Luźne dysputy

Piwo nie jest ani jasne, ani ciemne...

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Piwo nie jest ani jasne, ani ciemne...

Postprzez tter282 » 1 sie 2011, o 10:24

Tygrysa popieram - Kasztelan jest znaaaakomity! Ciesze się iż na naszej mapie piwnej coś się ruszyło i powstają coraz to nowe, ciekawe marki, inne niż standardowe produkty korporacyjne. Fakt, do Niemiec nam daleko z ich tysiącami maleńkich browarów, jednak światełko w tunelu się powoli pojawia. Np. Noteckie - suuuuper!
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Reklama

Postprzez Elencza » 28 lis 2011, o 10:06

Wreszcie mogę tu cokolwiek napisać (poza nie próbowałam) ;)

Degustowane na ostatnim weekendzie:
Ciechan Miodowy, Celtyckie, Gryczane, Wisnia w piwie, Fortuna wiśniowa i jakiś ekstremalny porter, którego nazwy zapomniałam.
W szafce w sypialni czeka zaś na mnie Czerwony Smok.
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 310

Postprzez Motopompa » 28 lis 2011, o 14:25

Elencza napisał(a):Wreszcie mogę tu cokolwiek napisać (poza nie próbowałam) ;)

Degustowane na ostatnim weekendzie:
Ciechan Miodowy, Celtyckie, Gryczane, Wisnia w piwie, Fortuna wiśniowa i jakiś ekstremalny porter, którego nazwy zapomniałam.
W szafce w sypialni czeka zaś na mnie Czerwony Smok.

A jak wrażenia z każdego? Bo to jest dopiero ciekawy przedmiot dyskusji :)
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1277

Postprzez Mogget » 28 lis 2011, o 14:37

Kasztelan to siki, a że niepasteryzowany, to już w ogóle leci w dół z oceną, bo chyba wszystkie inne niepasteryzowane jakie piłem były lepsze od tego :P

Co do piw Elenczy - Ciechan miodowy jest rześki, z piw miodowych ścisła czołówka
Celtyckie to ulubione mojego kumpla, ja też czasami się na nie skuszę, na spróbowanie można wypić
Wiśnia w piwie - hmm dużo kobiet się tym zachwyca ;D ja kobietą nie jestem, jeśli mam ochotę na piwo smakowe wybieram magnusa żurawinowego, ale jak ktoś częstuje to wiśnią w piwie nie pogardzę ;)
o czerwonym smoku już pisałem - fuj ;)

ja może od siebie dorzucę kilka moich naj:
koźlak i żywe z ambera, paulaner, krombacher, Švyturys baltas, granat, obołoń (oczywiście ten pszeniczny), moravske sklepni, ogółem uwielbiam pszeniczniaki, a jak jeszcze niefiltrowane to już w ogóle miodzio ;)
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez Spangler » 29 kwi 2012, o 12:01

Zdecydowanie najsmaczniejszym piwem jakie dotychczas piłem był Okocim Porter. Jedyne mocne piwo jakie mi podchodzi bo nie czuć w tym alkoholu. Mamy za to między innymi kawową nutkę że tak to ujmę - coś genialnego... Musze spróbować też innych porterów :D.

Poza tym piwa pszeniczne są dobre. Miodowych nie lubię - są zazwyczaj za słodkie.
Zdecydowanie jednym z mych ulubionych piw jest Carlsberg - idealny na jakieś ognisko czy grilla. (skakałem z radości jak zobaczyłem że na czas festiwalu Woodstock, Carlsberg był po 1,99 w Lidlu :D )

Kasztelan? Kiedyś mi smakował ale teraz stwierdzam, że albo mi się gust zmienił albo to piwo nieźle się popsuło...Bleeee...
Poza tym odradzam picie piwa takiego jak Grodzkie Niefiltrowane... Takie bezsmakowe to...
"...Wolność! Własność! Sprawiedliwość!..."
"...To tak, jakby Wielki Zderzacz Hadronów wykorzystać do zrobienia kanapki z masłem orzechowym..." - Reeven
Spangler męska
Mag II stopnia

Reputacja: 199

Postprzez Motopompa » 29 kwi 2012, o 15:08

Hyyyyy!*
Zapomniałem o tym temacie. Obiecuje poprawę i liczę, że też będziecie się dzielić wrażeniami.
* Tak, to odgłos głośnego wdechu.
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1277

Postprzez baktrianna » 4 maja 2012, o 17:53

Moim ulubionym piwem jak na razie pozostaje ciemne Spiżowe serwowane na Wrocławskim rynku. Chociaż przeglądając wątek uświadamiam sobie jak wielkie mam zaległości :) Z butelkowanych jak na razie najbardziej smakował mi Guiness i Budweiser. Raz też piłam przepyszne piwo w Krainie Piva w Toruniu,którą to obowiązkowo musieliśmy odwiedzić podczas wyjazdu naszego koła naukowego, ale nazwy tego piwa ni chu chu sobie nie przypomnę. Wiem tylko, że było ciemne, miało przepiękny zapach, idealny gorzko-karmelowy posmak i pochodziło gdzieś z północy ( typu Finlandia itp ):D
baktrianna żeńska
Student Magii

Reputacja: 16

Postprzez reeven » 4 maja 2012, o 22:13

baktrianna napisał(a):Guiness

hmm ja miałam mieszane uczucia...zaczął mi smakować dopiero jak się kończył ;).Nie piję jakiś szczególnych piw...wiec się nie znam...jak na razie najbardziej smakowało mi ciemne piwo Marphy...pianka i w ogóle pycha ;). Po za tym lubię Łomżę i Perłę :)
"-Jako specjalistka od przerywania funkcji życiowych-odparła Łowczyni-nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem.Żadne z was nie jest martwe.Natomiast oboje jesteście bardzo pijani"

Wrocławskie Towarzystwo Badań i Ochrony Dzięciołów Wodnych
reeven żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 407

Poprzednia strona

Powrót do Luźne dysputy

-Zresztą - dodał - wyrzuciliby cię, bo jesteś zanadto kreatywny. Słowa brzmią: "Złoto, złoto, złoto, złoto, złoto, złoto".
-A jest refren?
-"Złoto, złoto, złoto, złoto, złoto".
-Opuściłeś "złoto".

Trzy Wiedźmy, dodał(a) grace