Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Ekranizacje

Filmy, animacje, sztuki teatralne, gry komputerowe, planszowe, RPG itp. w temacie Pratchetta.

Ekranizacje

Postprzez Alisia » 22 lut 2008, o 14:30

Znalazłam przed chwilą temat o głosie Śmierci w "Wiedźmikołaju", ale o samych ekranizacjach nic nie widzę, a chętnie bym sobie o nich porozmawiała. Może temat się przyjmie?

Kupiłam ostatnio "Wiedźmikołaja" na Allegro i zabraliśmy się z rodziną do oglądania, z pewnymi obawami. Które, na szczęście, okazały się niesłuszne. Film jest wierną ekranizacją książki, Susan, choć trochę zbyt nerwowa, jest dobra, Śmierć jest świetny, chociaż ma głos trochę jak Lord Vader...Ale absolutnie genialni są Herbatka i...Nobby. Bałam się, że scenę z Nobbym w ogóle wytną, ale nie dość, że ją zostawili, to jeszcze jest idealna. Nobby wygląda i zachowuje się tak, jak go sobie wyobrażałam, no i te zęby :mrgreen: ! Herbatka z kolei jest prawdziwym psychopatą (może trochę za dużo nerwowych chichotów) i ma cudowny głos :D Plus to też niealbertowaty Albert, grany przez Davida Jasona (widział ktoś może "Prosimy nie regulować odbiorników" z lat 60? Grał tam z kilkoma członkami grupy Monty Pythona, która wtedy jeszcze nie istniała, i pisał skecze. Już wracam do tematu). Ogólnie rzecz biorąc: jestem zachwycona.

Słyszałam, że jest planowana ekranizacja "Koloru magii". Nie wiem, na jakim jest etapie, ale zastanawiam się, czy wybrali już aktorów? Ja osobiście w roli Rincewinda widziałabym Dominica Monaghana ("Władca Pierścieni", "Lost"):
Obrazek
Dobry aktor i całkiem podobny; żeby jeszcze był brunetem, byłby moim zdaniem idealny.
Słyszałam też o planowanej ekranizacji "Wolnych ciutludzi", ale to mnie akurat nie cieszy - nie widziałam chyba jeszcze dobrego dziecięcego aktora :|
Obrazek
Alisia
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Ekranizacje

Postprzez P.S.Ron » 22 lut 2008, o 14:49

Przymierzam się znowu do książkowego "Wiedźmikołaja" a po lekturze obejrzę film. Tylko będę musiał jakoś fragmentami go na YouTubie wyczaić bo nie mam całości. Czy on jest tylko po angielsku czy może gdzieś krążą napisy polskie do niego - wie ktoś?
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Corvvin » 22 lut 2008, o 15:01

Ron trochę to potrwa ale możesz sobie ściągnąć go z rapidshare -> http://peb.pl/seriale/79793-rapidshare- ... 006-a.html
Napisy do tego na pewno gdzieś na sieci są, a jak nie znajdziesz to ja mam - mogę ci podesłać..

I nie czytaj książki tuż przed filmem! Bo się zanudzisz jak ja.. Jest bardzo wierny ; )
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez P.S.Ron » 22 lut 2008, o 15:06

Corvvin napisał(a):Ron trochę to potrwa ale możesz sobie ściągnąć go z rapidshare -> http://peb.pl/seriale/79793-rapidshare- ... 006-a.html
Napisy do tego na pewno gdzieś na sieci są, a jak nie znajdziesz to ja mam - mogę ci podesłać..

I nie czytaj książki tuż przed filmem! Bo się zanudzisz jak ja.. Jest bardzo wierny ; )

Tam się trzeba zarejestrować czy można ściągnąć tak na leszcza?
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez Corvvin » 22 lut 2008, o 15:09

Można normalnie, ale są ograniczenia czasowe.. Tzn po każdym ściągniętym pliku musisz odczekać jakiś czas (3 godziny bodaj?).. A film jest podzielony na 100mb kawałki, więc trochę taka zabawa trwa..
Jeśli masz zmienne ip, to można to trochę oszukać ;) Wystarczy resetować modem po każdym kawałku ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez P.S.Ron » 22 lut 2008, o 15:19

Corvvin napisał(a):Jeśli masz zmienne ip, to można to trochę oszukać ;) Wystarczy resetować modem po każdym kawałku ;)

Aż takim magikiem komputerowym nie jestem (właściwie to w ogóle nie jestem). Ale chyba sobie poradzę tylko raczej w domu a nie w pracy bo zapcham łącze firmowe :D . Dzięki.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez _MaLiNka_ » 23 lut 2008, o 11:33

Corvvin napisał(a):Jeśli masz zmienne ip, to można to trochę oszukać Wystarczy resetować modem po każdym kawałku

najlepsza z moich metod!!!!!
P.S.Ron napisał(a):Aż takim magikiem komputerowym nie jestem (właściwie to w ogóle nie jestem)

do tego nie trzeba być magikiem mnie tej sztuczki nauczył... 14 letni sąsiad:)
_MaLiNka_
Mag I stopnia

Reputacja: 29

Postprzez P.S.Ron » 24 lut 2008, o 01:05

_MaLiNka_ napisał(a):do tego nie trzeba być magikiem mnie tej sztuczki nauczył... 14 letni sąsiad:)

