Niekoniecznie o Terrym...

Wiedźmin

... i niekoniecznie o fantasy...

Wiedźmin

Postprzez Dag » 11 lut 2008, o 20:00

Jedna z moich ulubionych sag fantasy. Myślę, że nie muszę pisać o czym jest, ani recenzji do niej (większość ma chyba mniej więcej pojęcie o fabule) Może tylko tyle, że Sapkowski naprawdę dopracował każdy tom w najdrobniejszych szczegółach, postacie, miejsca, zdarzenia opisał po mistrzowsku a wszystko, by pod płaszczykiem ZWYKŁEJ fanstastyki przekazać coś więcej, coś nam uświadomić.
Ale jedną z najważniejszych zalet cylku Wiedźmin jest humor i ironiczny styl pisania Sapkowskiego, przez co odbiór dzieła jest łatwy i przyjemny.

Ktoś z was czytał? Oglądał film? (koszmar...) albo grał w najnowszego rpga?

Let`s talk :D
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Reklama

Re: Wiedźmin

Postprzez Kasia M. » 11 lut 2008, o 20:05

wstyd, ale nie. nie czytałam, nie oglądałam, a już na pewno nie grałam ;) ale przeczytam. muszę :)
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Corvvin » 11 lut 2008, o 20:12

Hmm ja czytałem bodaj 5 razy :mrgreen:
Można się czepiać momentami (Sapkowski się trochę popisuje), ale trzeba przyznać, że czytadło bardzo miłe..
W grę nie grałem, choć do Sapkowskiego mam sentyment - jedna z moich pierwszych sesji rpgie to było Oko Yrrhedesa autorstwa Sapka właśnie :P
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Alsvithe » 11 lut 2008, o 21:49

Sapkowski jest fantastyczny. I nie tylko w Wiedźminie, w sumie mi się bardziej podobała trylogia - Narrenturm, Boży bojownicy i Lux Perpetua. Taki mix historii i fantasy. Lekkie, łatwe i przyjemne. A coś wnosi. Zainteresowania w sensie.

Na grze mi zależało, ale przestało. Tak jakoś ;)
Alsvithe
Mag I stopnia

Postprzez _MaLiNka_ » 11 lut 2008, o 23:21

mój kumpel namiętnie gra w widzmina - albo mam jakiś uraz albo ta gra zdecydowanie jest nie fajna lekko mówiąc......zdecydowanie wolę czytać książku lubie ten smrodek drukarni....
_MaLiNka_
Mag I stopnia

Reputacja: 29

Postprzez Dag » 12 lut 2008, o 10:33

też wolę książki, ale ta gra akurat bardzo mi się podoba. Autorom udało się połączyć świat z sagi z własną wymyśloną historią i wcale nie wychodzi na siłę.

z tej drugiej trylogii czytałam tylko Narrenturm niestety, ciekawa, ale jak dla mnie nie to co Wieźmin :D
Dag
Mag II stopnia

Postprzez DopeStar » 16 lut 2008, o 11:08

tu mi graj :)

czytałem sage, całosc od deski do deski 4 razy, na wyrywki poszczegolne fragmenty, opowiadania czy tomy niezlicozną ilosc razy, nawet film widzialem wiecej niz raz:D
no i gra... bardzo mi sie podoba, dzieki klimatowi jaki ma, i sposob walki jest czyms pomiedzy tradycyjnym rpg, gdzie ustawiasz wszystko i klikasz raz (np. BG) a hack'n'slashem gdzie modrujesz dwie myszki podczas nocki z grą :P

trylogia husycka tez jest super :) tez czytałem duzo razy:D naprawde warto:D
"...we're all stars now in the dope show.."
DopeStar
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Alisia » 1 mar 2008, o 16:32

Właśnie gram w grę :D Uparłam się zaliczyć wszystkie panie z Wyzimy i okolic, mój brat załamuje ręce nad brakami w mojej moralności. Poza tym upijam się przy każdej okazji, dokarmiam kanapkami z kurczakiem babcie na ulicy, by posłuchać starych opowieści, plądruję cudze kredensy, zagaduję przechodniów, no i oczywiście zabijam potwory.

Książki czytałam, ale nie wszystkie. Filmu ani serialu nie oglądałam.

PS.Niekoniecznie pisze się chyba razem?
Obrazek
Alisia
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez BiancoNeri » 21 mar 2008, o 15:52

Na razie przeczytałem tylko dwa pierwsze tomy - kapitalne dialogi. Sapkowski nie boi się używać języka ostrego, ciętego, czasem trochę wulgarnego. To nie jest kolejne słodziutkie fantasy, gdzie jest jasny podział na dobrych i złych (jak np. w WP). Czasem trudno ocenić, czy dana postać jest przyjacielem czy wrogiem. Sapkowski chciał stworzyć mroczne, brutalne fantasy i udało mu się to.
Co do gry - nie na mój komp:) Może za parę lat, jak zrobię upgrade. Film - nie widziałem, a czytając różne opinie, chyba nie ma czego żałować.
BiancoNeri
Student Magii

