Pratchettowe dyskusje..

kolekcja

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Re: kolekcja

Postprzez Anneri » 7 lip 2010, o 12:19

A ja mam tylko 3 książki ze Świata Dysku (Piramidy, Złodziej czasu i Niewidoczni akademicy, których oszczędzam na wyjazd w góry) + Humor i Mądrość.
Kiepsko...
Anneri
Student Magii

Reputacja: 10

Reklama

Postprzez babcia » 8 lip 2010, o 10:53

Anneri napisał(a):A ja mam tylko 3 książki ze Świata Dysku (Piramidy, Złodziej czasu i Niewidoczni akademicy, których oszczędzam na wyjazd w góry) + Humor i Mądrość.
Kiepsko...
To tak jak ja, też trzy: Potworny regiment, Ciekawe czasy i Kot w stanie czystym; ale za to osiedlowe biblioteki skrywają prawdziwe skarby, całe szczęście inaczej czekałoby mnie bankructwo, bo czytanie Pratchetta ma coś z nałogu - całuski dla wszystkich uzależnionych :D
babcia
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez nuli » 25 lip 2010, o 13:41

zawsze mówiłam, że swojego prywatnego muszę mieć tylko Tolkiena, resztę mogę wypożyczać. Pozycji ze Świata Dysku mam chyba z 7 (8?) i pewnie KIEDYŚ dokupię resztę, ale na razie szkoda kasy;/ ach.... kiedyś w bibliotece znalazłam jakieś przedpotopowe wydanie Morta za jakieś 13-14zl :o piękne czasy
Professional soldiers are predictable; the world is full of dangerous amateurs.

-Sztuciec!!
nuli
Student Magii

Reputacja: 32

Postprzez grace » 1 paź 2010, o 13:51

Mam dylemat. Za te parę miesięcy jak przyjdzie mi wyjechać, książek ze sobą nie mogę (bo było by to trudne) zabrać. A przynajmniej nie wszystkich. Ale dalej marzy mi się skolekcjonować wszystkie.
No i co tu zrobić? Święta powoli idą, zaklepać to u rodziny znów? Pewnie tak zrobię, a potem? Koleżanka obiecała, że w razie czego się nimi zaopiekuje w czasie mojej nieobecności. A ja będę tak strasznie za nimi tęsknić!
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Dicey Reilly » 1 paź 2010, o 19:18

Cztery na pięć osób w mojej rodzince czyta Pratchetta tak że nie bawimy się w e-booki tylko kupujemy - wydam kasę a pretensji w domu nie ma, i to jest piękne:) Mamy prawie cały ŚD (brakuje nam pięciu książek) i Nację. Niedługo zrobię sobie prezent i zdobędę Nomy. Rok temu poznałam gorycz rozłąki - ja na Pomorzu, a Pratchett na Lubelszczyźnie. Prawdziwe cierpienie. I co tu robić jak nie szukać brakujących części?
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 708

Postprzez Marek_Sobczak » 2 paź 2010, o 20:45

Dzięki temu, że pracuję mam swoją przyjemną tradycję z każdej wypłaty przeznaczania pewnej jej części na książki. Dzięki temu moja kolekcja zwiększa sie z dnia na dzień. Jeśli idzie o Mistrza, to powoli acz stale wzrasta liczba książek o 1 na miesiąc. Tradycji hołduję od początku tego roku więc na półce widnieje 9 tegorocznych pozycji (konkretnie 9 pierwszych) ze ŚD. Dodatkowo dzieki mojej ukochanej wyjechanej do Englanda uzyskałem w tym roku Morta, Trzy siostry i Czaordzicielstwo w oryginale. no i Niewidocznych Akademików na walentynki:). Tyle dobrego:)
Obrazek
Marek_Sobczak męska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 2634

