Pratchettowe dyskusje..

Gdzie/Kiedy/Dlaczego cytujemy Terrego?

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Gdzie/Kiedy/Dlaczego cytujemy Terrego?

Postprzez Eoren » 3 mar 2010, o 17:53

Doszłam do wniosku, że cytaty z ŚD pasują mi właściwie do każdej sytuacji. W domu są już przyzwyczajeni do tego, że w trakcie rozmowy wtrącam zwykle: 'Jak to pisze Pratchett:(...)'.
Ostatnio na przykład koleżanka zapytała mnie: jak piszesz 'apokalipsa spełniona' a ja na to: 'wcale'...
Ale do najczęściej powtarzanych przeze mnie cytatów należą chyba jednak 'inteligentne formy życia ewoluujące z absolwentów studiów humanistycznych' i 'rzeczy po prostu się zdarzają' - czyli mój ulubiony przedbobon.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Reklama

Re: Gdzie/Kiedy/Dlaczego cytujemy Terrego?

Postprzez Motopompa » 3 mar 2010, o 18:33

Czasem zdarza mi się zacytować TP. Np. "Takie wyjaśnienia wywołują na ogół więcej kłopotów niż pożytku." . Ale niestety niewiele osób które znam osobiście czytało cokolwiek z Terry'ego, a jeśli nawet to tylko kilka książek, więc wszelkie cytaty wymagające od innych znajomości treści odpadają :?

O używam też "spoczywa na języku jak najlżejsza beza, a w żołądku jak betonowa kula bilardowa"
i odpowiedniego fragmentu z tego cytatu: "pełne życia jak dojrzewający ser w upalny dzień, głośne jak klątwa w katedrze, jaskrawe jak plama oleju, barwne jak siniaki i szumiące od działalności, interesów, ruchu i czystej, rozbuchanej aktywności niczym zdechły pies na kopcu termitów."

Będę dodawał następne, cytuję więcej tekstów kiedy pasują mi akurat do sytuacji. Chociaż właściwie to najczęściej uśmiecham się sam do siebie kiedy życie przypomina mi fragment książek o Dysku :).
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez Hili » 3 mar 2010, o 20:34

Często zdarza mi się rzec, że "jestem zasmutkowany". "Na początku było nic, które wybuchło" - najlepszy sposób na podsumowanie nieudolnych wywodów niektórych "racjonalistów". No i jeszcze "ony"... :)
Hili
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez kiniro » 4 mar 2010, o 00:15

O tak. Onym to ja sypię nieraz. Zwłaszcza w robocie jak mnie zirytują. A ja generalnie to sypię cytatami z rękawa. Zależnie od sytuacji.
W moim świecie
Miłość dla poetów
Nigdy nie jest sławną balkonową sceną
Jedynie konającą wiarą
U niebios bram
kiniro
Mag II stopnia

Reputacja: 16

Postprzez Sushi » 4 mar 2010, o 00:46

"Ony" (powiedzcie, że nie!) przydaje się na forum (np marudniko-pochwalnik) gdzie nawijanie makaronu na uszy jest tabu!
Nie biegaj z zapałkami matole! nożyczkami się nie baw
Sushi- Wulgarne Chamidło
wozek-dibblera-f18/topic1143.html
Sushi żeńska
Złodziejka zapalniczek

Reputacja: 264

Postprzez Sacharissa » 4 mar 2010, o 00:53

Też często cytuję Terry'ego. Domownicy już przywykli, czasem im nawet jakiś fragment przeczytam. Uwielbiam przytaczać teorię o szklankach z "Prawdy", bywam też "zasmutkowana". No i już na stałe weszło mi do języka "Łojzicku!" :D
Well, I woke up this morning
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near.
Sacharissa żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 27

