Niekoniecznie o Terrym...

"Mroczne Materie" Philip Pullman

... i niekoniecznie o fantasy...

Re: "Mroczne Materie" Philip Pullman

Postprzez Wredna Wiedźma » 1 gru 2011, o 18:59

Czytałam trochę dawno, ale jedno jest pewne - podobało się. Troche przypominało mi to japońskie bajki: sporo okrucieństwa, ale moim zdaniem zrozumiałego. Wole to, niż oszukiwanie dzieci, że świat jest zawsze miły, a Teletubisie mówią: "Tulimyyy!..." (pranie mózgu, tak nawiasowo). Nie ma co narażać młodzieńcze umysły na przejście na ciemną stronę mocy, ale zło to paskudnie silny i rzeczywisty bohater i lepiej, żeby o tym wiedziały możliwie najwcześniej. Tyle.

Podobał mi się pomysł z dajmonami, to byłoby ciekawe: jak wyglądałaby Twoja dusza, gdyby miała ukazać sie pod postacią zwierzaka? :) Zimę autor opisał tak, że aż mi się chłodno zrobiło podczas lektury. "Czepianie się" kościoła mi nie wadzi, to zawsze jakiś inny punkt widzenia, a mimo wszystko religijna propaganda i nawracanie (nie tylko w chrześcijaństwie) budzą we mnie mroczniejsze instynkty.

Irytujęce było tylko schematyczne podejście do sprawy głównej bohaterki. Orson Scott Card słusznie zauważył, że wiele o człowieku mówi jego kontakt z rodziną, więc ustawienie dziecka praktycznie przeciw rodzicom lub osierocenie go (motyw nagminny) to właściwie barbarzyństwo. Nie wspominając o tym, że autor sam sobie zawęża pole działania.
Wredna Wiedźma

Reklama

Postprzez Gramma » 5 lut 2012, o 21:09

A mi... Mi się ta trylogia podobała. Co prawda pierwsza część nie była najlepsza, ale kolejne odciągały mnie od rzeczywistości na długie godziny.

//Spojler

I nawet jeżeli zakończenie było trochę prometejskie (poświęcenie miłości w imię dobra ludzkości) to przecież nie o samą miłość tu chodziło.

//Koniec spojlera

Piękno przyjaźni zostało przedstawione niesamowicie. Dodatkowo dobre pomysły. Nie jakieś oklepane wampiry czy podpinanie się magią pod sukces Harrego.
Czytałam to dość dawno. Chyba sięgnę po to jeszcze raz : )

Edit by Kinga:
Dodana informacja o spojlerze, żeby nikt się nie naciął.
Gramma
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 23

Postprzez Motopompa » 5 lut 2012, o 23:12

Aleś dowaliła spoiler :(
No i jak kiedyś będę chciał przeczytać to co?
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1277

Postprzez Gramma » 5 lut 2012, o 23:16

Przepraszam. niechcąco...
Mimo wszystko i tak powinieneś się mile zaskoczyć... Książki te są naprawdę świetne.
Gramma
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 23

Poprzednia strona

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

Nigdy nie ufaj gatunkowi, który ciągle się uśmiecha. Na pewno coś knuje.

Piramidy, dodał(a) grace