Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Re: Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Postprzez Mauer » 22 sty 2009, o 18:30

Ariada, Nie zwracam się do Ciebie bezpośrednio, przynajmniej w mojej opinii myślisz samodzielnie i nie czekasz na gotowca. Co do Twojego pytania dobrze będzie przeczytać Muzykę duszy, duzo tam o samej społeczności A-M, dla kontrastu zgiełku ulicznego polecam Równoumagicznienie. Powinnaś tam odkryć coś dla Siebie
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Reklama

Postprzez jaro_gryf_666 » 22 sty 2009, o 18:41

Jako, że zamiast napisać kolejny temat 'potrzebuje pomocy! ratunku! streśćcie mi pratchetta! najlepiej całego!' dopisałaś się do już istniejącego, Hiszpańska Inkwizycja postanowiła Ci pomóc.

Jeśli bardzo chcesz opisać jakieś konkretne postaci, polecałbym Śmierć //chyba najbardziej charakterystyczna postać Dysku//. Dalej jest cała gama niezwykle barwnych postaci //straż, wiedźmy, magowie NU... brać, wybierać, decydować i niczego nie żałować...//, toteż ciężko polecić kogoś konkretnego. Najlepiej przeglądnij na pratchett.pl dział z cytatami i sama wybierz najbardziej odpowiadające Ci postaci ;)

A najbardziej polecałbym zapoznanie się z wszystkimi opowiadaniami ze świata Dysku.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez rozzinka » 8 lut 2009, o 21:34

Dobra może to nie do końca jest odnośnie pratchetta... ale może ktoś z Was rozszyfruje ten fragment z "Trzech wiedźm" ;)

„Mówią, że owoc ten jest niby świat nasz cały
Tak słodki. Aleja powiadam, że jak serce
Tak czerwone z wierzchu, ale w środku bez trudu
Znajdujemy robaka, zgniliznę, zepsucie.
Jakby nie błyszczał owoc, jedno ugryzienie
Wskaże, że niejeden człowiek od wewnątrz gnije.
(…)- To mowa Czerwia z Tyrana - wyszeptał Hwel. Zwykłe opa­nowanie wymowy nagle go puściło. - Niech to piekło...”
"Wampiry powstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota" -- "Wyprawa Czarownic"

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
E(motional) :D
rozzinka
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez knopersik14 » 18 lut 2009, o 15:45

Witam nie chcąc zakładać nowego tematu spytam tutaj. Czy ma ktoś pomysł co można wykorzystać do literatury przedmiotu mając książkę Straż nocna lub Straż Straż!. Chodzi mi głównie o bohaterów, bo wiem co i jak ale coś trzeba wpisać.
knopersik14
Student Magii

Postprzez szkot » 19 lut 2009, o 00:01

Może wyjdę na ignoranta ale nie rozumiem tego pytania. Że tak spytam - w sensie że co ?
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez tter282 » 19 lut 2009, o 08:22

Szkot, zatem jest nas dwóch ignorantów :D

Knopersik - weźże przeformuuj Twoje pytanie, bo niektórzy z tu obecnych kończyli szkoły jeszcze za Jaruzelskiego i ten specyficzny, egzaminacyjno - belferski żargon stanowi tajemnicę. A pomożemy chętnie.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez ilien » 20 lut 2009, o 19:58

Przeczytałam kilka razy i doszłam tylko do tego, że może potrzebować opracowań do "Straż! Straż!" albo "Straży nocnej", najlepiej zawierające coś o bohaterach. Dobrze rozszyfrowałam?
Ogólnie z opracowaniami do książek Pratchetta może być problem, chyba, ze o czymś nie wiem...
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez knopersik14 » 28 lut 2009, o 17:35

Sorry za tak długi okres niebyt ale cóż czasami tak wychodzi. Chodzi mi o opracowania albo jeśli będzie ktoś na tyle uprzejmy o wymienienie kilku funkcji Vimsa w tych książkach. Chodzi mi jakie pełni funkcje w utworze bo za cholerę(sorry za wyrażenie) ale nie mam pomysłu oprócz pokazania go jako policjanta potrafiącego rozwikłać zagadki w każdy możliwy sposób.
knopersik14
Student Magii

Postprzez szkot » 28 lut 2009, o 19:10

Jak koleżanka wyżej napisała z wypracowaniami jest problem, więc możesz mieć problem. Nie dziwię się, że nie znalazłeś innej funkcji, bo tym się właśnie zajmuje, czy nie? Na siłę można stwierdzić, że zajmuje się ,tfu, dyplomacją o ile się nie mylę w "Potwornym Regimencie". No i oczywiście Komendant Straży, który próbuje pilnować porządku.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez knopersik14 » 1 mar 2009, o 18:13

No cóż tylko wiesz jest pewien problem ja mam gadać przez 15min :D to może znacie innego bohatera który ma więcej funkcji w utworach pratchetta bo ja dopiero zaczynam zabawę z jego książkami więc nie bardzo się orientuje :roll:
knopersik14
Student Magii

Postprzez Uuk » 2 mar 2009, o 02:52

Chyba przetnę ten węzeł gordyjski: weź lepiej coś, w czym się orientujesz. Rozumiem, że lubisz (właśnie polubiłeś) Świat Dysku, ale z opracowaniami Pratchetta naprawdę jest bardzo ciężko, jeszcze się z takimi nie spotkałem.
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez szkot » 2 mar 2009, o 10:53

Najwięcej można o Śmierci gadać. On jest tak zróżnicowany, że można o nim mówić przez pół tygodnia. Ale jest tylko jeden problem - musisz przeczytać jak najwięcej książek. Najlepiej te, które skupiają się na Śmierci, czyli Mort, Kosiarz, po trochę Muzyka Duszy i Wiedźmikołaj. A najlepiej wszystkie, bo we wszystkich pojawia się Śmierć.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez knopersik14 » 3 mar 2009, o 16:51

Hmm cóż tak pomyślałem pobiłem się z myślami i zmieniłem lektury bo jedna Uuk miał rację trzeba by się wgłębić w temat trochę bardziej ale dzięki wszystkim za pomoc :clap:
knopersik14
Student Magii

Postprzez rozzinka » 15 mar 2009, o 22:49

Hej macie może jakiś fajny arytykulik, albo coś, odnośnie sposobu w jaki TP kreuje świat dysku? Wiecie cosik może o grotesce, komizmie... takie bardziej podchodzące pod teorię literatury. Coś rozkładające sposób narracji na części pierwsze... w sumie to cokolwiek?? (taki mały akt desperacji w związany z nieuchronnie zbliżającą się maturą)
"Wampiry powstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota" -- "Wyprawa Czarownic"

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
rozzinka
Student Magii

Postprzez rozzinka » 19 mar 2009, o 20:35

W sumie może komuś się to przyda ;)

http://www.lspace.org/books/apf/ :mrgreen:

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
rozzinka
Student Magii

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Igor westchnął. Seplenienie sprawiało czasem kłopoty. Prawdę mówiąc, Igor mógłby z łatwością wyleczyć tę wadę wymowy, ale stanowiła ona ważną cechę igorstwa. Równie dobrze mógłby przestać utykać.

Złodziej Czasu, dodał(a) grace