Powitalne archiwum

Witam wszystkich ciepło:)

Archiwalne powitania na forum ;)

Witam wszystkich ciepło:)

Postprzez Arines » 22 sie 2010, o 23:30

Witam Wszystkich,

Nosiłam się z zamiarem dołączenia do Waszego szlachetnego grona fanów książek - najlepszego humorysty wszech czasów - [Jest to moja całkowicie subiektywna opinia nie poparta żadnego rodzaju dowodami na istnienie - teraźniejsze, przeszłe i przyszłe (w rzece dziejów) - ludzi tylko i wyłącznie nie dorównujących jego kunsztowi literackiego humoru. Przy czym biorę pod uwagę kategorię książki, której celem jest wyprodukowanie parodii na społeczeństwo zamieszkujące ziemię]- odkąd moja sympatia (do której się przyznaję od razu, bez zbędnych dociekań typu, a to tamten,ten co.. „bleblebe” jest z tą co „bleblebe” ) - grze_tomas_20 opowiedział mi jaki cudowny zakątek odnalazł. Jego uśmiech, kiedy opowiadał o forum sugerował, że jest to ogród niebiański, gdzie wszyscy w zgodnym uwielbieniu jednego obiektu kultu trzymają się za ręce, miejsce pełne twórczej energii i euforycznej sympatii, gdzie doświadczyć można najwyższego poziomu samorealizacji wśród tych natchnionych epickim żarem wczesnopisarstwa (rewia) i fanatyzmu pochwały na literaturę. Dobrze to tak zamotałam, że muszę postawić drogowskaz. Dlaczego właśnie teraz piszę? ---> Właśnie skończyłam czytać „Potworny Regiment”, który zabrałam ze sobą do Babci, gdzie aktualnie przebywam setki kilometrów od rodzinnego miasta. Wszystkie księgarnie już są zamknięte, a ja nie mam już przy sobie kolejnej książki Prachetta, a mam ochotę na jakiś jego humor, co prawda mam na podorędziu Brzeźinską, którą zaraz zacznę się pocieszać, ale pomyślałam sobie serce lgnie do Prachetta, to podzielę się tą tęsknotą z innymi fanatykami, po wstępie witam więc. Teraz postaram się ująć moją osobę w ramki, które pozwolą Wam trochę mnie poznać.

Imię: Marta
Znak zodiaku: Wodnik
Data urodzenia: 23 I 1988 r
Osobowość: wykreowana wizja siebie jaką chciałabym widzieć ma na imię Arines i żyje bez tych wszystkich małych grzeszków, które popełniam, wolna od przyziemnych pokus tego świata, liryczna i nieskalana, daleko jednak i niestety zgodna z moja prawdziwą naturą.

Zainteresowania/ pasje:
Muzyka: Przywodząca na myśl baśniowe lub psychosomatyczne krainy. Od muzyki klasycznej (Monteverdi, Grieg, Mozart i w zasadzie kto i co się natrafi na płycie od przyjaciółki fanatyczki klasyki, w tym wspólnie oglądane czasem opery - uwielbiam Netrebko, balety i operetki. Nie ma w zasadzie złej muzyki klasycznej, po prostu jedne utwory są bardziej inne mniej żywiołowe); przez muzykę alternatywną i jej pochodne: --->Najcudowniejsza i najukochańsza: Emiliana Torrini, ---> i inni: Tori Amos, Enigma, Tarja Turunen, Loreena McKennit, Kari Rueslatten, Liv Kristine, Celtic Woman, Portishead, The Gathering; kończąc na metalu symfonicznym i power metalu i ogólnie metalu:---> ukochana piątka: Within Temptation, Therion, Blind Guardian, Epica, Nightwish New&old i pozostałe: Delain, Ayeron, After Forever, Sirenia, Tristania, Evanescence, Moonspell, Korn, godsmack, przeżarta już i przeżuta przez wszystko i wszystkich metallica, której już nie mogę. Jest jeszcze wiele innej muzyki, której tu nie wymieniłam a czasem wpadnie mi w ucho, ale ile można was zanudzać? Zresztą te zespoły są najistotniejsze.

Literatura:
Czytuję głównie Fantasy, czasem książki historyczne, czasem coś ambitniejszego jeśli przyjaciółka siądzie mi na ambicje, w te wakacje zamierzam przeczytać „Modlitwę za miasto arras” i coś Balzac'a, może zabiorę się za Prousta'a.

