Pratchettowe dyskusje..

Nacja

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Nacja

Postprzez jaro_gryf_666 » 30 maja 2009, o 17:33

Jako, że miałem dziś sporo czasu (niezbyt przyjemna historia :| ) wstąpiłem do empiku i natknąłem się na coś takiego:

Obrazek

W świecie przypominającym nasz, lecz będącym jego alternatywną wersją, wybucha epidemia, a wielka fala powoduje ogromne zniszczenia. Większość ludzi ginie, cywilizacja się chwieje. Tymczasem na małej, zagubionej pośrodku oceanu wyspie o nazwie Nacja przy życiu pozostaje jako jedyny nastoletni Mau. Nie jest już chłopcem, ale też nie stał się jeszcze mężczyzną – kataklizm przerwał obrzęd inicjacji.Musi się zmierzyć z utratą najbliższych, wyrzutami Praojców i złością na bogów oraz rozpocząć życie na nowo w samotności. Tylko że Mau nie jest na wyspie sam – przebywa na niej dziewczynka z rozbitego statku, a wkrótce zaczną pojawiać się ocaleli ludzie. Nie wszyscy jednak mają pokojowe zamiary, zwłaszcza plemię ludożerców...

Nacja to pełna przewrotnego humoru i niesamowitych przygód opowieść z gatunku, „co by było, gdyby...”, w której dochodzi do spotkania dwóch cywilizacji, odkrycia tajemnicy sprzed wieków, a świat zmierza w nieco innym kierunku, niż potoczył się nasz.

Leży to teraz na półce i czeka, aż wchłonę wszystkie strony Nauki ŚD, ale jak tak orientacyjnie przeglądałem, to formą przypomina Maurycego //duże litery, trochę obrazków...//

PS. Można by jakiegoś newsa na stronie zamieścić ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Reklama

Re: Nacja

Postprzez Kasia M. » 30 maja 2009, o 18:41

to Nacja już jest w sprzedaży tak?
tak sobie myślę, że mogłoby mi się spodobać..
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez tter282 » 31 maja 2009, o 16:23

Jakoś nie mam przekonania do innych książek Mistrza, niż te, które są osadzone w ŚD... Widziałem w Empiku i łapa sama się wyciągała, ale rozmyśliłem się jednak. Zrecenzujcie, Czytelnicy, może się jednak skuszę...
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez tommi » 12 cze 2009, o 14:36

a mógłby ktoś to zrecenzować ? bo nie wiem czy warto to zakupić czy nie ... czekam na opinie ;)
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Kasia M. » 12 cze 2009, o 16:23

kupiłam w środę i tak sobie myślę, że dla samego wydania warto ;)
dawno takiej "ładnej" książki Terr'ego nie widziałam..
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez tter282 » 14 cze 2009, o 02:21

dawno takiej "ładnej" książki Terr'ego nie widziałam..

O i tu się zgodzę bezapelacyjnie. Najstarsze moje egzemplarze ŚD totrójwymiarowe puzzle. Co z tego, że kupiłem kilka lat temu drugi egzemplarz "Koloru...", skoro i tak wytrzymał max trzy czytania.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez jaro_gryf_666 » 24 cze 2009, o 23:08

Przeczytałem, czy też wręcz wchłonąłem Nację, toteż wypadałoby coś napisać :)

Moje początkowe skojarzenia z Maurycym okazały się słuszne - książka nie tylko formą, ale i treścią jest skierowana raczej do młodszego czytelnika (a przynajmniej takie jest moje odczucie ;) ).
Treść z początku nasuwała mi skojarzenia z 'Przypadkami Robinsona Crusoe' - książki, którą swego czasu uwielbiałem (kiedy to było - z 10 lat temu, jak nie dawniej :P ), a którą przydałoby się odświeżyć ;)
Jak na książkę Pratchetta przystało, nie brakuje w niej wielu zabawnych sytuacji i komentarzy dających do myślenia oraz niebanalnego podsumowania.

Mówiąc krótko - polecam :)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Postprzez Kinga » 25 cze 2009, o 09:46

Zgadzam się z Jarem zdecydowanie, książka jest świetna, zresztą podobała się nie tylko mnie, mojemu bratu (niestety nie czytającemu T.P., ale mam nadzieję to zmienić) też, ale czy dla młodszych czytelników, tu bym się kłóciła.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Aeshtir » 15 lip 2009, o 23:57

jaro_gryf_666 napisał(a): książka nie tylko formą, ale i treścią jest skierowana raczej do młodszego czytelnika

Nie jest.

Choć też tak mi się wydawało po pierwszych stronach. No dobra, założeniem było napisać książkę dla dzieci, którą sam pisarz zresztą bardzo sobie ceni w wywiadach, ale nie wyszło, niestety...

Niestety, bo książka, jak cała twórczość pratchettowska, kryje pod płaszczykiem, jak słusznie Kolega zauważył, "robinsonady" całą paletę interesujących i trafnych przemyśleń Twórcy na temat religii, imperializmu, postrzegania rzeczywistości i nauki. Nawiasem mówiąc, to jedna z bardziej "anty" książek, jakie czytałem. Pod tą całą delikatnością i pięknym liryzmem Terry'ego kryje się obraz ludzi, jakiego chyba nie chcielibyśmy oglądać. Dziecko tego nie zrozumie, choć pewnie i tak będzie dobrze się bawić, przeżywając "wesołe przygody" Mau i Erm... ahem... Daphne. Powiedzmy tyle... "Katedrę Najświętszej Marii Panny w Paryżu" też przerobiono na bajkę dla dzieci. Braci Grimm też. "Nacja" też nadaje się dla dzieci, ale bardziej polecałym ją jednak dorosłym.

