wzięły te dwa punkty od których zaczyna się siatka kartograficzna? (Czy są one jakoś nazwane i wiemy dlaczego akurat one wyznaczają współrzędne?)

Druga rzecz to kierunek Opatrznie i Obrotowo oraz Oś i Krawędź.
Czy te kierunki rozumiemy jako:
Opatrznie - lewa strona mapy
Obrotowo - prawa strona mapy
Oś - góra mapy?
Krawędź - dół mapy?
W tych dwóch ostatnich raczej rozumiałbym to jako Oś - kierunek do Osi mapy, a Krawedź tak właściwie to jest wkoło więc zawsze sugeruje stronę do krawędzi.

Tu mapa: http://neshtoto.com/wp-content/uploads/ ... ld-map.jpg

Mam nadzieję, że rozumiecie co mnie dręczy..
Wiem, że Świat Dysku jest pokręcony ale skoro bohater udaje się w kierunku obrotowym to może to być dowolny kierunek, który jest od 'głowy A'tuina' do przeciwległej strony czyż nie?

Dałby mi radę ktoś to wszystko wytłumaczyć? Miło by było jakby wyrysował "paintowe" kierunki na tej mapce.

Pozdrawiam^^
adij
Student Magii

Reputacja: 62

Re: Pytanie dotyczące MAPPY

Postprzez Kinga » 24 maja 2011, o 19:51

adij, a ładnie to się tak nie witać? Hę? Na górze forum jest forum powitalne, fajnie by było jakbyś z niego skorzystał(a).

A co do mapy to sama mam problem z kierunkami, ale to nie tylko na Dysku....
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Corvvin » 24 maja 2011, o 20:43

Dla ułatwienia radziłbym sobie wyobrazić dysk jako półkulę ziemską urywającą się na równiku z biegunem północnym jako Cori Celestii. I reszta już analogicznie ;)
Oś - północ, Krawędź południe.
Obrotowo - wschód, opacznie - zachód.

Położenie względem głowy, czy ogona nie jest tu rozstrzygające. Podział na wschód i zachód jest mocno umowny. Nawet w świecie kuli - zanim ustanowiono południk zerowy na Greenwich stosowano różne podziały w zależności od widzimisię tego kto go ustalał. Nie sądzę, żeby wszyscy mieszkańcy dysku kiedyś co do tego ustalili wspólną wersję...
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez adij » 24 maja 2011, o 21:20

Dzięki ślicznie. Też właśnie myślałem, że jest to wszystko raczej umowne i bardzo 'magiczne' jak wszystko na Dysku.

A co do tej siatki (dwóch okręgów, które rysują linie współrzędnych) to jest ona gdzieś logicznie wytłumaczona czy tylko powstała przy okazji MAPPY?

btw.
Zarówno stronę główną jak i forum odwiedzam pewien mały czas, dopiero dzisiaj się zarejestrowałem z powodu tej mapy i pewnie już tu zostanę (muszę bardzo, ale to bardzo nadgonić świat Pratchetta^^ )
adij
Student Magii

Reputacja: 62

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Kapral Nobbs, który wlókł się smętnie ulicą, obejrzał się zaskoczony. Zwracała się do niego młoda kobieta o ładnej twarzy. Kobieta odzywająca się do niego z własnej inicjatywy była czymś nowym. To, że się przy tym uśmiechała, było zjawiskiem niesłychanym.

Bogowie, honor, Ankh-Morpork, dodał(a) Nobby Nobs