Postprzez LeslawQ » 2 paź 2010, o 20:59

"Silmarillion","Łups!",Kolor Magii","Blask Fantastyczny". Stale się powiększa xD
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez grace » 6 paź 2010, o 13:36

zauważyłam dziś w księgarni Discworld quizbook the wyrdest link

No i jak już wzięłam do ręki, żeby obejrzeć, to już nie odłożyłam na półkę. Mam manię dyskową...
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Dżon » 12 paź 2010, o 19:23

Dzisiaj zakupiłem Muzykie Duszy :)
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez gaggatt » 12 paź 2010, o 22:41

A ja się chwilowo nie orientuję... Kilka książek jest w obiegu, bo pracowicie infekuję co fajniejszych znajomych - Pratchett łączy ludzi. Podejścia świętojebliwego do swojego księgozbioru nie mam, czytam wszędy i owędy i zczytuję do obrzydliwości - wiecie, obślumkane rogi, tłuste plamy i odmoczenia od czytania w wannie. Dlatego nie pożyczam, tylko się zaopatruję we własne i nawet nie muszę podpisywać - przeca widać, że moje. Podejście świętojebliwe to mam do albumów z grafiką i od nich wara! Poza tym równiez cierpię na manię, nie tylko dyskową, ale generalnie pratchettową i po prostu nie mogę sobie odmówić, bo mi nie jest wówczas dobrze.
"…w tej chwili wolę nie wkładać spodni, bo byłabym kobietą przebraną za mężczyznę przebranego za kobietę przebraną za mężczyznę, i wtedy tak by mi się wszystko pomieszało, że nie wiedziałabym nawet, jak przeklinać."
gaggatt
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 9

Postprzez madziairm » 13 paź 2010, o 11:32

Kochani, a jesteście zainteresowani kupnem Pratchett'a? Bo mój kolega ma kilka książek i chciałby je sprzedać.
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 37

Postprzez Kinga » 13 paź 2010, o 14:18

Jakie i po ile, tak na wszelki wypadek napisz w Wózku Dibblera, żeby się nie narazić Inkwizycji :)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez madziairm » 13 paź 2010, o 15:11

Ok, sorry.

A co do mojej kolekcji... Pratchett'a nie posiadam. Jestem miłośniczką bibliotek i uwielbiam z nich korzystać :) A do tego to napięcie, gdy czeka się, aż ktoś odda książkę... ;p

Jedyne czym mogę się ewentualnie szczycić, to spory księgozbiór literatury fachowej z dziedziny historii i historii sztuki :)
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 37

Postprzez Vincent » 17 paź 2010, o 12:56

Mogę się poszczycić posiadaniem 5 książek o Świecie Dysku, a całą resztę pożyczam skąd i od kogo się da. Nie lubię takich z biblioteki, zwłaszcza odkąd wypożyczyłem Kolor Magii z biblioteki szkolnej z rysunkami przedstawiającymi bożka płodności Aborygenów. Na szczęście było ołówkiem i już nie został nawet ślad. Ja rozumiem, gdyby to była szkolna lektura, którą jest obowiązek przeczytać, ale Pratchetta czyta się dla przyjemności, jak nie pasuje, to się odkłada, a nie z nudów maże...

Nie chcę nikogo gorszyć, ale jeżeli ktoś jest ciekawy informacji o aborygeńskim duchu-lubieżniku, to wygooglujcie sobie proszę "Julana" :D
"Wczoraj - to już historia, jutro to tajemnica, dzisiaj to dar losu. A dary losu są po to, żeby się nimi cieszyć - mistrz Oogway, "Kung-fu Panda""
Vincent
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Dżon » 18 paź 2010, o 19:26

Przedwczoraj zakupiłem sobie Złodzieja Czasu :)

A co do książek z biblioteki, to jak kiedyś Korwin Mikke był u nas w LO, to kumpel wziął autograf na jego podręczniku do brydża, pożyczonym z bibl. :P Potem po całym gdańsku szukał drugiej takiej po antykwariatach :D
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Próbował wydawać mu rozkazy. Kotu wydawać rozkazy?! Łatwiej już przybić do ściany galaretkę. Co on, brał go za psa czy co?

Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury, dodał(a) Nobby Nobs