Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Ekranizacje

Filmy, animacje, sztuki teatralne, gry komputerowe, planszowe, RPG itp. w temacie Pratchetta.

Re: Ekranizacje

Postprzez grace » 18 paź 2010, o 21:56

może powinnaś zająć się produkcją filmową ;D

nie wiem na ile pozwalają Terremu się w to mieszać. Ale większości z tego, jak humoru w opisach itp. po prostu nie da się przenieść na scenę. Być może też Terry dobry jest w pisaniu, ale nie koniecznie w podpowiadaniu jak zrobić z tego film...
I tak sukcesem jest chyba to, że te filmy są takie długie. W sensie, nie kroją do równych 94min.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Reklama

Postprzez Marw » 18 paź 2010, o 22:06

Co do aktorów to koniecznie musiałby być John Cleese :D . A jeżeli chodzi o humor zawarty w opisach ( bo to co najmniej 50% całości) to może dałoby się to jakoś zrobić, np. staruszek typu Lu - tze komentujący i wtrącający owe opisy (A gdyby nie były odpowiednie do filmu, to od czego jest współpraca z autorem?).
"Jeżeli wszystko idzie dobrze - na pewno nie wiesz jeszcze wszystkiego."
Marw męska
Mag III stopnia

Reputacja: 214

Postprzez grace » 18 paź 2010, o 22:08

z tego co słyszałam, to gdyby miał grać John Cleese, to produkcja trwała by znacznie dłużej.
Podobno żadnego skeczu nie zacząłby nawet pisać, nie mając wszelkich szczegółów układanych na bieżąco.
Np. wchodzi facet do pokoju - jak jest ubrany, którą nogę stawia najpierw, gdzie staje, jak wygląda itp.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Marw » 18 paź 2010, o 22:21

O tym nie słyszałem, ciekawe. Ale seriale z jego udziałem bardzo mi się podobają np. "Hotel zacisze".
Marw męska
Mag III stopnia

Postprzez grace » 18 paź 2010, o 22:23

nikt nie mówi, że się nie podobają ;D

Ale wróćmy do tematu ;)
gdyby tak np. Jaś Fasola kogoś grał?
Albo chłopaki z Monty Pythona to kto kogo?
grace żeńska
Kelda

Postprzez Marw » 18 paź 2010, o 22:34

Rowan Atkinson (fasola) mógłby być Nobby'm (tylko trochę za duży jest). No ale od czego są amputacje kończyn lub obróbka komputerowa filmu.
Marw męska
Mag III stopnia

Postprzez Spangler » 18 paź 2010, o 22:54

John Cleese ? A jako kto ? Paskudny stary Ron ? to by mogło być ciekawe.(W ogóle Pythonów widziałbym w roli żebraków - nie wiem dla czego)
Christopher Lee jako śmierć <głos> (choć z tego co wiem przeszedł na emeryturę - szkoda)
Jeremy Irons - jako Vetnari (jak dla mnie świetnie pasuje do tej postaci)

Jak ktoś mi przyjdzie do głowy to tu napiszę
"...Wolność! Własność! Sprawiedliwość!..."
Spangler męska
Mag II stopnia

Reputacja: 143

Postprzez Dżon » 19 paź 2010, o 10:45

Marw napisał(a):Rowan Atkinson (fasola) mógłby być Nobby'm (tylko trochę za duży jest). No ale od czego są amputacje kończyn lub obróbka komputerowa filmu.

TYLKO NIE ON!
Kogo jak kogo, ale tego kretyna nie trawię. Niech się trzyma z daleka od wszystkiego co ma związek z Pratchettem i literaturą w ogóle. :]
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez Dicey Reilly » 19 paź 2010, o 13:21

Ja tam Atkinsona nawet lubię, ale facet kojarzony przeważnie z Jasiem Fasolą moim zdaniem w żadnym wypadku nie nadaje się na odtwórcę jakiejkolwiek roli w adaptacji Pratchetta - za bardzo by mi się to gryzło.
Spangler napisał(a):Christopher Lee jako śmierć <głos> (choć z tego co wiem przeszedł na emeryturę - szkoda)

