Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Re: Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Postprzez grzechoo1 » 20 kwi 2008, o 12:02

PROZAiC!!!!!!
Nie skomentuje Twojej wypowiedzi. Nie ma ludzi doskonałych. Jeśli masz jakieś durne aluzje to sobie je przemilcz. A co do moich błędów to mam je głęboko gdzieś i zwisa mi to czy sie komuś podobają czy nie. Napisałem na to forum bo Pratchett naprawdę ma świetne książki i miałem nadzieje że fani też są w porządku ale jak widać się myliłem. A w temacie sie orientuje tylko ciekawią mnie wasze opinie i interpretacje tych książek. Więc daruj sobie jak nie masz ochoty sie wypowiadać na temat to lepiej w ogóle nie pisz...
Bez poważania Grzegorz...
Grzeszek
grzechoo1
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez PROZAiC » 20 kwi 2008, o 12:27

Zaczynasz od zdania: "Nie skomentuję twojej wypowiedzi", a potem ją komentujesz. Trochę konsekwencji młody człowieku.
I poczytaj Pratchetta trochę więcej. Dowiesz się jaki rodzaj ludzi używa wielokrotnych wykrzykników (vide: Maskarada) :lol:

mimo wszystko z poważaniem
PROZAiC
Jeśli nie potrafisz olśnić innych swoją inteligencją,
oszołom ich swoją głupotą.
PROZAiC
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez Merigwen » 4 sie 2008, o 14:50

PROZAiC,
Przez przypadek trafiłam na ten wątek, przeczytałam Twoje posty i odczułam nieodpartą potrzebę zarejestrowania się i wyrażenia swojej opinii. Mianowicie - popieram Cię w 100%. Czytając wypowiedzi Grzegorza miałam podobne do Twoich przemyślenia. Cieszę się, że istnieją jeszcze zwolennicy poprawnej polszczyzny :D

A swoją drogą trochę przykry jest fakt, że często ludzie tak gwałtownie reagują na parę krytycznych, ale prawdziwych słów.

Pozdrawiam! Z jednym tylko wykrzyknikiem ;)
Merigwen
Gorzej niż Rincewind

Postprzez rozzinka » 20 gru 2008, o 23:23

Hejka,
pisałam na forum powitalnym... i zdaje mi się że tu będzie odpowiednie miejsce...

Wybrałam na maturkę temat "Sposób i rola nawiązań do klasyki literackiej w twórczości T. Pratchetta. Rozwiń temat, odwołując się do wybranych utworów pisarza."

Chce się odwołać do "Trzech wiedźm" "Wyprawy Czarownic" i "Panowie i Damy"
Bedę musiała rozebrać na części pierwsze sposób narracji i w jaki sposób on nawiązuje do Sheakspira i chociażby Andersena... ale chwilowo... może wsparlibyście mnie pomysłami jakie tam występują baśni i legendy :) i odniesienia do "klasyki literackiej" :) mam w gruncie rzeczy rozpracowane "Trzy wiedźmy" to głównie dramaty Sheakspia... a jeśli chodzi o Wyprawę Czarownic to kopciuszki, kapturki, śpiące królewny itp... no i właśnie to "itp" mnie interesuje :D

(proszę o wybaczenie ze strony "Stróżów Poprawnej Polszczyzny" za wszelkie błędy które popełniłam pisząc ten post :think:
"Wampiry powstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota" -- "Wyprawa Czarownic"

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
E(motional) :D
rozzinka
Student Magii

Postprzez szkot » 27 gru 2008, o 23:45

Pomyślę więcej o Wyprawie, ale chwilowo pierwszę co przypominam sobię to Golem z Władcy Pierścieni, który próbuje zdobyć "swój skarb" jak płynmął podziemnych strumieniem. Napewno motyw z lustrem i oglądaniem rzeczy przez lustro to spiaca krolewna. Ale pomysle wiećej i przypomnę sobie.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez rozzinka » 30 gru 2008, o 15:28

Wiesz nie pomyślałam o Śpiącej Królewnie :D a jeszcze jakieś pomysły może :?: :D Coś odnośnie "Panów i Dam" :?: :mrgreen:
"Wampiry powstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota" -- "Wyprawa Czarownic"

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
E(motional) :D
rozzinka
Student Magii

Postprzez ZłomekBDG » 13 sty 2009, o 21:20

Witam z tego co przeczytałem nie jestem jedyną osobą, która wybrała Świat Dysku na maturę. Mój temat to: "Literatura fantastyczna i literatura historyczna porównać obie literatury na podstawie dwóch utworów", na razie poszukuję prac na temat "Zbrojnych" albo "Bogowie, honor, Ankh-Morpork" jeszcze się zastanawiam którą wybrać by pasowało do "Potopu".
ZłomekBDG
Student Magii

Postprzez tter282 » 13 sty 2009, o 21:43

Oczywiście, że drugą z wymienionych. Dodaj do tego jeszcze "Straż nocną". Obydwie traktują o patriotyźmie, o tym co robi się POWINNO. Perfekt
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez ZłomekBDG » 19 sty 2009, o 23:04