Postprzez Dag » 21 mar 2008, o 23:20

Pamiętam jak się zakochałam w twórczości Sapkowskiego po pierwszym tomie Wiedźmina. 8-) Naprawdę, fenomen. Potem miałam lekkie schizy, żeby iść do tego samego liceum co on (w końcu to samo miasto :D) ale się szybko wyleczłam z chorych ambicji, jak zobaczyłam ile pkt. trzeba mieć...
Sapkowski to perfekcjonista. Wszystkie jego książki, a w szczególności opowiadania są tak cudownie idealne w każdym szczególe...
Można otworzyć książkę na dolnej stronie i natychmiast przenieść się w świat Wiedźmina.
Gra trzyma klimat.
Dag
Mag II stopnia

Postprzez gosiczek » 7 kwi 2008, o 19:15

Serię o wiedźminie przeczytałam calusieńką, grzecznie tom po tomie.I jak to w moim stylu zarwałam przez nią niejedną nockę. Szczerze mówiąc był to mój pierwszy "romans" z fantasy, od tego się zaczęło. Do dziś chętnie wracam do sagi, żeby sobie odświeżyć pamięć lub poprawić humor po przeczytaniu jakiegoś badziewia.
"...milczenie jest odpowiedzią, która domaga się dalszych pytań. Szukajcie a znajdziecie, jednakże najpierw wiedzieć powinniście czego szukacie..."
gosiczek
Student Magii

Postprzez Anima Vilis » 7 kwi 2008, o 22:10

Wiedźmin..niesamowita książka...choc zakończenie sagi niezbyt do mnie przemówiło..podobno Sapkowski nie miał na nie pomysłu a był naciskany przez wydawców..ale nie wiem czy to prawda..co do filmu..lepiej nie bede sie wypowiadac bo dostane bana za uzywanie bardzo bardzo brzydkich słów..mieć taką książke i tak spieprzyc film? to fenomen..pomijajac rzeczy typu wiek yennefer..dobrze ze smok nie był dmuchany.. w gre nie grałam
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez Dag » 7 kwi 2008, o 22:51

Anima Vilis napisał(a):choc zakończenie sagi niezbyt do mnie przemówiło..podobno Sapkowski nie miał na nie pomysłu a był naciskany przez wydawców..ale nie wiem czy to prawda..

W tomie opowiadań "Coś się kończy, coś się zaczyna" Sapkowski udowania, że to pomówienia. Jest tam jedno opowiadanie-żart - ślub Geralta z Yennefer. (Może ci się spodoba - happyend :D) Nie jest to alternatywne zakończenie, ale pojawiają się tam najważniesze postacie z całej sagi. Już tam było wiadomo, że Ciri posiwieją włosy itp. Sporo elementów z całości 5-ksiągu, połączonych w zabawną historykę, napisaną przed pana S. kilka lat przez wydaniem sagi. Co jest dowodem, jak pisze Spkowski, że cały Wiedźmin to nie spontan, hurra! poszły konie po betonie, wydawca ustala termin, więc piszemy - tylko całościowo, ze szczegółami rozpisany świat, łącznie z zakończeniem i wszystkimi wątkami.
Przemawia za tym też argument, że skoro już kilka lat wcześniej miał napisane zakończenie, więc równie dobrze po modyfikacji mógł je wykozystać. Ale nie zrobił tego, gdyż saga miała kończyć się inaczej.
Dag
Mag II stopnia

Postprzez Anima Vilis » 9 kwi 2008, o 16:16

Dag napisał(a):
Anima Vilis napisał(a):choc zakończenie sagi niezbyt do mnie przemówiło..podobno Sapkowski nie miał na nie pomysłu a był naciskany przez wydawców..ale nie wiem czy to prawda..

W tomie opowiadań "Coś się kończy, coś się zaczyna" Sapkowski udowania, że to pomówienia. Jest tam jedno opowiadanie-żart - ślub Geralta z Yennefer. (Może ci się spodoba - happyend :D) Nie jest to alternatywne zakończenie, ale pojawiają się tam najważniesze postacie z całej sagi. Już tam było wiadomo, że Ciri posiwieją włosy itp. Sporo elementów z całości 5-ksiągu, połączonych w zabawną historykę

no własnie nie słyszałam zadnych opinii o tej ,,ostatniej części" i przy okazji nie moge jej nigdzie dorwac..jakie wrazenie na tobie zrobila?
ja nie prosze o całkowity i słodki happy end tylko o oszczedzenie kilku bohaterów..
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez Normandy » 9 kwi 2008, o 17:18

Wiedźmin jest naprawdę dobry. Ale w cyklu o Reynevanie moim zdaniem dość sporo przesadził z klimatem "brudnego średniowiecza". Może to i jest fajne, ale tak jak wszystko, przedawkowane - bywa zabójcze...
Deth... And what comes next?
Normandy
Student Magii

Następna strona

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

- Nadzieja jest ważna. Nadzieja, istotna część wiary. Dać ludziom dżem dzisiaj, a siądą i zwyczajnie go zjedzą. Za to dżem jutro podtrzymuje ich bez końca.

Wiedźmikołaj, dodał(a) grace