Możesz mi wierzyć albo i nie ale ja jeszcze 5-6 lat temu nie rozróżniałem przeglądarki stron od wyszukiwarki internetowej i nie obsługiwałem poczty mailowej. Po prostu nie miałem internetu ani w pracy ani w domu i szczerze mówiąc wcale mi to nie było potrzebne. Jakoś to wszystko ogarnąłem metodą prób i błędów (bo nie mam 14-letniego sąsiada ;) ) no ale prawdziwym specjalistą nie jestem i nie będę - w przypadku dziwnego zachowania kompa najpierw stosuję ctrl-alt-del :D
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez ilien » 27 lut 2008, o 17:49

Ekranizacje powiadacie...
Widzę, że o "Wiedźmikołaju" wszyscy słyszeli, ale o "Trzech Wiedźmach" i "Muzyce duszy" nikt nie wspomniał. Przynajmniej nie tu. Będę pierwsza ^^

"Trzy Wiedźmy" i "Muzyka duszy" to w przeciwieństwie do "Wiedźmikołaja" seriale animowane. Muszę przyznać, że w obu wypadkach poziom został zachowany. Co prawda same rysunki i ukazanie niektórych postaci może wydać się dziwne (zwłaszcza, gdy się człowiek napatrzy na cudeńka Kidby'ego) ale po 5 min. spokojnie da się przyzwyczaić. Zwłaszcza, że są to bardzo wierne ekranizacje. Nie brakowało niczego. W niektórych momentach można się zdziwić, że jakaś scena nie została wywalona ze względu na to, że nic nie wnosi. Większość dialogów - można powiedzieć, że na żywca zerżnięta z książki. Co nie oznacza, że można sobie wybrać pomiędzy obejrzeniem filmu albo przeczytaniem książki - wyjdzie na to samo. Nie. I jedno i drugie jest jak najbardziej wskazane. Mój brat na przykład zupełnie zmienił zdanie o "Trzech Wiedźmach" po obejrzeniu serialu. Poza tym - dla prawdziwych fanów zobaczenie ekranizacji to zawsze jakieś urozmaicenie i poznanie Świata Dysku z trochę innej strony. Na prawdę polecam - bardzo przyjemnie się oglądało.
A teraz o "Wiedźmikołaju". Przytrafiło się tak, że najpierw oglądałam film a potem przeczytałam książkę (miałam czekać z oglądaniem, aż dorwę papierkową wersję... ale nie wytrzymałam ^^). W sumie to w tym wypadku nie ma to większego znaczenia. W niektórych przypadkach (np. Władca Pierścieni) gdy najpierw obejrzy się film, a potem przeczyta się książkę - człowiek głupieje, bo na filmie oglądał co innego a w książce - pierwowzorze - czyta co innego. Ale tu takiej sytuacji nie ma. Wierne odtworzenie (nawet bardzo). Właściwie nie ma sensu się rozpisywać. Już o wszystkim napisaliście.
Aha, jeśli ktoś chciałby namiary na "Muzykę..." lub "Trzy Wiedźmy" - pisać :)
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez tommi » 27 lut 2008, o 18:04

ilien napisał(a):Aha, jeśli ktoś chciałby namiary na "Muzykę..." lub "Trzy Wiedźmy" - pisać
no to pisze ja bym se obejzał
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Dag » 27 lut 2008, o 19:57

mimo, że jakoś kreskówki mi nie pasują do powieści Pratchetta, mimo wszystko bym je obejrzała. :D dopisuję się na listę społeczną.
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez ilien » 28 lut 2008, o 17:52

Proszę ja Was bardzo:
"Trzy Wiedźmy"
Co prawda z torrentów, ale na rapidzie znaleźć nie mogłam. Ssysało mi się chyba z tydzień, ale warto było :D Napisy znalazłam chyba na napisy.info, ale z tego co pamiętam, nie były dopasowane do wersji dwupłytowej i było straszne przesunięcie. Jeśli nie radzicie sobie z językiem, to będę mogła Wam podesłać napisy dopasowane (mój genialny brat je przerobił ^^). Nie wiem, jak umieścić je na forum, więc albo na gg wyślę, albo mailem. Chyba, że ktoś mnie oświeci w kwestii wysłania pliku bezpośrednio na forum -.^
A "Muzyka Duszy"... Nie mogę znaleźć. Wcięło. Zapadło się pod ziemie. Nie ma. Wnętrzności dam sobie wypruć, że ściągałam stąd, ale tam - ani widu, ani słychu. Może się przede mną schowało - sami poszukajcie. Powodzenia. Napisy także z napisy.info (tym razem były dobrze dopasowane)
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez tommi » 28 lut 2008, o 19:58

ok bóg zapłać dobra kobieto
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Corvvin » 28 lut 2008, o 20:26

Muzykę duszy można obejrzeć tutaj http://quicksilverscreen.com/watch?video=19152
Tylko to jest via Stage6.com a je likwidują, więc trzeba się spieszyć ; )
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez Dag » 28 lut 2008, o 23:31

dzięki i dzięki :D
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Następna strona

Powrót do Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Lobsang westchnął. Po czym dodał z nadzieją:
-Słyszałem, że bardzo zaawansowani mnisi potrafią się żywić, no... energią życiową z samego powietrza.
-Tylko na planecie Parówka, podejrzewam.- mruknął Lu-Tze.

Złodziej Czasu, dodał(a) Utis