przez Utis » 30 maja 2010, o 18:54
Uświadomiłem sobie dziś, że od kilku dobrych lat padam ofiarą dziwnych istot. Nazwałem je śpicami. Śpice to niewielkie, komaropodobne stworzonka grasujące za dnia, których ukąszenia powodują u ludzi nagłe ataki drzemki. Ich naturalnym środowiskiem występowania są miejsca duszne i nieprzewietrzone, grasują często w salonach, sypialniach i biurach. Gniazda śpic są również często obecne w szkołach oraz salach wykładowych i konferencyjnych. Wciąż głowię się, czy śpice to gatunek siostrzany stworzeń zwanych chcicami, czy może to tylko jeden z ich licznych podgatunków. Chcice występują w nieprzeliczonych odmianach, są aktywne całą dobę - w dodatku przez cały rok. Są jak komary ze sprytem i szybkością ważki, a mnożą się jak muszki owocowe. Choć ich ataki nie stanowią śmiertelnego zagrożenia dla ludzi, to jednak osoby wrażliwe i uczulone na jad chcic mogą stać się osobami uzależnionymi od rzeczy, czynności lub stanu związanego z danym gatunkiem tych stworzonek. U pozostałych osób objawem ukąszenia chcicy jest tak zwane "chcenie napadowe". Dziwię się, dlaczego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy z istnienia śpic i chcic.
No i jeszcze jedna istota: Gnom Elektryzowania Klamek. Właściwie to oprócz klamek elektryzuje on wszystko to, co może i czego człowiek na pewno dotknie.