Moim ulubionym cyklem książkowym jest Pieśń Lodu i Ognia Georga R. R. Martina.
Ulubionym pisarzem jest hmm.. Największą atencją darzę Tolkiena, który jest dla mnie eteryczny wielki i jest częścią mojego osobistego świata, ale największą przyjemność sprawiało mi jak dotąd czytanie książek ze świata dysku. Po prostu pisarstwo Parchetta to strzał w dziesiątkę da mojego poczucia zaaklimatyzowani się we wszechświecie. Zawarte w świecie dysku elementy groteski rozświetlają szarą rzeczywistość, a Prachett pokazuje, że świat w gruncie rzeczy nie jest taki zły. Zazwyczaj jednak zwycięża dobro jak to w fantastyce klasycznej bywa i to daje poczucie nadziei, a opisane z humorem pozwala na przymrużenie oka na pewne aspekty życia codziennego i spojrzenie bardziej strategiczne i z pewnej odległości. Oczywiście mam również sentyment do polskich pisarzy takich jak Brzeźinską, czy Sapkowski.

Gry: Planszowe i karciane. Ekonomiczne, strategiczne i logiczne, a także rodzinne. Zbieram je i grywam razem z chłopakiem. Pierwszy raz z grami z prawdziwego zdarzenia miałam, kiedy grałam w strategiczną grę planszową „A Game of Thrones” jakieś pięć/sześć lat temu. Znajomy zaprosił mnie i Grzesia do zagrania w Grę, której akcja toczy się w świecie Westeros. Ulubiona karcianka:A Game of Thrones LCG, Ulubiona planszówka :Shipyard.

Sport: błehehehehe.... Dajmy na to że są chwile, że go uprawiam, jednak kiedy one nadchodzą to jest to zazwyczaj rekreacyjne chodzenie po górach lub jazda konna. Na koniach jeżdżę od 6tego roku życia z przerwami,jedna aktualnie trwa.

Marzenia: Żyć w niezanieczyszczonym świecie. Nauczyć się grać na instrumentach klawiszowych, śpiewać nie fałszując. Zwiedzić Świat. Bo „podróżować, podróżować jest bosKKoO”. Wejść w posiadanie: hasky'ego, konia rasy lipicańskiej, domu z ogrodem,wyciskarki do soków omega...hahaha. I jeszcze kilka bardziej osobistych które zachowam dla siebie.

Studia: Z ciekawości poszłam na filologię serbsko- chorwacką na Uniwersytet Opolski, po roku przeniosłam się na samą serbistykę na Uniwersytet Jagielloński, gdzie po kolejnym roku zrobiłam sobie przerwę, dojrzałam do pójścia na Historię i w tym roku szczęśliwie zaczynam studia Historyczne na Uniwersytecie Śląskim. Slawistykę zamierzam kontynuować w przyszłości, prawdopodobnie równocześnie z magisterką z Historii nie wiem jeszcze kiedy i gdzie mnie rzuci los.

Stan cywilny: na razie Panna, z możliwością przejścia w inny stan skupienia na innej osobie tj. małżonka.

Orientacja Polityczna: Byle nie gajowy, chłopek roztropek, który Polskę traktuje jak swoje podwórko. Ostrożne zaufanie dla Pisu,... ostrożne. Poglądy mocno prawicowe i marzenie o kimś takim jak Vetinari, ale w konwencji monarchy absolutnego, albo z sugestią monarchii parlamentarnej. Ktoś taki jak Elżbieta I? Absolutny sprzeciw dla jednopartyjności i obecnego systemu marionetkowego wzorowanego na państwie rosyjskim.

Określenie się w zakresie zdrowego żywienia: Nie wegetarianka, ale wystrzegam się mleka z kartonu i czerwonego mięsa. Rzadko skubnę kurczaka, czy indyka, częściej mówię jak goloom „Mniam dobra rybka”, a ogólnie zachowuję się jak królik, jeśli chodzi o warzywa i jak orangutan z większą paleta możliwości wyboru owoców niż tylko banan. W zasadzie owoce i warzywa mogę jeść w niezliczonych ilościach.

No cóż Mauerze chciałeś coś więcej niż „lubię czytać książki” hehehe... Odpowiadam na Twoją prośbę, zgodnie z życzeniem. Przepraszam jeśli kogoś tu zanudziłam.

