Świat Dysku

Pytania laików i odpowiedzi speców

O płaskim świecie dyskusje

Re: Pytania laików i odpowiedzi speców

Postprzez Corvvin » 2 mar 2008, o 20:15

Na twoim miejscu wybrałbym coś z trójki Czarodzicielstwo/Eryk/Kosiarz/
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Reklama

Postprzez Dag » 2 mar 2008, o 20:21

O Śmierci :D chyba najciekawsza seria bo ograniczona tylko jednym bohaterem obowiązkowym.

albo od początku, od koloru magii
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez P.S.Ron » 2 mar 2008, o 22:41

Dag napisał(a):O Śmierci :D chyba najciekawsza seria bo ograniczona tylko jednym bohaterem obowiązkowym.
albo od początku, od koloru magii

Dołączam głos za serią o śmierci - Mort, Kosiarz, Wiedźmikołaj
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Dag » 3 mar 2008, o 12:26

Jeszcze Muzyka Duszy :D
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez tommi » 3 mar 2008, o 15:08

no ale śmierci wszędzie wystepuje :D a tak na serjo to możę dobry men lub kapelusz pełen nieba niby o czarownicach niby nie
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez ilien » 3 mar 2008, o 15:35

Dołączam się do głosujących za Śmiercią. Jak dla mnie na czele serii stoi "Złodziej Czasu" - ale to na końcu niestety. Poza tym - warto dowiedzieć się czegoś o postaci, która występuje praktycznie wszędzie. Dlaczego zachowuje się tak, a nie inaczej. I chyba najlepiej od "Kosiarza" zacząć, potem "Mort"->"Muzyka duszy"->"Wiedźmikołaj"->"Złodziej Czasu" (chyba nie pomieszałam kolejności)

Co do wiedźm - chyba to one są najmniej lubiane. Często słyszę, że to najgorsza seria. Jak dla mnie czarownice także mają swój urok. Nie czytałam jeszcze wszystkich części. Na razie mam za sobą tylko "Trzy wiedźmy" "Maskaradę" i "Najtragiczniejszymi" (i pół wyprawy... ale i tak zamierzam zacząć od początku). I i tak lubię czarownice ^^ Jak dotąd najlepsza "Maskarada" (wpady i wypady Straży są super)

Co do "Kapelusza" - jeśli już, to wcześniej "Wolnych Ciutludzi" trzeba strzelić, ale nie są to książki, na które należy się rzucać... IMO nie należą do najlepszych, więc może lepiej zostawić je sobie na koniec ;) Poza tym - nie kwalifikowałabym tego do serii o Wiedźmach... Babcia ma tu na dobrą sprawę taką samą rolę jak Niania w "Złodzieju Czasu" (no, może jednak troszeczkę większą...). "Wolni Ciutludzie", "Kapelusz..." i "Zimistrz" tworzą już oddzielną serię, a postacie w stylu Babcia i Śmierć występują, że tak powiem gościnnie.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez P.S.Ron » 3 mar 2008, o 16:42

ilien napisał(a):Jak dotąd najlepsza "Maskarada" (wpady i wypady Straży są super)

Jeśli chodzi o wiedźmy to też bym postawił na czele "Maskaradę" może dlatego, że akcja się dzieje w A-M a ten teren wraz z całą galerią postaci ma TP najlepiej rozpracowany IMO. Podobało mi się też Carpe Jugulum - reszta o wiedźmach jakoś mniej mi utkwiła w pamięci.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez tommi » 3 mar 2008, o 19:57

tak ale akwila jest czarownicą więc zaliczyć można to do serji o czarownicach choć zasługuja na osobyny cykl :roll:
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez ilien » 4 mar 2008, o 15:45

tommi napisał(a):tak ale akwila jest czarownicą więc zaliczyć można to do serji o czarownicach choć zasługuja na osobyny cykl :roll:

Wg. mnie do cyklu o czarownicach zalicza się te książki, w których występuje Babcia, Niania Magrat (i ew. Agnes). Te, gdzie mamy do czynienia z Akwilą, zalicza się bardziej do serii o Ciutludziach. Zwłaszcza, że prawdziwe 'czarownictwo' zaczyna się dopiero w "Kapeluszu pełnym nieba".

