Pratchettowe dyskusje..

kolekcja

Niemieszczące się w powyższych seriach...

kolekcja

Postprzez grace » 29 kwi 2010, o 21:18

No dobra, wiadomo, że Pratchetta chce się mieć na własność. Dla mnie to całkowicie naturalna kolej rzeczy. Po co go czytać i nie mieć, skoro w każdej chwili można mieć ochotę na powrót do ulubionej książki czy fragmentu, więc trzeba je mieć pod ręką.

No to ile książek już macie, czy macie jakieś systemy zbierania (np. tylko w twardych okładkach, jak to moi znajomi wymyślili, żeby za dużo na raz nie wydawać)?

U mnie doszło już do tego, że przechodząc na dworcu w Krakowie koło antywariata, zobaczyłam, że są opowiadania Mistrza w zbiorach innych opowiadań fantastycznych i musiałam kupić obie książki... Potem byłam zła na siebie, że tamtędy szła, bo tak, nie wiedziałabym o tym i bym tego nie kupiła, tym samym nie pozbawiłabym się pieniędzy, które były mi pilnie potrzebne...
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Reklama

Re: kolekcja

Postprzez Motopompa » 29 kwi 2010, o 21:50

Brakuje mi kilku. Ale zamierzam niedługo skompletować (i przeczytać) wszystko spod klawiatury mistrza :).
Muszę się tylko zmotywować by odwiedzić kantor.
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez Elencza » 30 kwi 2010, o 08:23

Ja dopiero tworzę kolekcję do spółki z siostrą. Kompletujemy na razie serię o Śmierci i o Straży. W prezencie od lubego dostałam też te o Moiście. Daleka droga przed nami, aczkolwiek w zeszłą sobotę trafiłam na promocję w Empiku. Przy zakupie 2 książek, trzecia-najtańsza gratis. Rozmyślam też nad stworzenie własnego ekslibrisu, żeby swoje książki oznakować, bo boję się, że mogę je stracić przy okazji pożyczania.
Podpisujecie swoje książki?
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 198

Postprzez Eoren » 30 kwi 2010, o 08:37

Muszę przyznac, że prawie wszystkie książki Pratchetta mam w formie e-booków... Ale kolekcję zbieram i mam zamiar skompletowac kiedyś wszystkie. Nawet taką piękną półkę specjalnie na Uprzywilejowane Książki (w kształcie koni) mam i jak na razie stoją tam: Wit & Wisdom, Unseen, Świat Finansjery i Straż Nocna.
Podpisujecie swoje książki?

Właściwie nie. Po prostu walę łomem po głowie tych, co śmią mi książki nie oddac...
Ale też kiedyś robiłam ekslibris, o taki:
pegaz1.jpg
pegaz1.jpg (91 KiB) Przeglądane 624 razy
.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez Elencza » 30 kwi 2010, o 08:39

Nie mów, że na każdej książce oddzielnie rysowałaś :shock: Tak rozmyślałm o wyrzeźbieniu korka w jakąś prostą formę i robieniu pieczątek. Jednakże z moimi talentami plastyczno-manualnymi, wydaje sie to być nieosiągalne.
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 198

Postprzez grace » 30 kwi 2010, o 08:48

Ja mam co jakiś czas dedykacje w książkach.
Ale wzięłam się ostatnio na sposób. Zrobiłam sobie dokument google, w którym mam wypisane wszystkie książkie Pratchetta (może kiedyś zrobię osobny dla innych).
Działa on na dwa sposoby. 1. Ludzie wiedzą, które książki mam, a które mogą mi sprezentować (:P), po drugie, zaznaczam tam, komu co pożyczyłam.
Dokument łatwo udostępnić do wyświetlania wszystkim zainteresowanym. W ten sposób, każdy chcąc coś pożyczyć ode mnie, najpierw jest zmuszony oddać, co brał wcześniej, ewentualnie widzi, czy warto mi zawracać głowę o te książkę (bo może ją mieć akurat ktoś inny).
Na chwilę obecną funkcjonuje to świetnie.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Eoren » 30 kwi 2010, o 09:06

Nie mów, że na każdej książce oddzielnie rysowałaś :shock:

No co ty... linoryt zrobiłam. Ale mnie koniecznośc zmusiła do tego: konkurs był.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez qfas » 30 kwi 2010, o 11:20

grace, jakoś dziwnie się po tobie właśnie takiego rozwiązania spodziewałem:).

Książek Terry'ego mam koło piętnastu, dokładnie nie chce mi się liczyć; tak samo jak Eoren reszta leży w ebookach, ale solidnie uzupełniam kolekcję (z racji chwilowego braku środków w ślimaczym tempie jedna na dwa miesiące). Książek nie podpisuję, gdyż bo ponieważ jest to barbarzyństwo - nawet notatek nie robię ołówkiem, ha! Po prostu nie mógłbym ścierpieć widoku tak zeszpeconej książki; poza tym, mam paskudny charakter pisma. A co do przechowywania - stoją sobie równo na półeczce, a że jestem bucem, mało komu pożyczam - tylko ludziom, o których wiem, że o książki dbają jak ja.