"Straży nocnej" jeszcze nie czytałem ale trzeba nadrobić tę zaległość :D
ZłomekBDG
Student Magii

Postprzez szkot » 20 sty 2009, o 09:20

Wieki temu znalazłem stronę na której były opisane wszystkie nawiązania Świata Dysku do świata Kuli. Jest podzielona na każdą książkę. Tylko nie pamiętam adresu i ostrzegam, że jest po angielsku. Ale dzisiejsza młodzież to angielski wchłania od dziecka, więc nie powinno być z tym problemu :D
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez ZłomekBDG » 20 sty 2009, o 20:30

Książka zwie się "Nauka Świata Dysku I" jest, też następna część "Nauka Świata Dysku II" Posiadam obie, druga część jest łatwiejsza w odbiorze od pierwszej. W pierwszej jest za dużo o fizyce i chemii.
ZłomekBDG
Student Magii

Postprzez szkot » 20 sty 2009, o 21:02

Eeeeeee. Nie zrozumieliśmy się. Wiem, że jest coś takiego jak "Nauka Świata Dysku". Wierz mi mam dużą wiedzę o tym. Chodziło mi o to, że jest strona internetowa na której pokazali wszystkie metafory jakie zamieścił Terry w książkach Świata Dysku. I na tej stronie możesz znaleźć rzeczy, których szukasz. tylko nie pamiętam adresu strony.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Ariada » 22 sty 2009, o 17:40

Witajcie :) jestem kolejną maturzystką. Mój temat jednak różni się od tematów moich poprzedników, ponieważ ja muszę rozłożyć na części pierwsze świat wykreowany przez Pratchetta, czyli Świat Dysku :) temat brzmi: "Światy i ich mieszkańcy wykreowani w literaturze fantasy..."- dalsza część tematu nieistotna. No, ale przejdę do sedna sprawy, mianowicie do pracy postanowiłam wykorzystać m.in. pierwszą część Świata Dysku- Kolor Magii, bo zasugerowano mi, ze najlepiej byłoby zacząć od początku. Czytałam parę części świata dysku 2/3 lata temu(w tym "Kolor magii", który chce wykorzystać), jednak zniechęciłam się "Pomniejszymi bóstwami", ale nie o to chodzi... Mój problem polega na tym, że nie pamiętam już dokładnie tych książek, które przeczytałam, a wielu nawet nie tknęłam, więc zwracam się z grzeczną prośbą o polecenie tytułów, które nadałyby się do opisania mieszkańców Świata Dysku, bo z tego, co pamiętam w "Kolorze..." nie było chyba ich zbyt wielu? Za to pamiętam, że jest tam dość dobry opis samego świata dlatego też chcę ją wykorzystać. Nawiasem mówiąc "Kolor magii" już wypożyczony i niedługo ponowię jego lekturę.
Ariada
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Mauer » 22 sty 2009, o 18:04

Ludzie, jak chcecie pisać z całości twórczości terrego to trzeba się zagłębić w temat, lubić a nie czytać dopiero po wymyśleniu tematu, no wybaczcie. Ja wybrałem taki a nie inny temat bo mi pasował, znałem go od kuchni i mnie ciekawił. Terry pisze może łatwo i przyjemnie, ale patrzac na ludzi z liceum(bez urazy) są głupi i nie rozumieją podstawowych aluzji czy kompozycji parodiujących innych artystów. Polecam wybierz temat z listy i nie marudź. Ogółem proszę za tym żeby nie robić z Tego forum jakiegoś portalu dla ludzi któzy są za głupi/leniwi wpisz co chcesz żeby samemu przeczytać kilka książek a nie iść na łatwiznę, pisząc takie tematy.
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez Ariada » 22 sty 2009, o 18:12

Moja praca nie opiera się wyłącznie na Świecie Dysku. Temat zmusza do przedstawienia różnych kreacji światów nie tylko w fantastyce, ale tez w s-fi. Ponieważ zetknęłam się osobiście z Pratchettem i bardzo podoba mi się jego świat postanowiłam wykorzystać go do swojej matury. Chce wziąc maks 2 jego książki, ponieważ są krótkie. Na Terrego podczas mojej prezentacji moge poświecic hmm maks 3, może 4 minuty? Do takiej prezentacji raczej nie trzeba zglębiać sie we wszystkie części świata... I nie piszę na forum z lenistwa tylko zrozumcie, że części świata jest tyle, że ciężko znać je wszystkie, tym bardziej jeśli nie jest się szczególnym fanem Pratchetta. Poza tym nawet u mnie w bibliotece cięzko znaleźć niektóre tytuły, a kasy na kupienie całej serii nie mam. Co innego jakby ktoś mi polecił jeden tytuł poza "Kolorem magii" to bym poszła do księgarni i wydała te 30zł... Dlatego zwracam się o pomoc do jego zagorzalszych fanów.
Ariada
Gorzej niż Rincewind

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

[o tykaniu wszechświata]
- To czas, którego potrzebuje najmniejsze możliwe zdarzenie, jakie może się zdarzyć, aby się zdarzyć.

Złodziej Czasu, dodał(a) grace