P.S.Ron napisał(a):Jeśli chodzi o wiedźmy to też bym postawił na czele "Maskaradę" może dlatego, że akcja się dzieje w A-M a ten teren wraz z całą galerią postaci ma TP najlepiej rozpracowany IMO.

Fakt, A-M jest chyba najbardziej... urokliwe. Na tle innych miast, miasteczek czy wiosek jest zdecydowanie najlepsze. Może właśnie dlatego seria o wiedźmach nie jest lubiana... No bo czy w takim Lancre znajdzie się rzeka, którą można pokroić?
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez swiechu11 » 21 mar 2008, o 10:31

Takie małe pytanko na empik.com była taka Książka Terminarz Gildii Złodziei Świata Dysku 2004 powiem mi ktoś o czym jest :?: :?:
Dum spiro spero
swiechu11
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Kasia M. » 21 mar 2008, o 15:21

swiechu11 napisał(a):Takie małe pytanko na empik.com była taka Książka Terminarz Gildii Złodziei Świata Dysku 2004 powiem mi ktoś o czym jest :?: :?:

a może to kalendarz? :lol:
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Karkasonne » 21 mar 2008, o 15:30

a może to kalendarz? :lol:

Nie.

Szukaj z google. Cytując za discworld.pl

Opis:
Pomysłowość złodziei, którzy wciąż wymyślają nowe sposoby włamań i kradzieży, wydaje się nie mieć końca. Tym bardziej cieszy fakt wydania terminarza, będącego doskonałym przewodnikiem po specjalizacjach, innowacjach i nowych rodzajach przestępstw. Nie ma bowiem nic gorszego niż brak świadomości w zakresie oferowanych "usług", który już na wstępie wyklucza nas z grona ludzi zawsze trzymających rękę na pulsie. Aby poprawić naszą zdolność postrzegania i pamięci, funkcyjni zadbali o właściwe sportretowanie i opisanie najważniejszych osobistości gildii, dzięki czemu podczas ewentualnego spotkania będziemy wiedzieli, z kim mamy do czynienia. Całości dopełniają propozycje testu z kminy, obowiązujący obecnie slang finansowy i inne równie ciekawe wariacje na temat szlachetnej złodziejskiej profesji.
- Zawartość:
- przemówienie Boggisa
- list od Patrycjusza
- zmiany zakresów dostępnych kontraktów
- opis więzienia
- opis Gildii Recydywistów
- opis Gildii Ofiar
- nowe przestepstwa
- specjalizacje
- opis Gildii Złodziei
- wiadomość od bibliotekarza Gildii
- propozycja testu z kminy
- opis slangu finansowego
- nowe alibi
- opis procedury składania skarg
- spis funkcyjnych Gildii Złodziei
- opis charakterystycznych wyrażeń
- opis bohaterów kradzieży
- liczne rysunki
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Reputacja: 0

Postprzez tommi » 22 mar 2008, o 14:10

No to chyba fajne a nie wież przypadkiem ile to kosztuje bo bym z chęcią to zakupił
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez Karkasonne » 22 mar 2008, o 15:40

Na allegro pojawiało się po 14-18 złotych. Nakład wyczerpany.
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Reputacja: 0

Kwestor

Postprzez P.S.Ron » 3 kwi 2008, o 20:34

Skończyłem właśnie "Morta" i zacząłem "Kosiarza" i coś mi się nie zgadza z postacią Kwestora - tzn. w tych książkach kwestor jest ....normalny. Mówi z sensem, brak pigułek z suszonej żaby. Kiedy Kwestor staje się Prawdziwym Kwestorem, czy we wszystkich książkach to ta sama postać czy zachodzi jakaś zmiana na tym stanowisku w którymś tomie Discworldu?
P.S.Ron
Mag II stopnia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat Dysku

-Och, buty! - zawołała Cudo. - O butach możemy pogadać. Któraś widziała u Yana Skałomłota nowe czółenka z pełnej miedzi?
-My nie chodzimy po obuwie do kowala, moja droga - oświadczyła Sally. - Oj... Chyba mi niedobrze...
-To nauczka za picie... wina - stwierdziła złośliwie Angua.

Łups!, dodał(a) Dżon