Aha, żartowałem z tm "niestety". ;)
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Kasia M. » 17 lip 2009, o 15:19

oj, tak, Nacja zdecydowanie nie jest dla dzieci!
Wyrośnie nam pokolenie młodych ateistów, którzy nie do końca rozumieją o co tak naprawde chodzi z tym Imo, bogami i Bogiem.
też mam wrażenie, że jest napisana stylem dla dzieci, ale w tym wypadku Terry przegiął.

Nie podoba mi się jakoś wybitnie, fabuła oklepana, napisana przeciętnym językiem i bez tego Pratchettowego humoru.. Jak na Mistrza słabiutko, stać go na dużo więcej
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez Aeshtir » 21 lip 2009, o 14:53

Kasia M. napisał(a):oj, tak, Nacja zdecydowanie nie jest dla dzieci!
Wyrośnie nam pokolenie młodych ateistów, którzy nie do końca rozumieją o co tak naprawde chodzi z tym Imo, bogami i Bogiem.
też mam wrażenie, że jest napisana stylem dla dzieci, ale w tym wypadku Terry przegiął.

Nie podoba mi się jakoś wybitnie, fabuła oklepana, napisana przeciętnym językiem i bez tego Pratchettowego humoru.. Jak na Mistrza słabiutko, stać go na dużo więcej

Oj.

Mam nadzieję, że mój wpis nie został źle zrozumiany. Właśnie nakłanianie do myślenia o Imo i bogów wydaje mi się główną siłą "Nacji". Czy to źle, że zadajemy pytania i wątpimy? Wydaje mi się, że to znacznie bardziej kształcące.

Humoru iście pratchettowskiego brak, ale i inny nieco styl pisania. Mam wrażenie, że Mistrz postanowił nieco złagodzić pióro, ale nie zrobił tego w tak nieciekawy sposób jak w serii o Akwili, chociażby. A poza tym, może to nie wina Terry'ego, tylko tłumacza? Piotr Cholewa to jednak mistrzem wypłapywania sedna pratchettowskiego humoru jest...

A, jeszcze coś. Nie kojarzy Wam się to ze stylem "Hobbita"? Początkowo irytującym ,a w miarę rozwoju fabuły tak wciągającym, że nie można się od książki oderwać?
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Postprzez jaro_gryf_666 » 21 lip 2009, o 20:16

Ja tam lubię styl podobny do "Hobbitowego". Zawsze mi się kojarzył z dzieciństwem - kiedy czytałem "Hobbita", "Oczy Smoka" Kinga, czy też "Nację" zawsze czułem się o te kilka lat młodszy ;)

Piotr Cholewa to jednak mistrzem wypłapywania sedna pratchettowskiego humoru jest...

Ototo! Matematyk zrobi to lepiej, jak mawiał Steinhaus ;)
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Postprzez Kasia M. » 21 lip 2009, o 20:41

Aeshtir napisał(a):
Oj.

Mam nadzieję, że mój wpis nie został źle zrozumiany. Właśnie nakłanianie do myślenia o Imo i bogów wydaje mi się główną siłą "Nacji". Czy to źle, że zadajemy pytania i wątpimy? Wydaje mi się, że to znacznie bardziej kształcące.

Ależ oczywiście, myślenie jest konieczne. tylko nie lubię, kiedy ktoś mówi, "jeśli nie myślisz tak jak ja to nie myślisz wcale". i niekoniecznie należy namawiać do takiego poważnego myślenia małe dzieciaki.

Hm, dopiero teraz zwróciłam uwagę na to, że zmienił się tłumacz..
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez Aeshtir » 23 lip 2009, o 17:21

Kasia M. napisał(a):Ależ oczywiście, myślenie jest konieczne. tylko nie lubię, kiedy ktoś mówi, "jeśli nie myślisz tak jak ja to nie myślisz wcale". i niekoniecznie należy namawiać do takiego poważnego myślenia małe dzieciaki.

Panna Susan twierdziła, że jeżeli dziecku nie powie się, że coś jest dla niego za trudne, to weźmie się za to z ochotą. ;)

Natomiast nie sądzę, że chodzi tu o kierunkowanie na jakieś myślenie. Może się mylę, ale dokonam eksperymentu i dam "Nację" do przeczytania córce za parę lat. ;)
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Postprzez Gutex » 30 lip 2009, o 23:35

Wg. mnie Nacja jest świetna (chociaż jest jeszcze nie skończyłem), fakt jest mniej humoru ale tytułem religii pamiętacie ile jej było w Small Gods.
Gutex
Student Magii

Reputacja: 10

Następna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Patrycjusz nie należał do ludzi, którym można grozić palcem - chyba że ktoś chce liczyć tylko do dziewięciu.

Straż! Straż!, dodał(a) Sushi