Ex Libris nie zdobi żadnej z moich książek - kojarzy mi się to z zbytnim instytucjonalizmem (oprócz Twojego, Eoren;)). poza tym, jak przy podpisywaniu, sądzę, że szpeci to strony (i tu znów mi się wymykasz, Eorciu, przez Ciebie moje dywagacje w diabły idą, nie lubię Cię;>).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez grace » 30 kwi 2010, o 12:18

qfas napisał(a):grace, jakoś dziwnie się po tobie właśnie takiego rozwiązania spodziewałem:).

dlaczego?? Aż tak przewidywalna jestem? Może już kiedyś pisałam o tym ;)

Książek Pratchetta mam już 23, plus te 2 z opowiadaniami, plus z 1 e-book, plus ze 30-36 audiobooków po angielsku.
Zbieram, co mi wpadnie w ręce, staram się z grubsza zachować kolejność, ale wiadomo, że różnie z tym bywa. ;)
grace żeńska
Kelda

Postprzez Makal » 30 kwi 2010, o 12:31

Nie mam systemu, najpierw czytałem i kupowałem po kolei, a teraz po prostu czytam opisy i jeżeli książka mi się podoba - biorę. Sam mam siedem pozycji ze ŚD, "Nację" i plakat z ŚD.
Sometimes the only sane answer to an insane world is insanity.
Makal
Mag III stopnia

Reputacja: 95

Postprzez Corvus26 » 30 kwi 2010, o 12:41

Tutaj wypadam blado ze swoimi trzema tytułami z ŚD i póki co nie planuję rozszerzać swojej kolekcji. Niemal wszystko co przeczytałem pochodziło z biblioteki. Nie wykluczam zebrania w przyszłości wszystkich tytułów, jednak na razie staram się nie być zbyt rozrzutnym, jak znajdę sobie jakąś robotę to zacznę myśleć o takiej kolekcji oraz o innych zaplanowanych wydatkach ;)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez Sacharissa » 30 kwi 2010, o 15:59

Posiadam w sumie 19 książek Pratchetta. Dwie z nich obecnie gdzieś wybyły i prawdopodobnie niedługo pożyczę ów magiczny łom od Eoren. Mam zaufanie do osób, którym pożyczyłam, ale nie zmienia to faktu, że lubię mieć wszystkie w jednym miejscu i upajać się ich widokiem :).
Nie podpisuję, nie tworzę ekslibrisów. Podobnie jak qfas, po prostu nie umiem nawet ołówkiem maznąć książki. Nie tyczy się to szkolnych podręczników, które są całe pomazane ;).
Well, I woke up this morning
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near.
Sacharissa żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 27

Postprzez 4jola » 30 kwi 2010, o 16:54

Mam WSZYSTKIE!Od pierwszego wydania "Koloru magii"w Nowej F i książki,która jest już w opłakanym stanie z powodu ogromnej ilości czytelników.Chyba 4 lub 5 mam w twardej oprawie,ale z tym jest jakby kłopot.Prószynski wydaje je bardzo nierówno.Nie wiem czy bierzecie pod uwagę te wszystkie terminarze ŚD,bo w tym mam akurat braki.
P.S.No i skłamałam!Nie mam "Kota w stanie czystym",którego sprezentowałam koleżance i jakoś do tej pory nie nabyłam.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Eoren » 1 maja 2010, o 11:58

qfas napisał(a):i tu znów mi się wymykasz, Eorciu, przez Ciebie moje dywagacje w diabły idą, nie lubię Cię;>.

Eorciu?! No błagam Cię... bez takiego spoufalania... Qfasiu :twisted:
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez tter282 » 6 maja 2010, o 09:52

Oczywiście mam Dysk w komplecie - najlepsze wszak jest uczucie, gdy w każdej chwili można sięgnąć po kniżkę Mistrza. Wystarczy tylko wychylić się z sofy. Na prawo. Aha - mocno wyciągnąć łapę :)
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Następna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Wypadek był zapomniany tak dokładnie, że ludzie nie pamiętali już, że bibliotekarz jest orangutanem. Wydaje się to dość trudne, ponieważ nawet mały orangutan potrafi bez trudu wypełnić sobą całą bezpośrednio dostępną przestrzeń, ale dla magów i większości obywateli był on teraz po prostu bibliotekarzem i tyle. Co więcej, gdyby ktoś kiedyś dał znać, że w Bibliotece jest orangutan, magowie pewnie zwrócili by się do bibliotekarza z pytaniem, czy nie widział zwierzaka.

Straż nocna, dodał(a) grace