Postprzez Kinga » 4 mar 2010, o 10:46

Ja często twierdzę że Ziemia jest jednak płaska, ...ony jest przeze mnie zdecydowanie nadużywane, czego nie mogę się oduczyć, tekst o szklankach też jest cytowany dosyć często, a po za tym tekst na temat lęku gruntu jak się nabijam z czyjegoś lekko urojonego lęku wysokości, albo dowolny tekst akurat pasujący mi do sytuacji po którym wszyscy nieczytający patrzą na mnie jak na debila :D chociaż najczęściej jednak w moim wykonaniu są to parafrazy niż cytaty bo, ponieważ, gdyż mam pamięć dobrą ale krótką...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez Eoren » 4 mar 2010, o 18:41

Sacharissa napisał(a):Uwielbiam przytaczać teorię o szklankach z "Prawdy"

Zdałam sobie sprawę, że dośc często propaguję Obuwniczą Teorię Niesprawiedliwości Społecznej autorstwa komendanta Samuela Vimesa.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez Kasia M. » 4 mar 2010, o 18:43

Jezusicku zdarza się, owszem no i typowe "Zasmutkowujesz mnie", ale to chyba takie wyjątki, nie zadręczam znajomych czymś o czym nie mają pojęcia i trzeba tłumaczyć kontekst, fabułę i co tam jeszcze ; )
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez szkot » 4 mar 2010, o 21:40

Ja mojej kierownicze tłumacze, że jej biurko wygląda jak połaczenie biurek Vimes i nadrektora. A że czytała troche Pratchetta nie jest z tego zadowolona :D I kiedyś na plakacie chciałem dać tekst: Demoniszcze, tysiącletnia klątwa i krewetki. Ale nie kupili tego :D
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez tter282 » 8 mar 2010, o 10:24

"one" w moim słowniku występują aż nader często. Także, w przypadkach tępienia nieróbstwa wśród szanownych pracowników, posługuję się cytatem o umieszczaniu studentów w pobliżu księgozbioru, w nadziei że coś przecieknie, rzecz jasna dopasowując go do sytuacji :) O dziwo - działa.
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez Sydonia von Bork » 18 mar 2010, o 19:35

Mnie zasmutkowywalo pelne nie zrozumienie dla moich cytatow z Pratchetta :d ale ostatnio poznalam dwoch rownie fanatycznych fanatykow i mi sie lepiej zrobilo :D wiec moge cytowac do bolu :D
Pośród tłumów stoję,
lecz tłumy dla mnie drogi nie wydepcą
I nie z ich myśli idą myśli moje...
Sydonia von Bork
Student Magii

Postprzez Motopompa » 18 mar 2010, o 21:18

Właściwie to nie cytat z TP, no ale... Nazwałem dzisiaj gościa z klasy kasztanem. Nie zrozumiał oczywiście. Mamy w naszym języku jakiś synonim kasztanizmu?

O i przypomniało mi się. Czasem używam też Pratchettowskiego stylu przedstawiania przeciwieństw. Bo cisza to tylko brak dźwięków, do pięt nie dorasta implozji bezdźwięczności, która ma miejsce gdy błąd w rozwiązaniu na matmie skomentujesz cichym, acz doskonale słyszalnym, k***a.
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez mefisto75 » 18 mar 2010, o 21:37

Ja wmawiam sobie, że :
Szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.” :)
Obrazek
mefisto75
Student Magii

Postprzez Draco Nobilis » 19 mar 2010, o 18:22

Kiedy zadaję trudne pytanie dziecku, od razu proszę, aby nie dawał mi "najlepszej z możliwych odpowiedzi".

"...No bo jeśli nie chce się stać czymś, dlaczego nie może być czymkolwiek?
Magowie mieszali herbatę i rozmyślali.
- Dlatego - stwierdził po chwili nadrektor.
- To bardzo dobra odpowiedź, panie nadrektorze - zapewnił Myślak tak dyplomatycznie, jak tylko potrafił - Ale raczej zamyka możliwość stawiania dalszych pytań.
- Czyli najlepsza z możliwych odpowiedzi".
Prawda jest nieosiągalna. Nie mówię jej, bo nie wierzę w jej istnienie.
Draco Nobilis żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 121

Następna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

-To Quelcamisoatl. Pół człowiek, pół kura, pół jaguar, pół wąż, pół skorpion i pół szalony.

Eryk, dodał(a) Dżon