Witam wszystkich i ciepło pozdrawiam,

Arines (bardziej niegrzeczna - ale w miarę dobra w gotowaniu i prowadzeniu domu, jak to ona - Marta)
— Za pieniądze nie kupisz szczęścia, Gytho.
— Chciałam je tylko wynająć na parę tygodni

Esmeralda Weatherwax, Niania Ogg, Maskarada.
Arines
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 22

Reklama

Re: Witam wszystkich ciepło:)

Postprzez Motopompa » 23 sie 2010, o 10:33

Cześć :)
Chyba mamy nowy rekord długości powitalnego posta :clap: I dobrze! Mam nadzieję, że zostaniesz na dłuuuużej. Forum wciąga.

Arines napisał(a):jest to ogród niebiański, gdzie wszyscy w zgodnym uwielbieniu jednego obiektu kultu trzymają się za ręce, miejsce pełne twórczej energii i euforycznej sympatii, gdzie doświadczyć można najwyższego poziomu samorealizacji wśród tych natchnionych epickim żarem wczesnopisarstwa (rewia) i fanatyzmu pochwały na literaturę.

:mrgreen:
Dziękujemy za tak piękny opis :)
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1277

Postprzez Kinga » 23 sie 2010, o 11:39

Witaj.

Zatkało mnie w połowie posta, ale udało mi się doczytać do końca pomijając tylko niektóre zdania. Mam nadzieję że zostaniesz na dłużej, bo osoby piszące w ten sposób są bardzo pożądane na forum :)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez grace » 23 sie 2010, o 13:57

Też Witam Cię serdecznie i baaardzo czekam na różne Twoje wypowiedzi na forum ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez ratharienn » 23 sie 2010, o 14:20

Witam serdecznie na forum!
Skoro już wiesz o Rewii, to zapraszam/y bez zbędnych tłumaczeń. ;)

Arines napisał(a):Po prostu pisarstwo Parchetta to strzał w dziesiątkę da mojego poczucia zaaklimatyzowani się we wszechświecie. Zawarte w świecie dysku elementy groteski rozświetlają szarą rzeczywistość, a Prachett pokazuje, że świat w gruncie rzeczy nie jest taki zły.

Pratchett uczy patrzeć na świat i rzeczywistość z innej perspektywy. Szkoda, że wszyscy nie mogą posiąść tej wiedzy i stosować jej w życiu. ;)
"And you? What's your story, bastard?"
"Ask me nicely and maybe I'll tell you."
ratharienn żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 923

Postprzez Eoren » 23 sie 2010, o 14:39

Dla kontrastu będę dziś niebywale wylewna: witaj!
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Corvus26 » 23 sie 2010, o 17:14

To skoro nawet Eoren nie ma dzisiaj weny to mogę bez wyrzutów sumienia napisać:
Witaj :)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez grze_tomas_20 » 23 sie 2010, o 21:13

Haha, ja też Cię, Słonko, serdecznie witam w Naszym zacnym gronie, do którego pasujesz jak ulał.

Teraz info dla innych forumowiczów:
Arines zapomniała zdaję się napisać (chociaż nie jestem pewien, bo post powala :twisted: ), że jest moja życiową partnerką od ponad pięciu lat, mieszkamy razem i dzielimy nasze pasje oraz:
1) niestety drogie koleżanki forumowiczki, jestem zajęty :twisted:
2) koledzy forumowicze, piękna Arines (dla mnie Mysza) też jest zajęta :twisted:
grze_tomas_20
Student Magii

Reputacja: 8

Postprzez LeslawQ » 23 sie 2010, o 22:17

Nie chce mi się czytać, ale witaj ;)
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez Arines » 23 sie 2010, o 23:45

Dziękuję Wam wszystkim za ciepłe przywitanie:) Dodatkowe podziękowanie składam na ręce Grace, Kingi oraz Motopompy(nawiązując do cytatowanej przez Ciebie mojej metafory,to starałam się tylko oddać sprawiedliwość, ludziom, którzy tworzą takie przyjemne przestrzenie apotropeiczne jak to forum i dziękuję Ci za docenienie mojej jakże to ekhem, ekhem empatycznej otwartości) za nadane mi punkty reputacji. Mam nadzieję, że uda mi się nie zawieść Was i utrzymać moją reputację:)

Ratharienn, cieszę się, że odbieramy na tych samych falach w kwestii Pratchettowskiego patrzenia na świat śląc Ci ciepły porozumiewawczy uśmiech i oczywiście spróbuję swoich sił w Rewii (i tu mam nadzieję nie zepsuję jej świetnego poziomu), ale, aby nie być ignorantką przestudiuję najpierw bieg wydarzeń, ponadto muszę uszanować prośbę Eoren, która to zamówiła kolejny odcinek dla siebie:)

