Nomy

NOMY:)

Dyskusje o naszych niewielkich sąsiadach..

Re: NOMY:)

Postprzez szkot » 29 maja 2008, o 19:57

Ja przyznam sie szczerze przeczytałem całą trylogię i muszę powiedzieć, że mi sie podobało. Trudno to znaleźć, ale siedziałem w bibliotece śląskiej i czytałem. Nie uznaje tego za czas stracony. Widać było, że Pratchettowi świta pomysł na nowy świat. I wydaje mi się, że trylogia była lepsza od Dywanu, a napewno było w niej więcej humoru.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Reklama

Postprzez kajzer404 » 29 cze 2008, o 21:13

Moim zdaniem są to bardzo ciekawe książki. Poza tym że bardzo przyjemnie się je czyta to ukazują jak bardzo ludzie moga sie mylić jeśli chodzi o religie i wiare.
kajzer404
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez Corvvin » 29 cze 2008, o 21:20

kajzer404 napisał(a):Poza tym że bardzo przyjemnie się je czyta to ukazują jak bardzo ludzie moga sie mylić jeśli chodzi o religie i wiare.

Według mnie wniosek jest słuszny, ale błędny ; ) Bo nie o to chodzi przez 99% w religii i w wierze ; ) Ale nie wiem czy ten dział forum to dobre miejsce na taką dyskusję ; )
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Senthe » 28 lip 2008, o 02:05

Nomy przeczytałam całe... to prawda, ciekawie jest ujęty problem religii i wiary, ale czy "mylić się w wierze" - chodzi przecież chyba o to, aby wierzyć, że ma się rację, a nie ją mieć, prawda? Jeśli dobrze zrozumiałam Corvvina (:
Tak czy owak, przeprzyjemna lektura, zdecydowanie lepsza od niektórych dyskowych pozycji.
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez Technites » 25 wrz 2008, o 14:27

Seria o Nomach jest niezłym ćwiczeniem do wejscia w styl pisania Terrego. I chociaż bardziej jest to seria dla dzieci niż dla dorosłych, to myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Szczerze polecam.
Rola Słuchaczy nigdy nie została właściwie doceniona...
Technites
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez tter282 » 31 gru 2008, o 08:45

A ja uważam, że Nomy są rewelacyjne. Mała rzecz ale wywołująca paroksyzmy smiechu. Ot taka zabaweczka...
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez _MaLiNka_ » 10 sty 2009, o 10:13

tter282 napisał(a):A ja uważam, że Nomy są rewelacyjne. Mała rzecz ale wywołująca paroksyzmy smiechu. Ot taka zabaweczka...

noo po roku od kiedy założyłam ten temat - wreszcie ktoś , kto ma podobne zdanie do mojego;)
Wiadomo,rzecz jasna ,że ŚWIATA DYSKU nie przebije nic - ale nomy są przesympatyczne;)
_MaLiNka_
Mag I stopnia

Reputacja: 29

Postprzez tter282 » 10 sty 2009, o 12:09

Pewnie, że tak. Bardzo lubię u Terrego, jego umiejętnośc tworzenia postaci, do których ciągnie nas za ich słowa, sposób wysławiania się rodem z zaułka i kultywowanie ludowej mądrości. A Nomy to szczyt tej specyficznej cechy, mimo iż to z pozoru małe, cienkie czytadełko. Takie nic, ale ileż zabawy dostarcza. I chwała, że kapitalistycznym obyczajem, Terry nie ciągną tematu, produkując serię.
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Kasia M. » 10 sty 2009, o 12:45

tter282 napisał(a): Bardzo lubię u Terrego, jego umiejętnośc tworzenia postaci, do których ciągnie nas za ich słowa

Ach.
Jak sie przeczytało najpierw Szczury Maurycego to potem wszystko się z nimi kojarzy ;) Z tylnej okładki:

"Niewielu jest pisarzy potrafiących pisać z poczuciem humoru tak niewymuszonym, tak umiejętnie dawkować momenty serio, dające do myślenia, i tak pięknie całe to danie okrasić właściwą ilością emocji, że i łezka może się czytelnikowi w oku zakręcić, choć to przecie komedia pełną gębą"
Nie znalazłam jeszcze lepszej definicji Terr'ego ;)

A tu odnośnie tego, co napisał Tter282:
"Akcja każdej powieści jest wciągająca, dynamiczna i konsekwentna, bohaterowie tworzą niezapomnianą galerię typów [...]"

czy tylko na moją wyobrazinię tak działają Pratchetty? ostatnio czytałam Zimistrza, Regimenta i Piekło i.. to był sam podziw. :) "widziałam" tą książkę wyraźniej niż gdybym oglądała film, no bajka po prostu ;) Bohaterów Pratachett'a nie da się nie kochać, nieważne czy Nomy, czy szczury, czy Magowie czy ktokolwiek :)
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez tter282 » 4 lut 2009, o 22:14

Urechotałem się przed momentem dość mocno, gdy wracając z psem ze spaceru, zobaczyłem sąsiada, zjeżdżającego z naczepy czym? - (kim?) - JEKUBEM! Żółty jak marzenie, z wielką zębatą paszczą. Nomy się pochowały albo nie dostrzegłem ich, zapomniawszy z domu okularów.

Swoją drogą, mam nadzieję, że nie będzie kopał w swoim ogrodzie o tej porze ;)
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Gadzinek » 15 kwi 2009, o 21:16

z nieznanych mi przyczyn tom drugi oscyluje wokół 50-60 zł.

Nie wiem skąd to wytrzasnęłeś...Ja całośc kupilem w komplecie za 50 zł ;p
Gadzinek
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez tter282 » 2 cze 2009, o 19:54

W księgarniach pojawiły się Nomy w postaci jednej książki w cenie 38 zł. Wydane bodaj przez Rebis - jeszcze ciepłe. Tak samo i w identycznej cenie jest dostępny kompletny Johny Maxwell. :clap:
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Grom » 6 cze 2009, o 11:16

Nie wiem czemu wszyscy tak Nomy gnębią, jak dla mnie bardzo udana seria. Wcale nie gorsza od niektórych dyskowych powieści.
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez Senthe » 10 cze 2009, o 15:30

tter - taa, miejmy tylko nadzieję, ze ta miękka okładka wytrzyma ciężar całej trylogii naraz... :|
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez tter282 » 12 cze 2009, o 10:55

tter - taa, miejmy tylko nadzieję, ze ta miękka okładka wytrzyma ciężar całej trylogii naraz...

To fakt. Zatem traktujmyliteraturę z szacunkiem :) Jako że po raz wtóry skończyłem Łups! biorę się za Nomy, szczgólnie natchniony widokiemJekuba, który za płotem wojuje, równając sąsiadowi placyk.
tter282 męska
Anghammarad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nomy

– Sprzedaje swoje sadzonki w całej okolicy – stwierdziła niania Ogg. –
Zabawnie pomyśleć, że już wkrótce tysiące ludzi będzie mogło spróbować niani
Ogg.
– Kolejne tysiące – mruknęła kwaśno babcia.

Rybki małe ze wszystkich mórz, dodał(a) Dżon