Uwielbiam głos sir Christophera, jest skarbem narodowym Wlk Brytanii - mogłabym go słuchać nawet jak czyta instrukcję obsługi miksera. Jak długo czytam Pratchetta, zawsze jak mówi Śmierć, w głowie słyszę Lee. Co do jego emerytury: O? Jeszcze nie - w 2010 wyszły 3 bodajże filmy, w których gra a wiem, że na 2011 będzie kolejny.
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 708

Postprzez Eoren » 19 paź 2010, o 13:51

Dicey Reilly napisał(a):Uwielbiam głos sir Christophera, jest skarbem narodowym Wlk Brytanii - mogłabym go słuchać nawet jak czyta instrukcję obsługi miksera.

:clap: O! zaprośmy go do współpracy nad audiobookiem pt. "Lee czyta instrukcję obsługi miksera". To by było coś! :mrgreen:

A co do aktorów w pratchettowskich ekranizacjach to jednak wolę tych, którzy mi się jeszcze zbytnio nie kojarzą z żadną konkretną rolą, albo najlepiej nie kojarzą w ogóle...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez Dżon » 19 paź 2010, o 14:45

Z Christoperem jest ten problem, że Śmierć jest postacią raczej pozytywną...

Pan Lee zagrał w życiu chyba tylko jedną pozytywną rolę - mianowicie Wyszyńskiego - a i tak zagrał go tak niesamowicie demonicznie, że Bela Lugosi siadł i się wstydził. :P
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez Draco Nobilis » 19 paź 2010, o 15:24

Herbata napisał(a):A co do najnowszej produkcji: Wielkanoc zapowiada się interesująco i robię sobie apetyt na "Piekło pocztowe".

Podobało mi się "Piekło pocztowe". Niestety lord Vetinari im się nie udał. Jest zdecydowany ale mało seksowny. W "Kolorze magii" był lepszy aktor grający lorda, chociaż wystąpił krótko.
Prawda jest nieosiągalna. Nie mówię jej, bo nie wierzę w jej istnienie.
Draco Nobilis żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 121

Postprzez Spangler » 19 paź 2010, o 18:39

Dżon napisał(a):Z Christoperem jest ten problem, że Śmierć jest postacią raczej pozytywną...

Pan Lee zagrał w życiu chyba tylko jedną pozytywną rolę - mianowicie Wyszyńskiego - a i tak zagrał go tak niesamowicie demonicznie, że Bela Lugosi siadł i się wstydził. :P

E tam Lee pasuje idealnie :P
"...Wolność! Własność! Sprawiedliwość!..."
Spangler męska
Mag II stopnia

Reputacja: 143

Postprzez Lelek Kozodój » 27 paź 2010, o 16:34

Moim zdaniem na Rincewinda nadają się idealnie:
Jan Kobuszewski,Mariusz Czajka,Jerzy Kryszak,Artur Barciś,Rewiński(prawie jak Rincewindski :lol: )Piasecki Krzysztof.
Jerzy Stuhr chyba też ale nie wiem czy nie lepiej by mu było ze Śmierciem.
W roli Śmierciego(przynajmniej w dubbingu)doskonale sprawdziłby się Maciej Zembaty.Piotr Fronczewski czy Wiktor Zborowski.
Lelek Kozodój
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Eoren » 27 paź 2010, o 17:21

Draco Nobilis napisał(a):Podobało mi się "Piekło pocztowe". Niestety lord Vetinari im się nie udał. Jest zdecydowany ale mało seksowny. W "Kolorze magii" był lepszy aktor grający lorda, chociaż wystąpił krótko.

No co Ty, Draco, naprawdę? Jak dla mnie to właśnie Dance z całego Piekła Pocztowego najlepiej się udał. Pasuje jak ulał (pominąwszy oczywiście kolor włosów). Wykapany Vetinari, ewentualnie mógłby byc ciut młodszy, ale na to już nie ma co narzekac...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Żebracy, prawdę rzekłszy, nie byli aż tak zaawansowani w praktykach folkloru. Po prostu hałasowali z dobrze umotywowaną nadzieją, że ludzie dadzą im pieniądze, byle tylko przestali.

Wiedźmikołaj, dodał(a) grace