Kochanie[(do grze_tomas_20), Kocie(i kto tu jest Tomem, a kto Jerrym?;) haha, oczywiście myszą jest myszą, a kot kotem;-))], w swym poście aż dwukrotnie zwróciłam uwagę, na fakt, że moja karma splątała się wyjątkowo silnie z Twoją karmą (Jestem katoliczką o czym nie wspomniałam za pierwszym razem, więc to takie tyko ujęcie całej sytuacji), ale cieszę się bynajmniej z twej zaborczej miłości i chęci dobitnego podkreślenia faktu istnienia naszej silnej ścieżki empatycznego porozumienia, też ślę z Lublina „KC(BG)T”
Ostatnio edytowano 24 sie 2010, o 00:23 przez Arines, łącznie edytowano 2 razy

Arines
Gorzej niż Rincewind

Postprzez grze_tomas_20 » 23 sie 2010, o 23:48

Arines napisał(a):odbieramy na tych samych falach w kwestii Prachettowskiego patrzenia na świat śląc Ci ciepły porozumiewawczy uśmiech

W tej chwili powinnaś dostać minusy do reputacji. Dlaczego? Piszę się: "PRATCHETT", a nie Prachett.
grze_tomas_20
Student Magii

Reputacja: 8

Postprzez 4jola » 24 sie 2010, o 00:08

Ło matko i córko!Mamy PARĘ na forum!Tylko proszę się nie kłócić!
Ależ ja krzyczę dzisiaj...No dobra,na spokojnie-witaj,zostań i pisz.Do Rewii zapraszamy serdecznie(wakaty do obsadzenia,wątki do rozwijania,kostiumy do projektowania...chwała do zdobycia!!!).Do całej reszty też,zapraszamy znaczy.Poza tym ,po takiej reklamie(jesteśmy pod wrażeniem Grze_Tomasie,łał)
Muszę przyznać Arines,że Twój najdroższy z wdziękiem ,że tak to ujmę,"obsikał teren".
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez Arines » 24 sie 2010, o 00:12

Klawiatura na laptopie wujka ciężko chodzi i nie zauważyłam*, już edytować nie mogę w pierwszym poście, gdzie też poczyniłam niedopatrzenie, ale w cytowanym fragmencie już edytuję. Rzeczywiście hańba*, przepraszam tych, których tym obraziłam.

*do kota -->jeśli będziesz mnie upokarzać na forum to nie omieszkam wypowiedzieć Ci wojny KOCIE i to nie na nim, bo to by było nie na miejscu :) <słodki uśmieszek>. Ty nie zauważyłeś, że wspominałam o Tobie w moim poście, czyli co słuchasz mnie jak zwykle - czyli wnikliwie? A jednak, choć potraktowałeś mnie jak własność nawet nie pisnęłam. Wiem, że pralka nam się zepsuła, ale to nie znaczy, że teraz będziemy w niej prać mentalnie;/.

*2musiałam nie zauważyć, czytając jego nazwisko na okładce na kilkunastu książkach, które przeczytałam, choć uwielbiam oglądać te rysunki, prawda*?

*3 tak to jest ironia kocie
Ostatnio edytowano 24 sie 2010, o 00:25 przez Arines, łącznie edytowano 1 raz

Arines
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Arines » 24 sie 2010, o 00:19

do 4joła:) Dziękuję za powitanie:) Co do obsikania terenu widzę, że zauważasz nagą prawdę:) spodziewam się tego po czytaczach PRATCHETT'A

Nie będę się tu kłócić, ale musiałam odpowiedzieć ten jeden jedyny raz, w kwestii obsikania mnie przez mojego Kota, które to obsikanie pominęłam puki nie zostałam potraktowana parą skarpet:;).

Arines
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Motopompa » 24 sie 2010, o 09:01

4joł! Na Odyna! Znaczy... na Odyna mówi się 4jola, bo to przecie kobieta...

Ps. pozostawiłem dla Kinira(to się odmienia?) skomentowanie twojego gustu muzycznego, ale właśnie przypomniało mi się, że jakoś go nie widziałem ostatnio. W skrócie: ode mnie masz za niego tterowskie duże kredki :D
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1277

Następna strona

Powrót do Powitalne archiwum

- Nie ufam nikomu, kto pije rum i pali fajkę - oświadczyła babcia.
- Niania Ogg pali fajkę i pije wszystko - zauważyła Magrat.
- Tak, ale to dlatego, że jest obrzydliwym starym tobołem - odparła babcia, nie podnosząc głowy.

Wyprawa czarownic, dodał(a) ratharienn